有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
見加拿大讀med lab多數都係2-3年diploma
但係見有d係4年degree
大家出嚟個認受性會唔會唔一樣?
定係pass到個exam就一視同仁好似香港nursing咁?
同埋呢行喺加拿大出路如何?
本身英文好唔好?
想問civil畢業 fresh grad 去到嗰度易唔影搵工?
英文如何?
大陸人玩爛唒呀嗎,全部拎學證去到學都唔返打黑工,女既去邪骨,男既去打廚房黑工
dse 英文4
但覺得冇4咁勁
IELTS 應該6.5
我黎咗加拿大4年
住過ON省Barrie,North york
宜家人就係BC省white rock(陪女朋友
所以我算兩邊都住過 希望比到大家對於加拿大嘅生活概念

天氣:溫哥華>多倫多
黎咗溫哥華半年有多 落過兩三場雪 未黎得切鏟就落雨溶哂
多倫多真係半年都冰天雪地 鏟雪鏟到驚
Barrie仲顛 成日落雪落到膝頭哥
夏天就兩邊都差唔多

食:多倫多>=溫哥華
個人覺得多倫多餐廳好食過同多過溫哥華 但係你係加拿大 多數都自己煮飯 所以睇你平時習慣啦 最好學識煮飯

洗費平:多倫多>溫哥華
普遍溫哥華洗費高過多倫多 車保險壟斷 油價維持125以上 仲有消費稅多過ON省

雖然話就咁話 但都好睇你最後邊到搵到工或者邊到有親戚朋友 出到外國 識人好過識字 真心

關於讀書移民:讀College定讀U
我覺得加拿大對於學位要求無咁勢利 如果想早啲攞到pr 就讀college(認受性一啲都唔低 而且有好多實習機會)如果你呀爸呀媽想你攞張大學沙紙 咁就讀U啦
係加拿大搵工 多數都睇你有無工作經驗 有實習經驗係好事

學費:
College2年(1個sem CAD$6000-8000)
total 4個sem

大學4年(1個sem報5科 CAD$15000, 一科3000+)total 8個sem

以上未計屋租同日常開支
屋租大概(CAD$550一個月一間房唔包食)

如有錯請指正
食一定温哥華好啲
如果想喺Toronto發展
讀咩科嘅Diploma前途比較有保證
謝分享
IT 工係咪咁搶手?
溫哥華shared house 一間房你住啲交通正常啲你預多兩三舊水
讀其他科,唔同大學唔同科價錢可以好浮動。
IT去Waterloo (平) - Toronto (貴) - Ottawa (平) 係好搶手
請問讀放射(MI) 嘅話邊幾間好啲?
What is MI?
I want to search for you but I don't know what MI is.
巴打個平同貴係指學費?
想問問佢地要既IT其實係咪限於coding?
IT security個面係咪唔多要人?
Thanks
Medical Imaging / Diagnostic Radiography
Thank you
指加埋樓價租金等等整體來講
學費就間間大學唔同,冇得用城市來計
靜係計食的話多倫多其實平過Waterloo同Ottawa
但如果搵長工計埋日後生活的話
多倫多好難build equity,有d似香港咁幾努力都係幫業主打工咁
如果想儲到錢上車,Waterloo同Ottawa會輕鬆好多

IT其實咩範疇都缺人,唔愁冇工
我黎溫哥華之前人地都係咁同我講 但係黎到又真係唔多覺 以前住north york 成條yonge st 都係食 中日韓乜都有 仲有markham果邊有港式連鎖茶餐廳

而我黎到溫哥華又無食過邊幾間正 可能我未發掘到啦 一係你推薦幾間比我試試
我自己都係讀IT 做過兩次實習 工作機會算比其他科多
無話搶唔搶手 只係工作機會比其他科多 都係睇你搵唔搵到 我當初搵實習都搵咗好耐
Thanks bro, 巴打ottawa生活過?
小弟都係因為toronto 樓價太貴有d卻步,
但又諗ottawa工作機會會唔會少好多
想問下佢個north silicon village係咪真有其事,
定係只不過係概念比較多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞