有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
好清楚
thanks 爸打 🙏🏻🙏🏻
如果本身香港冇account底 過去加拿大讀account diploma會唔會難d入行?
my ex girl is a dentist.
It is not easy to get in.

https://www.dentistry.utoronto.ca/node/1114
account底? You mean accounting background? Like what?
Accounting background本身係u都係讀business 但唔係account major
Thank you
我報咗McGill UBC 同多倫多大學嘅Information studies, 暫時來講McGill收咗其他個兩間就仲喺度處理緊。根據當地嘅消息,多倫多大學Master Information Stuides今年嘅國際學生申請暴增需要提前結束申請期,我冇留意其他科有冇咁嘅跡象但係應該都差唔多

至於收分其實唔太清楚,一般而言佢哋會着重Final year GPA ,就算你個CGPA唔高只要最後嗰兩個Sem高分都有機會,例如好似我咁CGPA3.2但係上一個sem GPA 3.75就即刻俾Offer
hi
Why not. My ex was a B. Comm major and then switched to dentistry
Do you want to go for CPA?
My GPA was 4.16/4.33
Yes 如果做account related嘅野 點都要有cpa牌 但係就咁讀diploma好似會蝕抵好多
How old are you?
係安省幾個地方住過,小小總結姐,依家搬走左啦
做IT的話基本生活唔會成問題
我諗選擇多倫多或Ottawa之間要取捨的是
你喜歡比較精彩多元不過財政上冇咁彈性,定係簡單穩定早日財務自由?

Ottawa嘅IT工作機會唔會少好多
只係Ottawa工種冇多倫多咁多元化
如果你入啱佢有嘅行業,其實機會唔會少
話晒Ottawa有10%勞動人口做IT

加拿大矽谷唔會只係概念,不過規模冇咁勁啦...
搵加拿大同美國比好難比
但係工種嚟講
三個地方有咩大分別呢?

因為都打算再讀下IT
諗緊take 邊個aspect 進發

個人想早日財務自主
唔想過都去都係喺香港咁
想讀多個 MA + 申請永居移民,等緊最新既救生 plan
普普通通咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞