有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
Lm
如果我今年畢業 之後想直接申講個Working Permit
之後一年後再報當地Master 駛唔駛再重新申請
唔該哂Uncle!
我再度度
有你啲資料可以計清楚啲
唔該哂呀
你係今年加拿大定香港畢業?Work Permit係指香港人嗰個Open Work Permit定PGWP?

因為PGWP一生人只可以申請一次 除非特別事件 假設你做咗一年野未攞到PR 然後選擇full time讀Master 可能會有少少嘥咗個PGWP

假設你係講緊香港畢業同申請Open Work Permit 如果你要報當地Master 要另外申請Study Permit
Try my best not breast
香港畢業 但係報唔切2021年入學Master
想早少少過去加拿大適應下 再報2022 Master
所以諗住申請左open work permit先

我個科唔讀Master只可乞食
咁你依家個plan ok啊
希望過到去可以搵到短期工先
你想揾咩類型啊?同埋邊個省
好L浪漫可以係咁推車
應該都係去多倫多
讀咩diploma易移民
計劃緊儲一兩年錢 用owp過咗去先/讀書
有🥱
IT嗰d
巴打住barrie 係因為係果度讀書?
5月有機會過黎呢邊
好似少啲香港人去winnipeg
係 當年DSE 完咗就去咗Barrie 人生路不熟 有個阿姨睇住 所以就係果度讀 雖然係college 不過果間Georgian College 有好多專科 讀汽車算係好出名 仲有飛機師消防員可以讀
果陣時入加拿大境 個海關都識 所以我諗呢間college算唔錯 唔係啲咩野雞學校

畢咗業之後去咗YorkU 宜家year 2
Study plan唔過俾人reject機會有幾大?如果衰咗係咪可以不停交,交到accept為止?
好驚寫得唔好唔批
My daughter went to York and Osgoode
想問下其實超中雪嗰啲日子返工係點㗎
同埋屋租一房
係講share house 定點
灑溶雪鹽 + 鏟雪車 + 防雪鞋 + winter jacket
香港讀緊工程undergraduate爛grade(唔過3)係咪唔洗諗master用asso成績又係咪得degree簡?求指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞