有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
同問
雖然遲咗啲
但係你果個program好似唔開俾international student喎
我都唔知佢衰咩不過最後佢搵到份無人工嘅實習 總算搞掂咗

係呀 我當初都係驚自己搵唔到co op畢唔到業 趕唔切入u(好彩女朋友個老闆朋友 搭上搭請我 仲教識我唔少野)
而我都識三個人因為搵唔到co op 為咗畢業 將果科由有co op轉成無co op 先攞到畢業證書 (個別例子啦 佢哋都無認真搵過)

Summer job就唔知喇 無聽講過 我諗georgian唔會有囉(讀IT嘅話 因為我都係IT狗
之不過我有朋友係讀物理治療 係學校安排埋實習 唔洗自己搵coop

係呀 如果你想搵part time 不妨去international centre或者圖書館問吓 我有個巴西同學係圖書館行行企企抹下枱 見到熟人係咁傾 仲有人工收 好撚爽

車保女仔平啲係因為女仔出事率比男性低 好多鬼佬特別係新牌仔鐘意揸快車

Ps買車保係要自己買嘅 買車時自己上網比較下
如果買車 呢度俾兩個網大家
車保格價: ratesdotca
二手車網:autotrader

Honda civic 同toyota corolla 車價平 但保險比一般車高 要留意呀
我係dse完咗中學畢業過黎加拿大 因為唔知自己適唔適應外國 所以就讀2年制college 估唔到鐘意加拿大 所以就繼續讀埋落去
然後college畢業就轉U
不過一般平均分低過80 都無大學收 所以唔好諗住college 可以hea讀

宜家等加拿大香港pr條path出 有pr讀書學費可以平3分2
hi巴打暫時計劃同你一樣
加拿大IT黎講,二揀一,讀computer system定network system會好d?
如果你搵到intern同part-time,coop咪唔重要囉。
一般嚟講學校會唔會有connection可以搵intern個啲
正常大學有career centre、job fair、內聯網專門比學生apply job。
ug讀IT
centennial college 嘅cyber security graduation certificate 屌唔屌得過 同埋之後搵工易唔易
不過聽人講coop好過intern,當地人大多數揀有coop既行先,係唔係真?
未聽過呢個說法,總之有相關工作經驗就得,但我自己prefer paid part-time job。
我個人覺得啦 有coop好過無
1. 體驗下加拿大職場文化 然後下學期讀返書就會更加努力讀書 惡補英文 會更加知道自己想學咩做咩工

2.有coop無coop一樣學費 點解唔揀有coop 更何況學校一般有sourse有合作關係 點都好過自己盲中中自己上indeed linkin搵工好同埋多

3.幫補下學費

4.你係僱主 a 同b 一樣學歷 年齡 點解唔請個有過下經驗嘅?

5.如果做得好做得開心 畢咗業可以繼續係果度做 又可以識到人 話唔定有其他好路數介紹呢

雖然無咩實質上嘅好處 但係點都係多個機會

不過要記住要早啲搵coop 唔好比coop拖後腿連業都畢唔到
我自己就係讀computer system technician (networking) 老實講我都唔知邊個好啲 因為我覺得似炒埋一碟 但係我可以話俾你知大概讀咩 windows system, windows server system, linux, cisco router (讀完足夠你自己去考證), computer security, python, server maintenance 等等
希望以上資訊幫到你啦
所以有人俾錢agent幫佢搞
reject一次就有record
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞