有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
去到起碼救左生先,大家都明因咩事而去,爭在人人諗呢個原因佔幾多百分比
老實講
我依家返緊果份人工好低
再咁落去唔掂,真係轉行先得

就當俾個機會自己試下,唔得嘅咪去做藍領,由低做起
藍領係比較易搵到野做,當然前提係識做
part time 易唔易搵 想搵pt 文職
如果你Vancouver 哩到唔等文職洗
哩到失業率唔低
疫情下經濟唔好
建議學IT/藍領技術先好過黎
唔係你預2年生活費都未必夠
University 好難唔睇gpa
好多master 講明second up
香港Business 資格 唔知加拿大認唔認 send email問大學
IT programming 啦如果後生
一係就藍領技術
IT diploma讀一兩年都夠搵到工?
Degree 四年太長加上budget 唔夠
Grad 咗有PR真係未必可能 根據其他scheme
建議唔預咁炆
兩年生活費要20萬hkd
真係好睇你個人能力 努力 同經驗
人哋一 interview 問吓你識咩language
Fit 唔 fit 間公司咁
加上diploma 其實一個重要功能係人脈
有fd ge fd 做IT 非本人
可以諗下grad咗去Canada Post做郵差
其實人工ok
小弟溫哥華98出世香港人,沙士後曾回港8年。現時就讀UBC Sauder。 之前讀過 UofT 天文物理 及 McGill 冬季白癡班,因此住過溫哥華多倫多montreal。如有任何想查詢非常願意分享個人經驗。我一係留個email啦好冇 theashen000@gmail.com
Not easy to get in
其實冬天+落雨都幾凍
Not really. My brother and a few of his friends got in.
Master無論如何都要GPA 3.0,你可以考慮graduate diploma/certificate學下新野或者繼續強化你原有嘅技能,呢啲課程一般只係需要一年時間亦,唔需要GPA所以成本都會低啲反而會適合現有在職人士
更新返最新資料

我喺城大GPA 3.2/4.3 最近收到McGill Master offer,貌似因為武漢肺炎疫情令到國際收生下降左唔少,所以個GPA 水位低左。如果GPA 3.0以上嘅話都可以一試UBC UOT McGill
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞