有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
你最多得一年pgwp
Owp 都冇你份 ( if not within 5 years graduate)
咁當然係5年內grad
Centennial 好垃圾
真係想讀書學嘢Seneca好幾倍

我見呢度大部份人都係諗住讀IT
但我自己零IT底
諗住去讀counselling 呀social work 呀hr 呀果啲
希望唔好乞食
你講果d對language要求好高
想知點解
本身諗住讀sait 讀完留低做野
我都冇咩信心
ielts 得7.5 始終文化唔同 呢啲工種又有啲排外
但IT 由0 pick up 仲要Keep 住浸住update 學新嘢咁 我都唔細 好似更冇信心
其實係myth嚟 it嚟嚟去去都係咁
但係做it應該要不斷keep up with new trend? 而家唔識ai machine learning 果d係咪都好難撈
ai ml 唔係比通常人玩
係比讀數讀phy既癲佬玩
凡人就係做web做app
要求唔太高 無乜新野要跟
係要不斷搵d唔同範疇既野學裝備自己only
唔同範疇嘅野即係咩
frontend backend devops network
有冇人分享下Calgary同University of Calgary
好唔該你 我研究下先
睇咗好多間college
無幾多間有PGD 🙈🙈

就算有嘅話
喺ON 同BC
齋計學費
CA$16,000一年
圍返兩年$30,000其實同master 都未至於差好遠 🙈🙈
語言係一障礙
就算你native speaker

好cultural specific
你連人哋社福制度都唔熟
點教人搵資源..?

連你自己生存都有難度時
點幫人生活? 🙈🙈

唔計pay 可能差啲
我覺得你係有心嘅
落咗地生活站得住腳
先再去返自己想做嘅工作啦
+1
點解既?
利申 九月過黎
想入個科seneca 得2個sem1年
humber就有4個sem2年
如果本身學士係linguistic
想係college讀administration of justice services/ community and justice services/
speech-language pathology assistant

呢類科外國人去到係咪9成乞食 理工科會好啲...?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞