有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
留名
想去讀master
去左當地ge朋友,1年駛幾錢左右
應該唔一定要做返相關職業至可以留低?
Same here
唯有邊做準備邊等消息
lm
冇錢讀 master 嘅話,可能要考慮讀 diploma做藍領
in the meantime 睇下現行嘅唔同加拿大移民program (xx pilot 都睇埋) 幫唔幫到你
係呀 有 NOC 0 A B 嘅工就做住先 就算救生艇撻Q 都可以加 EE 分
始終外國人身份 要謹慎揀讀咩
咁唯有睇救生艇。

其實呢幾類工都涵蓋左好多工,睇落唔難,不過再請教下,係咪做果份工個職銜一定要同呢幾類列出ge工個名完全一樣至叫okay?
嘩 估唔到咁多嘢讀 學費我估平過 master ?
有加拿大移民Post 講過啲 duties 要同 NOC 寫嗰啲嘢7-8 成一樣,但係個銜頭可以唔同
不過似乎有搬龍門嘅空間
要由頭讀過
睇嚟要攞牌有難度
唔該

因為香港有好多職銜係亂咁黎,所以至咁問
如果2022 fall應該夠錢嘅......我預曬2年學費同生活費,如果搵到啲學生宿舍就更好

係怕讀完之後唔夠錢捱埋搵工嘅時間,未到最後關頭我都唔想用屋企人錢

master應該唔會再考慮㗎啦,文科轉去IT,仲要白紙,仲要唔夠錢,等到時有PR,生活穩定少少之後再算

希望佢個lifeboat scheme可以確保我grad咗會有PR,如果果筆錢就完全浪費曬
我都諗緊working visa去Calgary
我都係
依家返NGO做小薯,啲title雖然係XXX assistant
但都係主要做center嘅 admin work,咁應該都算係B category嘅 administrative assistant?
如果唔係*果筆錢就完全浪費曬

typo
我眼中係一樣,不過唔知睇果個認唔認
Logistic 行業有冇相關資料?
有冇建議讀咩係香港已經就自己興趣讀左乞食科 好後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞