有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
未報名嘅話記得快,大部份學校都就嚟截止
Humber College好似都出名
Not bad
You need Canadian experience. Smaller CPA may hire you but probably hard for National firms.
What is SOP?
Ottawa有18.9%人做IT, 18.2%做公務員, 另外Finance, Health, Trade都差唔多各佔10%。所以專業人士係Ottawa其實好多機會同埋算加拿大第四大城市,人口都唔會太少。
https://ottawa.ca/en/city-hall/budget/financial-reports-and-statements/long-range-financial-plans/long-range-financial-plan-iii-part-1-and-part-2/economy-and-demographics

Waterloo有17.8%人口做Manufacturing, 不過做IT人口增長都好快, 大學工作亦佔好高比例,不過Waterloo城市就比較細。
https://www.regionofwaterloo.ca/en/doing-business/resources/2018-Community-Profile-Executive-Summary.pdf

至於Toronto(第14頁)Health, Finance同IT都係佔頭幾位,但另外多左好多餐飲業, 零售業同文化產業。城市有的行業比較多元化,娛樂選擇都比較多。
https://www.toronto.ca/wp-content/uploads/2020/01/9453-Toronto-Employment-Survey-2019-Bulletin.pdf

呢邊租屋住都洗average salary的30-50%糧,所以想儲首期都係租房住好啦。通常房屋貸款都借到你人工4.5 - 5倍,假設搵10萬一年,都可以睇50萬樓,即係多倫多唔洗諗或者只能買一房小公寓。
非常詳盡
謝爸打
就咁聽都真係想試Ottawa 同Waterloo

想問下嗰邊啲「房」幾大間?
我斷估一定唔會好似香港咁
但適合一對人兩個人住,有自己嘅小天地嗎?
唔好用BING啦
用GOOGLE啦
小心D寫,決定批定唔批就係睇呢封野
都可以考慮吓,
但要抵得住冇好似多倫多咁隨便有茶記、雲吞麵,冇咁多亞洲餐飲娛樂。
不過兩個城都叫做有大型亞洲超市。
Waterloo就近多倫多少少,Ottawa就夾係Montreal同多倫多之間偏Montreal多D,咁所以weekend出大城市食嘢行街都唔算遠。

房一般都大過香港,不過可能要同人share廁所廚房,同埋外國屋唔多隔音。亦聽過有人租basement,貴過房但係有自己廁所同廚房仔咁,不過basement冬天好凍。
我以為你一個人,但如果你兩個人過來,有double income鬆動d其實都可以考慮租一房公寓啦!有自己門口舒服好多。祝一切順利!
我自己生存能力都幾強
以前細過倒霉嗰陣
都試過好折墮,所以唔太擔心
不過有另一伴一齊去,唔想佢一齊捱得太辛苦

唔食中餐、亞洲菜絕對生存到
如果兩個地方有大型亞洲超市簡真神來之筆

Ottawa如果較似Montreal
我怕法語地區,較難適應生活
雖然如果真係有機會移咗過去,都會抽時間學法文
不過都唔會係短期做得到嘅事嚟

我想早日財務自主
快啲有個自己嘅家
聽你講完再睇下依幾個區嘅資料先

爸/絲打想問你仲有無去過其他城市生活過?
暫時諗住過去會去啲生活指數低啲嘅省/地區讀個書先
幫助適應生活同方便搵工
之後就去啲工作機會多啲
又生活到、長住嘅地方定居
係加拿大嘅城市生活其實都唔會太難受啦
兩城都唔會冇中餐亞洲菜,只係質素冇多倫多咁好!
唔怕味精的話亞洲超市有麵檔有三餸飯有點心

Ottawa好少講法文,唔洗擔心
學法文好平,圖書館亦有好多免費自學課程

冇啊,我一直都係住安省
有去過其他省玩,最鍾意Quebec
你有冇打算去邊落腳?
Thank you!
by national firm are you referring to big 4 and second tiers like BDO and Grant Thornton?
有個唔錯嘅生活就已經好好了
我都諗住自己融入嗰邊生活
唔會又嫌依樣,嫌嗰樣

暫時諗
長住定居會喺安省
之前一路都係聽人講多倫多多工作機會
聽你講完會睇下Waterloo 同Ottawa

短期落腳
依家睇緊内Nova Scotia
住落就知其實好難啦
大個左先過來好難真係融入
建立非香港人圈子唔難,只係關係好多時都比較流於表面
不過加油,人人性格同際遇都唔同!

唔熟Atlantic,希望你地成功!
預咗唔會易
到時諗住學多啲嘢
做多啲義工服務
周圍識多啲人!

你已經分享咗好多有用經驗了
多謝你呀!
Don't go to NS,NB, PEI or NFL
Uncle 對依幾個省有啲咩意見呀
同埋如果諗住落嘅讀書
想揀啲生活費平啲嘅
你有無邊個地方推介?
Atlantic Canada is hard for new immigrant, unless you like fishing.
I only know Toronto area.
想問下有人有無經驗?
想知其實student visa 過去做嘢一般嚟講有啲咩限制?
我上加拿大IRCC基本上有3種工作可以做

1. off campus
- 每星期限20個鐘

2. on campus job
- 喺你讀書嘅campus 內工作
- 不受off campus 20個鐘所限,無上限

3. Co op job
- 為獲取就讀課程所必需的畢業要求嘅co op,可以paid or non paid
- 不受off campus job 20個鐘所限
- 可以full time 工作

但係當我有3. 時,我又係咪可以再繼續不受限咁做1.,又或者每星期做20小時的3.?

另外Uncle,依家計緊係嗰邊嘅每月駛費。想問下international student 啲稅又抽得重唔重,都係一般預大概40%?
我知加拿大做滿18x日就要納稅,但international student 會唔會有reduction or exemption可以用?
你哋係自己diy定搵中介?

Your tax is based on how much you made. Most International student has to file a tax return but most likely don't have to pay any tax.
Your employer will deduct income tax and payroll taxes (Canada Pension and employment insurance ) etc. You income tax will be based on how much you made. However, if you file a tax return after the year end, you should get most of the taxes you paid back as a refund because you most likely make below a certain amount.
You can calculate the maximum taxes you have to pay before any other deductions and tax credits.

https://turbotax.intuit.ca/tax-resources/canada-income-tax-calculator.jsp?&&cid=ppc_fy21_g_tt_1701412519%7c71791830692%7cc%7ctax%20calculator%7cp&gclid=CjwKCAiAyc2BBhAaEiwA44-wW8kJ_lEto3naIsa82OnZo0QytpP9UTmLNfyaDxR0tHo39Ziosk1SwRoCyMcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞