有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
平面設計/UI design 算唔算IT ?
屬於設計行業
但門檻低 競爭大
外國人一定要有門技能
你冇乜技能初到你生存唔到
你啲diploma course 未必有用
你一係入U讀書同co-op 好睇個人能力
一係老實做藍領工(最好香港炒吓散先)
你一個普通marketing diploma 又完全冇香港/加拿大exp 生存唔到
大佬 唔好玩啦
唔算
即係都會難搵工?但又見BC省話in demand list
呢科咩前景?😂😂有冇咁多圖書館要人?
Master of information U of T 好定McGill 好
哩個唔好信
香港讀完bachelor再去加拿大報diploma會唔會易收啲
移民嚟講 講master容唔容易入返本地市場
想去waterloo 做過下資料蒐集
本身窮撚 大概要幾多錢積蓄先夠應該讀嗰年半
定求其讀個專業技能diploma做藍領

利申土木狗

Email them
Library will soon become a thing of the past.
巴打有冇做過呢BA?

冇做過BA 但想讀個咁個cert來轉行
讀書找part time易唔易? 唔計疫情
通常最易搵係邊類
Macdonalds
想問下個邊psychologist or psychology 個工作前景係點樣?如果香港有psychologist registration 再去個邊讀master會唔會易啲搵到related job?
無論學校名氣定係department名氣都係不相伯仲,差在教學課程設計有少少差異,我印象中多倫多大學嘅課程入面可以揀嘅stream好似多少少
Master of Information Studies 其實只係一個籠統嘅大包裝,入面包含咗好多stream例如圖書館管理、檔案學、IT、Big Data等等,每間學校嘅課程設計唔一樣所以要視乎你揀邊間學校

呢一科嘅前途亦都取決於你揀咩stream,圖書館管理同檔案學就明顯傾重係北美洲,因為兩者都係起源於美國,所以係北美洲應該唔會係大問題。不過如果你想返香港嘅話呢兩個stream你預咗唔會吃香先。至於圖書館長期都要人嘅
實體圖書館唔會消失,只係嗰個重要性相對下降,所以而家嘅圖書管理課程都會加入IT元素去適應電子化年代
我都想去加拿大讀書
好多人都係考慮緊加拿大同英國
點解冇咩人講紐西蘭既?
唔好意思 搭單多下
兩年CS degree係指bachelor?有science bachelor degree meet唔meet到admission requirement?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞