iPhone 12 系列尿黃芒苦主區(3)下年轉會

749 回覆
7 Like 29 Dislike
apm間士多display機有部分較到最光都好暗
果啲曲線假膠
唔撚洗理
煲唔到架
ifc 果啲算係咁, 樓下部部機都正常
拍自己果部埋去一睇就有偏色
Update ios 之後就冇左殘影問題
之前whatsapp 打字會有殘影
而家ok了
你本身都係買左新機用緊iOS 14.1 有殘影?
Yes 上左14.2.1就冇再見過殘影
嗰日走去九龍塘Apple
對比過啲12pro max啲陳列機 重黃過我依家個部
我走去問個職員係咪全部個mom 都係咁黃
佢哋叫我較深色模式就唔覺
佢哋根本就想催眠大眾話正常
作為第一日入手既用家 用左都個幾月

我有以下感想:

1.)我跟據各位爸打既步伐去拎去同display機比較 發現色溫都係差唔多....但我意思係佢地都係一樣黃, 點解我知? 因為在場有埋三星note20, 拍埋去對比人地正常色溫程況兀就知黃幾多,而且仲有少少灰感。

2.)佢今次呢隻mon既色溫就算係冇開TrueTone既情況下都好受你室內燈光色溫既影響而令你睇到冷暖色 (例如你室內白光, 個mon睇落就出奇地黃, 相反如果係黃光燈睇落就明顯冷)

3.)但即使係咁, 你只要將部機拍埋去其他何何一部機, (手上有iPad Pro9.7/iPhone 7Plus/OnePlus 7 Pro/ Galaxy A11),都係明顯地較為偏黃。而拎去同我隻IPS電腦mon比果陣 佢隻黃係同Office Mode(較暖色)有得揮

最後我想問下各位爸打, 其實我去到1月8之前都仲可以退貨, 係咪退左佢等下年年頭第唔知幾多水機再入手番會好啲 佢隻mon真係好on9呀 搞到我想換iPhone 11 LCD芒可靠太多 不過想知個相機會唔會真係差好遠 (如果影室內的話)
巴打
我想講宜家賣緊嘅iphone11個MON都係偏黃
iphone11舊年一出即買, MON係唔黃, 開TRUE TONE都係感覺到有因應週圍光線自動調整, 唔會太黃.
不過9月唔好彩跌爆mon, 去APPLE STORE換咗mon之後就feel到唔同哂,
最大分別係開咗true tone 係黃過篤尿, 無倫室外太陽光之下或者office都係好黃好黃, 一定要熄true tone. 之後再去apple store 換咗一次, 結果一樣, 要熄true tone嚟用. 同埋如你所講, 個mon嘅觀感好受週圍環境光線影響
比起呢次隻終極尿黃 我相信都係會冷色啲既
遲一排求其去換翻新機算啦
到時話genius 水鳩你返去煲幾個月.
根本無分別, 屌鳩佢
都係退貨保平安 等下水

Btw 下年一月開始應該唔同批次啦掛?
true
影張新機相黎睇睇ok?唔該
最大問題係,佢用太多唔同廠供應既mon,大部份都係低grade,但少數係正常

今次過份左
煲mon,仲要話天才教既,好計
班仆街真係咁講水鳩人
想問下 係apple 店買完即開機check 有事會唔會即換番第二部新機?

搞到我唔敢買機 用緊iPhone 7
本來想買部12玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞