[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 3(逢一至六每日更新)

1001 回覆
166 Like 10 Dislike
我馬鞍山人 第一次係連登留言
兩日前先知道有呢個故
本身無睇開故 見馬鞍山做背景所以好奇追
點知一睇就上晒癮 真係好正
(可能因為係馬鞍山做背景 好多地方都有共鳴感 同埋腦海有好多畫面)
而家終於追到live...
之前一直睇到d人既留言要等 每日一編
既惡夢終於發生係我身上
Anyway 前段好吸引 劇情緊湊
去到中段勁甜 個人認為係有少少破壞左
而家尾段劇情又重新開始緊湊起黎
好多問題都開始逐頁逐頁咁揭曉緊
加油樓主!haters gonna hate
唔好放棄出文 我好想睇到個結局 !

Btw 其實樓主係咪已經遺忙左ben同eva😂
如果無記錯佢地仲係錦英百佳...
仲有 素恩 我睇到前中段好鍾意佢
可能因為性格比較特別同埋係韓國人 但點知佢變左公廁....

好耐未見過咁長篇嘅留言,我點都要覆一覆,以示支持!

首先多謝你鍾意呢個故,我搬咗入嚟馬鞍山幾年,覺得呢個地方真係唔錯(係美食沙漠呢樣差啲囉!),所以就忽發其想作咗呢個屍故。

甜,係為巴打而加,你睇啲留言就明。

Ben 同 Eva 喺設定中係過客,所以篇幅唔多。

我一開始都有構思過,以一個核心團隊打到尾嘅版本。不過我發現大多數作品都係咁寫,所以就想寫同其他故唔一樣,以主角所見所聞為中心,同大量過客組成嘅故,好似會多啲唔同嘅遭遇同幻想空間...

希望你繼續支持呢個故,多多包涵出文比較慢嘅問題。因為我返工已經忙到 HiHi,又成日要出 trip,一日一篇真係極限。

素恩個角色都好重要,(或者佢唔係公廁呢?!),睇落去你就知!
推呀
推! 一直有睇
好刺激

首先多謝你鍾意呢個故,我搬咗入嚟馬鞍山幾年,覺得呢個地方真係唔錯(係美食沙漠呢樣差啲囉!),所以就忽發其想作咗呢個屍故。

我一開始都有構思過,以一個核心團隊打到尾嘅版本。不過我發現大多數作品都係咁寫,所以就想寫同其他故唔一樣,以主角所見所聞為中心,同大量過客組成嘅故,好似會多啲唔同嘅遭遇同幻想空間...

希望你繼續支持呢個故,多多包涵出文比較慢嘅問題。因為我返工已經忙到 HiHi,又成日要出 trip,一日一篇真係極限。

素恩個角色都好重要,(或者佢唔係公廁呢?!),睇落去你就知!

好耐無見過樓豬回cmt
Chapter 199 - 人質

「係咪諗倒啲咩呀,阿 Roy 哥?」一直跟在我身旁的隊員催促道。

我明白事情已經迫在眉睫,食堂的大門亦支撐不到太多時間。但我卻更加了解,一旦沒有可行的方案提供,這個團伙將會瞬間失控。

於是我繼續保持沈默,前往 Jacky 做成的破洞附近查看一下。

Jacky 的一擊已經將兩個樓層完全貫穿,而當我探頭往下看時,下層的兩隻喪屍興奮得不斷向我撲跳過來。

我看著眼前的廿多個人質,他們大多是小孩和女性,還夾雜著四個年青力壯的男子。

我對他們的身份存疑,但現在的環境,我無謂作出質疑。甚至乎,我還需要他們的力量。

我召集幸存的手下,經一輪商討後,大家同意按計劃行事。

我的計劃是把這裡的屍體,從破洞掉到下面的樓層去,希望屍體的血腥味,能把喪屍都吸引往下層去。

手下找來了那四個壯年男,負責搬運並拋下屍體。

他們當然並不想做這種厭惡性的工作,但在隊員們的威迫下,他們亦只有無奈照做。

「嘞嘞嘞~」喪屍們繼續往前推壓,看來這大門亦快要到達極限。

而食堂內的屍體,只剩下兩具。

「喂,快手啲啦!慢手慢腳!」隊員們向男人們催促著,甚至用槍柄敲打。

「喂!頂你吖!有槍大曬呀?」一男子终於忍不住反抗,向隊員推撞著。

其他的男子都好像有所動作,三人不約而同的往身邊的隊員們襲去。

不過,隊員們都好像一早料到這一幕,紛紛拔出手槍指向三人。

可是其中一名隊員,卻被他們搶去手槍挾持著。

「你哋幾條友仔咪郁呀!一早知你哋古古惑惑㗎喇,即刻放低槍!」一名叫阿亮的領頭隊員叫道。

我看著男子持有的手槍,根本就沒有子彈匣。

而男子亦很快發現了這一點,打算趨前去槍隊員手上的衝鋒槍。

可是,隊員卻能乘機掙脱,還反過來擎槍指嚇著男子。

「嘿嘿!我都叫你哋一早投降㗎啦,同我鬥?」然後阿亮向著手下説道,「做嘢!」

手下們聽到指令後,便用槍指嚇壯年男往後行,一直退到破洞的邊緣。

「喂,你咪玩嘢呀!」其中一壯年男向阿亮叫囂道,「你因住死無全屍呀!」

「哈哈,我會唔會就唔知!不過你就一定係!」阿亮説罷便向他的肩膀開了一槍,然後把壯年男一腳蹬下了破洞。

「你哋揀自己跳落去,定我射你一槍踢你哋落去!」阿亮向其他人喝道。

別無選擇之下,其餘三人只有遂一跳下破洞中。

我沒有出言制止,因我明白這數人確是我們的威脅。如果任由他們存在著我們的團伙,將會是一大不確定性。

奇怪的是人質當中,竟也沒有人因此而發難或變得呼天搶地,看來這幾個並不是他們的親人。

清理工作做完,現在首要做的是保持安靜,以免引起門外喪屍的注意。我提議大伙移動到我剛才到來的食堂倉庫,以備喪屍一旦突破大門,我們仍擁有最後一道防線。

我們把一些貨品和雜物都堆在倉門旁邊,然後安靜下來默默等待。

食堂外的拍門聲開始漸漸消失,取而代之,卻是喪屍的吼叫和撕咬聲。

我們無法得知外面的情況,於是我自告奮勇爬上冷氣槽觀看。

食堂內空無一人,可是喪屍的嘶叫聲卻不絕於耳。

我再往前查看,終於發現聲音是來自六樓的房間,透過破洞傳了上來。

看來,我們的計劃成功!

我立刻返回並與他們道出剛才看到的情況,一陣輕聲的歡呼過後,倉內的氣氛再次變得凝重。

去或留的問題,再次引發討論。

隊員們當然主張離開,其他人卻堅持留守。

觀乎兩者的體能、裝備,我完全可以理解他們的分歧所在。

而隊員們為求自保,更不屑去理會其他人的生死。

除非...

我個人主張全體撤退,因食堂內殘留的血腥味,始終都會吸引喪屍們回來,到時根本就再沒有方法逃走。

但若然一定要走,我們一大夥人應到哪裡?又有什麼能令隊員們,同意冒險去保護其他人離開?

好耐無見過樓豬回cmt

樓主好耐無覆人喇 相信佢每日都忙到仆街
樓主又大愛救人
跟手又救唔到d人
推晒佢地去比屍食再自己甩身
我馬鞍山人 第一次係連登留言
兩日前先知道有呢個故
本身無睇開故 見馬鞍山做背景所以好奇追
點知一睇就上晒癮 真係好正
(可能因為係馬鞍山做背景 好多地方都有共鳴感 同埋腦海有好多畫面)
而家終於追到live...
之前一直睇到d人既留言要等 每日一編
既惡夢終於發生係我身上
Anyway 前段好吸引 劇情緊湊
去到中段勁甜 個人認為係有少少破壞左
而家尾段劇情又重新開始緊湊起黎
好多問題都開始逐頁逐頁咁揭曉緊
加油樓主!haters gonna hate
唔好放棄出文 我好想睇到個結局 !

Btw 其實樓主係咪已經遺忙左ben同eva😂
如果無記錯佢地仲係錦英百佳...
仲有 素恩 我睇到前中段好鍾意佢
可能因為性格比較特別同埋係韓國人 但點知佢變左公廁....

竟然係幾年!?我初初睇到中段個陣仲諗緊你應該住左好耐 因為好多小路or街景都形容得仔細。
個故我一定會追埋架喇 不過等待既感覺真係唔好受 o岩o岩又睇完199啦
不過寧願等作者慢慢出都總好過為出而出
樓主加油!
唔通素恩...
樓主又大愛救人
跟手又救唔到d人

巴打你都追左知故好耐喎
記得睇到中段有另一個巴打同你個名9成似...個到真心笑左 不過佢好似棄左故?
樓主又大愛救人
跟手又救唔到d人

巴打你都追左知故好耐喎
記得睇到中段有另一個巴打同你個名9成似...個到真心笑左 不過佢好似棄左故?

你估係大愛咩?
因為多女重有靚妹比佢屌炸
樓主又大愛救人
跟手又救唔到d人

巴打你都追左知故好耐喎

你估係大愛咩?

根本就係想收晒入後宮
支持樓主
樓主又大愛救人
跟手又救唔到d人

巴打你都追左知故好耐喎

你估係大愛咩?

根本就係想收晒入後宮

點解會變左樓主係個主角
樓主又大愛救人
跟手又救唔到d人

巴打你都追左知故好耐喎

每日入黎幾次
佢應該棄左故啦
Chapter 200 - 困局

首先要解決第一個問題,大夥兒的目的地。

就我剛才察看窗外得知,大量的喪屍正把警署重重圍住,我們根本插翼難飛。

那即是説明了,我們需要一個更堅固的地方固守一段時間,直至適當時機才能離開。

這令我忽然想起阿 Dee 説過的一個地方。

可是,那裏設於建築物的地庫,在喪屍充斥下的各層,要到達那兒的風險實在太大。

「我決定全部人退落去羈留室,嗰度應該相對穩陣。而且我知道嗰度有大量嘅物資,應該都可以捱倒一段時間。警署裡裡外外都已經比喪屍包圍,我哋要等遲啲有機會先可以逃走!」我與他們提議道。

「我哋唔走呀!唔好逼我哋...」人群中有人不願離開這危險的安樂窩。

「你哋唔走都得,我哋都預咗,亦都唔會逼你哋!不過唔好話我唔提你哋,出面好大浸血腥味,啲喪屍遲早都會返嚟,到時候一定走唔倒!」我警告他們説。

人質們立刻議論紛紛,而阿亮亦把我拉到一旁說道,「喂 Roy 哥你唔係嘛?我哋同班人三九唔識七,做乜無啦啦要班兄弟冒險救埋佢哋呀?我第一個 say no 囉!」

我一早預計他們有這樣的反應,於是我靠向他的耳邊,提出了一個他們應該不會抗拒的條件。

「哼!我怕我哋無褔消受啫!」阿亮聽後便轉身走向其他隊員,「等我同班手足傾吓先啦!」

我十分有信心,這些人不會反對。

他們亦很快達成了共識,向我報以一個 "OK" 的手勢。

不出所料。

雖然我這樣代他們作決定,好像有所不妥。但我認為比起失去生命,甚麼都變得不太重要...

更何況,我們又何嘗不是每天都給別人支配著?

就當這是等價交換吧!

既然隊員們已經沒有異議,剩下就是逃走人數與路線的規劃。

我點一下人數,在場連我們五個人在內,一共有三十六個人。若要這團伙直奔往地庫,簡直是死路一條。

更何況無論樓梯與每一層、以至地庫的情況,我們都不能確保,甚至算是一無所知。既然如此,我們都同意冒最小的風險,乘坐升降機直達地庫。

由於我們人數眾多,若他們決定全數跟我們離開,我們必須分開最少兩隊出發,分批乘坐升降機。

我們擬定,阿亮與另外二名隊員先行,我與另一人負責殿後。

一切準備就緒,是時候確認人數。

「喂你哋決定好未呀?」阿亮向他們問道。

「吖... 除咗佢哋幾個,其他人都跟住一齊走...」其中一中年女子説道。

而因為剩下來的五人,都是一些中年以上的人仕,隊員都對他們的決定都沒有意見。

人數已定,我向大家簡介一下路線後,便開門返回食堂。

我們盡量避免發出任何聲音,以免吸引到樓下正在大快朵頤的喪屍們注意。

大家花盡九牛二虎之力,終於把堵住大門的雜物都搬開。然後我充當先鋒,探頭出去窺探外面的情況。

走廊上大部分的喪屍都已經離開,可是仍有三隻在漫無目的地遊蕩著。

而最可惡的,是它們正徘徊在升降機大堂附近。

原本三隻喪屍對我根本不足為懼,但我更害怕的是它們會引來更多的同類。

我再環顧四周,要繞過它們到達目的地,簡直是不可能。

沒有辦法,只有由我去出手。

我向阿亮交待一聲後,便慢慢地推門出發。阿亮亦在門邊準備,以防我一旦失敗,便立刻返回食堂內防守。

我拿出插在腰間的軍刀,反手架在胸前,然後沿牆邊蹲著前進。

它們的位置分散,要一舉擊殺有一定難度。

但沒有其他辦法,只有盡量靠近後再隨機應變。

忽然間,一隻正背著我前行的喪屍停下了腳步。

我立刻停下所有動作,希望不要被它發現,因為它們都遠不在我的攻擊範圍內。

時間瞬間凝住,我開始覺得危機逼近。

「吼!」果然,我已經被它發現,喪屍大叫一聲後便飛撲過來。

其餘兩隻喪屍聽見同類的呼喚,亦好像突然睡醒了般,一邊吼叫著、一邊跑過來。

我立刻迎向面前的喪屍,看準它的脖子便手起刀落。

另外兩隻喪屍都被我揮刀輕易解決,可是,惡夢才剛剛開始。

已經早被撞破的防煙門外,開始傳出此起彼落的吼叫聲...
200篇啦
200啦 好緊湊警署入面既劇情 又要等
係時候又要推一推啦#yupl#
好驚到時完故會好空虛

llll
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞