[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 3(逢一至六每日更新)

1001 回覆
166 Like 10 Dislike
頂,主角都未食。

Chapter 179 - 酒家內的真相

我想速戰速決,於是奮力往站在右手邊的人撞去。

這一擊力量不少,肩膀狠狠的撞到他的肋骨,胸腔頓時發出破裂的聲音。

我亦沒有因此而停歇,回身往另一面的男子一拳揮去。

拳頭中正男人的面門,受到重擊的他鼻骨被打至移位,頭骨凹陷並口吐鮮血。

此時,眼角看見站在𨋢門口的粗眉男好像有所動作。於是我二話不説,便一腳往他伸去。

「碰」男子應聲往牆邊彈去,力量大得連它背後的牆璧也產生裂痕。

只是一𣊬之間,現場就只剩下富仔一人。

於是我揪著他離開了升降機。

「阿 Roy... Roy 哥~」富仔戰戰兢兢地叫著,「求吓你放過我吖!」

「好!要我放過你都得!」我逼近他後説道,「不過你要認真咁話我知,喺恆安間酒樓發生過乜事?」

「吖... 你想講老蛋嗰單嘢呀嘛?其實喺你走咗之後,你個 friend 阿 Keith 就開始變得好古怪,有時就好好先生咁,有時就對我拳打腳踢...」富仔開始説道,「不過我自己知自己事,就算我點反抗都唔會有人幫我,企喺我呢邊。所以我都冇計,只希望有機會就閃...」

「直到有一晚,我急尿諗住起身痾,點知就聽倒女廁有人好細聲咁叫救命。我初初以為咁荀夜媽媽有嘢𥄫,所以就推開少少門諗住喺出面裝。」

「一開始都睇得我好 high,睇住個男人背影壓住個女仔係咁砌,仲用手㩒住咗佢個嘴,應該喺度強姦緊個女仔...」

「吓!你睇住個女仔比人攪都唔幫手?」我忍不住插嘴問道。

「你唔係呀嘛,阿 Roy 哥!」富仔對我的問題感到奇怪,「比著你都未必出聲啦,又唔係同條女有親,爆出嚟搏比人打咩?」

「更何況...」富仔續説,「我一睇個背影就知道係嗰個阿 Keith,我就更加無謂衝出嚟柒啦!」

「你嘅意思係,阿 Keith 強姦咗個女仔?」我儘量壓低自己的情緒,淡淡地問道。

「係!好肯定!」富仔的答案直接了當,「條變態佬仲喺完事之後,攞把刀出嚟喪插個女仔。嚇倒我即刻轉身走出去大嗌。」

「點知條友仔,一個唔該就屈曬落我度,班人又竟然信,又要打要殺咁。我諗住橫掂點講都嘥鬼氣,所以我終於忍冇可忍,走過去打開度大閘,然後鼠埋一邊等佢哋走入嚟,咬死曬班 PK!」

「超!你話你見倒係阿 Keith 做啫,我夠可以話係你做囉,你有冇證據吖?」我質問著他。

「哈哈!證據... 你竟然問我攞證據?」富仔激動地説,「試問一個右手已經殘廢嘅人,點樣去強姦一個四肢健全嘅人呀?」

我承認我沒有想過這一點...

又或者説我一早已經忘記,這個對他造成了終生烙印的傷害。

內心雖然不安,但我仍是硬著頭皮質問著,「你右手冇力啫,唔比你左手用刀威脅佢㗎?」

「唉... 你係要唔信都冇計,反正個個都當係我做,狽多單又有咩所謂...」富仔然後冷冷的看著我説,「橫掂生存喺度都已經冇乜意思,我又冇勇氣自殺... 如果你想幫人報仇,又或者替天行道,咁就唔該你比我嚟過痛快!」

「我再問你一次,你真係冇攪過個女仔?」其實我心知肚明,只是不肯去面對和接受真相。

「我講咗啦!都話你唔信就殺咗我囉!」富仔堅決地説道。

「好,咁我就放你一馬!你自己好自為之啦!」説罷我按著升降機制,等待前往大堂去。

升降機轉瞬到達,倒卧在𥚃面的二人,在再次看到我後,便露出驚訝的表情,生怕我要置他們於死地。

「唔洗慌,我搭𨋢落去啫!」我踏進升降機,打算把門關上。

「喂阿 Roy,你咪走住!」富仔突然把我喝停。

「頂!你係咪想我改變主意呀!」我雖破口大罵,但仍按著升降機的開門制。

「我... 我仲有件事想同你講...」富仔戰戰兢兢地説道。

「有咩講就快啦!」我開始對他失去耐性。

「冇,我想講個阿 Keith 之前嚟過,又話我哋啲屏障做得好實淨咁... 不過我驚佢見到我,我偷聽咗幾句就番返入屋嚕...」富仔向我説道。

「得喇,唔該!」我想了一會,「除此之外仲有冇其他特別嘢?」

「唔... 之前有個件輝哥嘅食蕉時不時搵我哋班人,吹吓水、搲吓嘢食咁,不過兩日前已經唔見佢...」富仔憶述道。

「兩日前?即係星期六已經冇出現...」我自顧地説著,手插著袋,才發現一直被我遺忘的 USB。

「你哋有冇電腦,想借嚟睇啲嘢...」我向富仔問道...
keith係邊個?
咁多個實驗體 幾時有第四方勢力
keith係邊個?

你確定你睇緊故?
整個人物關係圖好喎
keith係邊個?

你確定你睇緊故?

強哥個仔
keith係邊個?

你確定你睇緊故?

強哥個仔

蛋哥

唔出奇既.....
個故長到咁,人又多過無雙7.....
記女都有排記,仲記仔咩
屌!Venci應該俾人破咗處
Chapter 180 - 重回虎口

我走進不知道原本是屬於誰人的家,然後打開一部放在房內的手提電腦。

屏幕打開,卻要求我們輸了密碼。

我胡亂嘗試了幾遍,當然不得要領。

富仔看到我的情況,終也忍不住問道,「純粹多口問句,點解你唔返屋企用自己部電腦開啫?」

「妖!我用到就唔使特登入嚟開啦,我返到屋企先醒起,我哋唯一個部手提電腦壞咗。之前同阿 Keith,你推我我推你,都冇人拎去整,所以而家咪冇電腦用囉!」我無奈地答道。

富仔聽見後,都不便再去多問,只努力地去跟我尋找,屋內有否其他合適的裝置。

「喂!阿 Roy 哥,不如試吓呢部嘢得唔得吖?」富仔指著客廳的智能電視説。

我二話不說,馬上打開電視,插入 USB 嘗試。

終於取得成功,我立刻拿起搖控搜尋。

USB 中的檔案只有一個,看來輝哥在非常緊急的情況下,把最重要的線索留下。

果然,在這段唯一的錄影裡面,發現了一個熟悉的身影。

影片上顯示出,Keith 出現在保安控制室的影像。而上面顯示的時間,正正是富仔説輝哥失蹤的當天。

可惜,影片再沒有顯示出 Keith 的進一步行動。

但至少,它印證了富仔的說法,亦解決了我心目中的疑問。

現在我可以大膽推斷,Keith 便是殺害華叔、麻煩女人、Mandy 母女,以及輝哥的兇手。而且,還趁機把 Venci 強暴。

但我怎也想不到,為何與我一起生活了足足有廿年的兄弟,會變成了一個我完全不認識的人?

還是,這也因為是他身上病毒的影響?

而我,是否終有一天都會變成這樣?

我帶著復雜的心情看著富仔。究竟,當天的我是否對他太過份了?

畢竟,他只是一個十多歲的小伙子。

「富仔,對唔住...」我輕聲地向他説道。

他好像不明所以,但我已經沒有勇氣多作解釋。

「我可唔可以信任你,拜託你一件事?」我問了他一個,連自己都覺得莫名其妙的問題。

「阿 Roy 哥你吩咐到,我一定盡力去做!」富仔爽快地答應。

雖然這個主意看來有點瘋狂,但我確實想不到更好的方法。

「你可唔可以幫我照顧一個女仔?」我終歸還是開口問道,「不過你要應承我,你唔好成人之危!」

富仔雖然對我的提議感到奇怪,但也爽快地答應。

我與他交待一下 Venci 的情況後,便返回地下大堂離開。

我調整一下思緒,便返回私家車上,往海澄軒駛去。

由於已經是夜深,酒店門外只剩下數個守衞把守。

守衞們看見我後,好像表現得十分驚訝,直到我下車步向酒店大門後,他們才走過來接應。

「阿 Roy 哥,咁夜信哥佢已經訓咗,權哥佢落緊嚟,不如你入嚟坐一陣先...」一名與我接應的守衞説道。

我被帶到酒樓裡面坐下,等待著權哥的到來。不久,他出現在我的面前。

「信哥訓咗,有咩同我講?」權哥問道。

「佢叫我做既任務完成咗,想同佢交待番...」我回應道。

「咁你綁咗佢返嚟,定已經解決咗佢?」他再追問。

「嗯... 因為佢反抗唔肯返番嚟,所以我已經將佢就地解決咗!」我答道。

「哦,係咩?」他好像質疑我説的話。

「我都知齋講都未必有人信,所以我抆咗佢隻錶帶咗返嚟。」我説罷向他展示著,從強哥手上得來的手錶。

但不知道他是否感覺到,我已經心跳加速,手心冒汗...

「嗯,咁你比隻錶我。我聽朝就交比信哥。」權哥答道,「你而家就上房休息先,聽日再叫醒你!」

之後他命兩個守衞帶我乘坐升降機,好讓我返回自己的房間。

我仍未解除自己那緊張的狀態... 究竟,我剛才是否騙得到權哥?從表情看來,他好像對此抱有疑問...

反正他已經接受了強哥的手錶,應該沒有大問題吧!

當想到很快便能再與 Carey 她們再見面,我也漸漸冷靜下來...
條撚又準備
今次連富仔都死撚埋
信手姦埋富仔
今次連富仔都死撚埋

富仔扑埋佢
屌!Venci應該俾人破咗處

中出完仲唔破處啊?
咁細佬去左邊 同信哥互屌?

細佬會慢慢屌晒主腳在乎既女
每一個都要中出
所以最後會兄弟反目
唉又LIVE

細佬會慢慢屌晒主腳在乎既女
每一個都要中出
所以最後會兄弟反目

可能細佬而家屌緊考信啦
Chapter 181 - 戰前會議

可是,守衞們並沒有帶我到正確的樓層。

於是我立刻與他們確認,「喂兄弟,我之前唔係住呢層㗎喎!」

「啱㗎喇,權哥話今晚你食住自己先,等聽日信哥見完你先決定點喎... 哈哈!」兩人同時在嘲笑著我。

「唔得,我要去見吓我啲朋友!」一陣不安感來襲,於是我想返回升降機乘往目標樓層。

可是,我一轉身便被二人攔住。

「阿 Roy 哥,你都係乖乖哋留喺呢度好啲,無謂令兄弟難做吖!更何況,你咁做對你啲朋友冇乜好處...」一守衞向我說道。

他說得並沒有錯,現在發難,對我相當不利。

我只有乖乖的返回他們安排好的房間,靜靜的過了一夜。

第二天一早,我便前往酒樓準備好。其他的隊員都已經陸續到場,只是孝信仍未有出現。

我看到他們今天的裝備十分輕便,於是便開始與他們打聽。

「吓!乜冇人話你知咩?今日日頭唔會有行動,大家休息到今晚先至出發嘛!」一男子説道。

「呃,係呀... 我之前個任務有啲阻濟,琴晚好夜先返到,冇收倒風喎!」我無奈地答道。

「喔係呀!不過,其實要做啲乜,我哋都唔係太清楚,我諗一陣個 briefing 應該會講多啲啩!」他回應道。

於是我只有靜待孝信的到來... 過了大半個小時,孝信才與他的兩名貼身手下,以及一些小組隊長出現。

「喂兄弟們早晨!」孝信熱情地與大家打起招呼來,「好!基本上我都已經同你哋個阿頭傾過㗎喇!同上次有啲唔同,今次我哋有足夠嘅火力進攻,同埋已經搵倒控制啲喪屍嘅方法。所以今晚大家等啲喪屍做先頭部隊先,跟住我哋班兄弟先至攻入去!」

眾人立刻議論紛紛,只有我完全摸不著頭腦。

我唯有向身邊的隊員們打聽。

「屌,又係嗰啲咩嘢喪屍聯合作戰喎!上次攪到老子我差的連命都冇埋,今次又嚟?」一中年男説道。

「上次我都有兩個 friend 返唔倒嚟... 唉今次實死冇生啦!」另一年青男子説道。

「大家聽我講!」台上再次響起孝信的聲音,「我知上一次作戰失敗,大家都有啲唔好嘅經歷。不過多得大家之前搏命攞返嚟嘅血液樣本,我已經可以完完全全控制倒喪屍嘅走向。」

「而我自己都已經反覆測試過,效果非常理想!等我哋搶倒呢度嘅控制權之後,就可以著手研究量産,到時大家都可以好似我咁擁有不死之身,哈哈!」

不死之身?他該不是認真的吧?

「好!大家同自己個條 team 確認咗任務時間之後,就可以解散,盡情咁放蹤一下。酒店入面嘅所有女人,你哋都可以盡情享用,哈哈!」孝信續説。

「咁如果搵倒信哥啲女,係咪都砌得先?」一口痕男坐在櫈上叫道。

孝信先是面色一沉,然後再次展示出笑容後説道,「大家都係兄弟,冇計嘅!我話可以就可以啦,哈哈!」

「哼,呢條友仔都唔知係咪有心玩嘢,問一個明知冇可能嘅問題。阿大老細啲女一早就收埋曬啦,會比佢搵倒咩!」剛才的中年男説。

「咩呀?除非佢啲女唔喺酒店入面啫,如果唔係,真係比人搵倒,信哥都唔會反口啩?」年青人問道。

「哈哈!年輕人,你真係太年輕了!」中年男不屑地答道,「酒店頂樓你冇咭喺唔會上倒,孝信啲女長期喺上面,你影都見唔倒呀!」

「曾經有人想行樓梯上去,結果之後冇再出現。我諗頭先個口痕友,就算今晚好彩返倒嚟,佢都唔會過倒聽日囉!」另一人亦加入討論。

「可能佢就係知道自己冇乜機會返嚟,所以先盡地一舖咁講啩!」年青人説道。

孝信的説話令我感到不安,因 Carey 她們很大可能不在頂層的房間中。若果不幸被他們找到,後果將不堪設想。

於是我離開正在散去的人群,毅然走到孝信面前。

孝信看到我後,便吩咐兩面貼身手下先行離開,然後笑著走過來。

「喂,兄弟!我仲未得閒搵你添!」孝信向我説道,「不過阿權已經同我講咗關於阿強嘅事,good job!」

聽他這樣説後,我終於也鬆了一口氣。因為我的大話並沒有被揭穿。

因此我更鼓起勇氣,向他提及剛才的事。

「孝信哥,你頭先咪話比佢哋放蹤吓嘅,咁我啲朋友~」我問道。

「呢層你可以放心,我已經安排咗佢哋喺一個其他人唔會搵倒嘅地方,哈哈!」孝信笑說道。

「咁,我可唔可以去見下佢哋?」我還是不太放心。

「吖... 暫時未得住,我要同你傾吓今晚個任務先...」孝信把我的要求拒絕...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞