[p牌仔入黎]迴旋處之應用!

987 回覆
168 Like 8 Dislike
揸左咁耐車依家先知原來揸車係睇個啲比樹遮撚到睇唔到既路牌而唔係睇地線
真係學到野
反而我想問吓覺得七人車無錯既巴打,
如果大圍三線舊式迴旋處,三線入口,
三部車平排入,之後內線車入咗迴旋處中線,
中線車同樣入迴旋處中線撞咗,
中線Cut緊線入中線撞咗本身內線入果架車,邊個錯?
唔係唔可以 讓正線行晒先cut
賠就一定cam 主
但可以引導狗要扣佢分
你唔好講呢D廢話啦, 全香港既道路規則都係一樣
師兄你有冇牌?

你第一句無講錯
只要係安全車速
佢渣得慢的確要全世界就佢
邊個亂cut線?
公司d車今年都收咗兩次錢
路牌同條路畫線唔撚對

打和super
直出讓線 又唔係停線有咩問題
迴旋處一眼望過去無車就出架啦
你對電子眼嚟㗎? 咁都知佢有冇brake有冇超速?
依單嘢同速度都無關係
片主無擰頭就梗嘅,邊有cut 線炒車告格離線篤油架
將軍澳迴旋處多數 出第一個路口先行左邊線 其他都係右邊先啱
我知你想講乜
7人車同片主同入口入佢唔可以左轉丫嘛
(依個睇片唔知佢係咪同一個出口啦)
但片主理論上跟地線都只係可以左轉喎
新舊都好
6入9出要排左線
鐵理黎
咁我早知入口行內線之後入迴旋處外線啦,內線經常都無車行,快好多
如果片主咁都冇錯既話咁唔洗分新舊式啦
新式都照做外圈撚咪得囉
洗鬼理地線 總知撞就收錢
係咪咁
好多人無視運輸路政署
走去跟黑警啲個人見解同地方智慧
你估呢度印度呀?
新式就係分咗內外線功用,
外線去9+12,內線去12+3+6(如果你想u-turn)
佢外圈係第二個出口都唔出CUT過第三個出口撞左咪佢錯喇 咁簡單都唔明
我見有啲人話6入9出錯就話佢輸,其實唔係咁睇嘅。佢6入9出係錯,但係個意外係唔係因為佢6入9出做成?定係因為CAM主過線無睇車做成?

咁我地睇下之前法庭判案用咩原則。案情不一樣,因為係舊式迴旋處,所以有啲野係反轉,變左出圏正線,繼續行cut線,但我睇嘅係佢地判案用咩原則。

香港特別行政區 訴 鄭志成 - [2009] HKCU 1789

[10] 本案與香港特別行政區訴陳建成 案,HCMA898/2005 案情相若,從該案案情可見,在迴旋處的内圈切入外圈意圖以下一出口離開迴旋處的車輛的司機,必須小心謹慎留意外圈車輛的情況。該案聆訊時,代表被告人的辯方大律亦力陳對方司機佔用外圏、違反道路使用者守則,以及對方司機高速行駛的不是、裁判官認為即使對方司機在若干地方可能需要檢討,但「另一方面的疏忽不能必然地代表被告人可免除因不小心駕駛而應負的責任」。上訴法庭確認此原則。

11] 裁判官已考慮上訴人所指,控方第一證人在迴旋處之駕駛方式有違道路使用者守則一點。裁判官正確裁定「控方第一證人之不是亦非上訴人可忽略四週情況及在安全之情況駛離迴旋處之借口」。事實上,即使上訴人所指第一證人當時亦不小心駕駛屬實,亦不能免除上訴人在切線前作為一個小心專注及謹慎駕駛者應有的責任

我個結論係,其實唔係非黑即白,cam主cut線無睇撞車,係一定會比人告,而另一架車有無做錯唔係錯口。而6入9出會唔會比人告不小心我就唔知,睇下有無人有案例就post上黎參考下。

另外,可以6入12出唔代表你可以唔唔留意交通情況合埋眼出,你都係要睇紙睇車架。
都係果句
將軍澳呢個位都唔識嘅人
應該要釘牌
Cam住無端端cut線都係on9
兩架都錯
Super

想睇下文盲點解讀呢張圖
左轉果欄佢無畫藍色車,講到明藍車唔可以左轉
好多人無視運輸路政署
走去跟黑警啲個人見解同地方智慧
你估呢度印度呀?
Cam無端端cut線都係on9
兩架都錯
Super
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞