[p牌仔入黎]迴旋處之應用!

987 回覆
168 Like 8 Dislike
邊個錯都好
但係上面仲有人認為cam主唔係cut線,行緊自己條線唔需望同讓
其實告交通條例唔齋係睇晒啲地線之類 仲要睇車主嘅駕駛態度同埋道路環境
睇後cam片都覺得Alphard咁快 都知佢駕駛態度啦
就算結果邊個贏都好,兩個都態度都唔好啦
一個第一個路口出行內圈
一個唔係第一個路口出行外圈

可以6入12出喎,
反而第二條線只係6入12或3出。

同埋真係無聽過入咗迴旋處要停車讓人,
你邊到學返嚟?

收油係讓前內圈,
點解要留意後方嘅車?
後方嘅車應該喺我後面走㗎。
sor9 我呢個pt 錯囉

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_motoring_guides/tips_on_driving_through_roundabouts/index.html

睇返運輸處點落個圖入面有埋片

外線直出無讓右都係GG。

咁計一計,雙方7完,7人車重啲。

成日都覺得外線在1號出口前 cut 去下一個出口,同右線直插1號出口一樣咁危險,都應該 ban Q 咗去

左線應該直接上雙白線有 protected left turn ,但限制只去1號出口左線。
去其他出口全鳩部右線接內圈去1號以外嘅右線。

右線可以去1號右線嘅話,總有一批pk 好似 7人車咁趕投胎。所以先 ban 右線1號出口接右線。
簡單嚟講,唔撚讓咪炒囉。

如果有讓到而唔炒嘅可能而無去讓,一定各打1大巴先。 7就一齊,爭在邊個7多啲。

讓燃咗嘅,一係唔使炒,一係7人車自7 。當然你可以話7人車快到趕投胎咁,想讓都讓唔切。
出咗事做個想讓但力有不遞嘅懇樣,一定好過話自己無諗過要讓佢。
小小野都可以講咁耐
片主外圈入跟線第一個出口就要出
唔出嘅話就要當cut線cut過去
又唔望右邊 咁咪撞囉 片主錯
上面巴打post
有講埋幾時cut線打燈

運輸署 駕駛汽車安全指引
btw, 我跟馬路炸彈學院學車嘅
個牌係用雞脾買返嚟

有無興喺條路上同我一齊暢遊下?
有冇人求證下呢個結論係咪最後答案?
如果係真就真係長知識 特別係你第一第二點
我上運輸署個網介紹迴旋處小冊子 雖然冇明確寫明 但圖示都暗示左係你個意思
意思係你喺讓路嗰到讓車,
等無車先入嘛。
入得到就係安全啦。
佢做外圈撚咪要cut lw
就算唔係6入,架車9出內圈出外線都係正線啦
大家有結論未? 有無人交代下依度發生咩事
法例唔知,

不過運輸處啲使用指引列舉出嘅所有使用方法都無話可以右線6入9

應該可以攞嚟講
世界大戰
弗抵撚死
又係你個on99
係咪我
Can you feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞