iPad Pro 2018 & 2020 用家討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
部ipad pro 2020淨係上連登都熱熱地
正唔正常
ios 14問題
用緊2020 基本上唔會reload
懷疑14X = M1
之前有流出過跑分兩個基本上一樣
可能用喺ipad 度就降下頻
情況好似air 嘅a14同iphone12 嘅a14咁?
純鳩估
我2018 讀書用
開勁多個word 同goodnotes
經常會reload
咁我可能冇你咁多頁word 同goodnotes
但我開youtube/Netflix /safari /tg/加啲game 轉嚟轉去都冇乜reload
已經比我部垃圾XR 好n 倍
有機會係word 食好多ram?
iphone12粒a14無特登降頻,後續測試跑分係一樣
只係iphone天生散熱差,持續輸出carry唔起會throttle
散熱呢個問題apple真係冇計
打d heavy 少少嘅game 可能得20分鐘係穩定到高fps
之後就mon 變暗
word optimise 得好差
可能都關事 我都好多tab同埋
如無意外應該m1低配版就係a14x,可能係gpu npu閹下,將m1 fail左1-2粒core既電子垃圾做a14x,類似a12x/ kirin9000e
環保
開咁多嘢跟本唔應該用ios 啦
喺時候買部m1 mac, ipad 留嚟jotnote同sidecar
其實有macbook 15"
好撚熱 搞到唔想用
想放左去換m1 mac
但好難放
同你一樣放緊部15放唔出
不過鐘意用iPad多啲
有時用返mac 會想touch 個mon
你放幾錢
用教育價買完IPAD,點樣用教育價再加購APPLE CARE+ ?
18高配萬一蚊
咁平都放唔出
無乜人會買15吋
覺得去到4月就輪到我呢個12Z iPad用家畀人鞭
form factor我都鐘意ipad 多啲
但ios開多幾份文件睇已經要碌到頂唔順
其實MacBook 13吋睇得仲少
都係要轉黎轉去
但用mac 硬係覺得舒服好多
用ipad 多工綁手綁腳咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞