召喚痴線西(134)請善用不推文回覆

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
有冇人同我一樣睇完Mira回應有啲反感
人地都唔係話好offensive
有情緒問題 睇臨床心理學家好似大晒咁
我諗人地都係想睇佢食還食 有啲不必要既油唔使食咁多
除非佢要食油先開心
利申 我冇諗住攻擊佢肥 但佢個回應有啲唔知點
冇睇文字齋睇圖,以為係spoon 啲舊相
有情緒病已經好辛苦架啦,肯食野已經好好,食多少少都比人話
其實冇話唔畀佢食唔想佢食
我冇話佢食得多
但健康啲都不為過 佢真係好多油
同主要係佢回應得有啲西
一餐半餐都還好既 畢竟佢自從話減肥之後 多左好多留言成日話佢呢樣肥果樣唔食得 可能呢下燥左
睇緊心理醫生唔等於可以用呢個理由做擋箭牌...
有睇條片
佢係要半煎炸雞翼
但可能得果個油樽,所以佢先要用噴
而且佢整牛油雞翼最尾落牛油都好正常丫?

至於控制飲食果度
咁我覺得耐唔中食啲邪惡野都唔係問題既
咁話人唔係太好

而佢個反應,我諗佢係真係覺得被冒犯
平時好少咁大反應
仲俾埋運費抵讚
佢話睇心理醫生嗰句好似情緒勒索咁
見到mira之後覆番冇減肥好耐 就咁睇片又唔覺佢要減 又或者佢間唔中先食油膩啲呢
Ps 冇睇開佢 淨係睇咗呢條
蘋果有mon po可能一陣就會出story再證明仲未散
佢回應得好唔得體唔講以為比人hack左其實如果佢接受唔到比人批評 不如cut咗佢算啦,又唔洗比人話佢肥同唔健康 然後又唔開心
Btw係唔健康架啦但其實我覺得食二十隻雞翼無問題喎放縱下係人都會啦
所以其實我覺得主要真係回應個到令我打個突
反而唔係佢食肥野
老實講佢食八隻又好廿隻又好都ok la
但佢就好似一黎就對人地個cm起晒弶 我就個下覺得其實人地可能都係想提點佢既姐
其實有少少明佢感受
先一排我都有諗住減肥,間唔中食多咗少少零食身邊既人全部都係:「吓!乜你唔係減肥咩?」搞到好似我食多少少嘢都係罪,聽得多真係會覺得好撚煩。
但Mira身為一個出名既KOL係覆呢類留言既時候點都要有返禮貌可以婉轉啲答,而唔係咁樣起曬剛咁樣
我諗留言嘅都係好意提醒吓佢嘅 不過每人留一句積積埋埋都唔少 見得多唔開心都可以理解嘅
其實我自己都有減過同仲持續咁減緊
以前肥既時侯會想食更加多肥既野
同時亦都好情緒化 易嬲易唔開心
但後尾eat clean咗(利申 有時食炸野 同打邊爐 烤肉個啲)
做運動減咗一部分 個人係冇咁情緒化
其實肥會影響好多體內既hormone 食肥野對短期黎講係開心咗 但長遠反而容易令人depressed
所以盡量唔好落入食肥野開心既錯誤概念 唔係會越黎越差
反而慢慢減仲舒服

可能作為佢佢有佢難處 但如果佢答個日係佢cheat day或者暫時停咗減肥大家都會易理解啲咁樣
做女仔成日要諗住減肥都真係好辛苦
道德撚上身 好睇
邊個黎 好大波
第一次見巴打留言 估唔到有男嘅睇癡線西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞