美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
Tui
唔出奇 我阿公阿婆 60年代都係水上人 70年代先上岸
再上一代啲墳頭喺哂長洲
我媽果代都成5-6個仔女
見個鼻應該好易分(成家都唔係鼻高
Tui
呢part 好快會俾人del, 等後人以為香港冇原始人
我上水人 應該同水上人有啲關係
Tui
唔強調香港人嘅獨特性
守護唔到自己歷史根源嘅話
香港比支那消滅 指日可待
獨特性?特別鍾意返工呀, 慢慢守護返工文化啦柒頭
Tui
「北方」移民係相對於香港而言定廣東而言?

嶺南人移民去香港係咪都要俾人當做「北方」移民,同中原官話區移民歸做一類?
的確,支那漢人開頭連科技發達、文明先進既西方人都當做「夷」,總之唔聽漢人枝笛又唔願做漢人隻狗既就會俾漢人叫做「夷」。所以「夷」呢類貶謂只係仆街中原漢人自古既政治大外宣,同宜家共產黨既Propaganda冇鳩分別,

啲人唔應該咁天真認為漢人叫做「夷」既就等於落後地區。
支那由立中國起就一早玩緊假概念,披住西方民族概念層皮,然後為咗有得順利維繫同繼承前帝國統治,係咁加啲雜質落去。就算點叫自己做「民國」、「人民共和國」都好,最後發展方向都離不開帝國化,玩玩下就要維穩同變到愈來愈中央集權,係噉消滅人哋民族啲文化習俗,之後一個虛構、扮統一咗既「民族國家」就完成
宜家2000新一代多咗好多真正撈頭北方大山種喇
香港嘅北方

如果你用香港本位嘅話,咁嶺南人同支那人都係冇分別(所以樓主suggest緊水上人先係真正代表香港原住民)
如果要統計埋移民母語嘅話,咁真係要再搵搵睇吓

同埋中國係上個世紀呢一百年太多戰難,啲人口遷徙得好急,就算呢一代人講廣東話都唔代表上一代人係土生廣東人

eg. 689講流利廣東話,但佢老豆係山東人;董立均講流利廣東話,但佢老豆董建華係上海人;李澤楷講流利廣東話,但佢老豆李嘉誠係潮州人非廣府人;另一個係例子係水上人上岸後佢仔女講流利廣東話,佢上一代講蜑家話,習俗有別於廣府人於是乎佢亦係蜑家人

以上種種,根據樓主嘅定義,只有水上人先係真正代表香港原住民,於是包括新界原住民在內嘅廣府人都係移民,咁移民嘅後代應該算乜人?北方入侵者?所以單單從最近一百年嘅人口遷徙已經可以睇得出,堅持一個民族要以血統定義嘅話係嶺南地區係幾咁不切實際,如果話嶺南人血緣上並非中原漢人嘅話咁佢同樣都並非係2000年前嘅古越國土著

所以我上面先講民族呢樣嘢係冇科學標準、客觀定義,尤其進入全球化之後人口急速流動,與其話民族係文化或者血緣,不如話係利益分配嘅結果

題外話:係2020年argue中國人係唔係「純種」呢個issue真係冇乜意義,因為根本就唔係,學術界絕大多數人都清楚,根本唔需要因為中國啲民族主義者咁講,連登仔就死啄住唔放,有時間不如屌下教育局啲教材仲好

全世界可以保留血緣保留得最好嘅可能就係一啲偏遠離島,或者係一啲歷來人口都向外遷出嘅地區,對於一啲有人口遷入嘅地區而言,根本唔存在純種,就好似歐洲每一次great migration之後demography都會好唔同,就攞最近幾十年嚟講,EU人口自由流通又收埋咁多難民,咁移民同當地居民結合嘅後代又應該點樣界定佢地?其實就算係「最純種」嘅猶太人,一樣冇辦法做到嚴格執行純粹嘅同族血緣傳承

樓主好似係贊同民族係基於文化傳承?但係連登的確有一班「以血緣定民族」嘅支持者,我覺得佢地論述未免太過狹窄,亦都唔合適套用落香港呢個移民城市

如果佢套論述係包埋廣府人嘅話,咁1841年之後,香港人同廣府人又的確有分別,由此定義佢地都係來自北方嘅移民,所以如果一方面要保留香港嘅獨特性另一方面又要把香港有歷史源遠流長嘅傳統嘅話根本就有矛盾,因為香港與別不同只係因為1842年英國揀中香港,無第二個原因,一係你個民族論述就包埋廣東,咁香港就唔係獨一無二
查實我原意根本同「民族」、「純種」、「血統」冇關,亦控制唔到大家點樣interpret或伸延Solheim嘅觀點。

不過有幾點想講講
1. 香港歷史不應限制喺1842年後,開埠前亦係香港歷史一部分。

2. 開埠前歷史敘述應以水上人為主綫,因為佢哋係香港最早住民,為開埠貢獻最多嘅族群,佢哋生活方式最合符香港海洋城邦本質。

3. 英國揀中香港唔係亂嚟,係同原住民有關。香港九龍嘅住民本來就同清政府疏離,甚至憎恨帝國官僚,清政府喺呢度力量極薄弱。新界圍頭人就習慣倚仗清政府力量壓榨外人。再往北靠近南頭城、大鵬城一帶就更加受清政府控制。所以英國人對向北擴展殖民地界線非常小心。

3. 香港同北方分野早過1842年已經發生。地理因素令香港成為Nusantao喺華南沿岸一個重要據點。香港原住民同北方殖民者爆發衝突,斷續維持咗1000年。呢個亦係清國難以控制香港,以至日後有原住民為英軍帶路嘅原因。
其實廣東人血種大體上的確仍然係百越人基因佔重,呢方面已經有人做過生物測試,仲出埋論文。雖則我都唔認同用種族介定香港國族。最好情況我估應該係支那入邊各省各民族解體咗先,然後香港用粵人做基礎論述,去建立香港國族。即係廣東人/粵人呢個民族係渾然天成,然後我哋要承認香港人係建基於「粵」之上嘅人工公民社會國族。

喺「現實政治需要(利益關係)」、「文化習俗」同埋「生物種族(race)」三者之間去確立國族 (nation),我就覺得應該要以「文化習俗」為主,「生物種族」為輔,去照顧「現實政治需要」為前題,分辨民族/族群(ethnicity)。

例如,可以講做香港存在住 Chinese, Cantonese, Shanghainese, Wu, American Hongkongers... 而香港因為以西化咗嘅 “Cantonese Hongkoners 粵裔香港人” 佔多,所以香港可以理解做人工西化咗嘅百越/粵文化圈,藉以將粵人同漢人解構,更甚同粵人一齊互相攪獨立,同時起返個粵國同香港國,避免一體大中國再出現。上邊有個粵國又可以幫香港分散風險
其實我諗粵越香港同吳越上海係差唔多,都係非漢人地區+西化城市,可以用返類似思維思考。例如最起碼粵人同吳人要脫漢建立到佢哋嘅國家先,然後最理想情況係粵國+吳越國+上海國+香港國同時存在,總好過一體化大中國喺隔離,然後香港&上海自己一個獨立咗,噉樣俾一體化中國吞併嘅機會點都大過俾粵國/吳國吞。有個文化相近啲嘅粵國/吳國喺香港/上海隔離做緩衝,點都好過文化唔相通、成日想侵略人嘅大中國喺隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞