美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
其實有咩問題?
種族嘅定義係乜嘢先?有冇一個科學定義先?
地緣?血緣?文化?認同感?語言?
你就咁查nationalism都有N種啦,ethnic nationalism、civic nationalism、cultural nationalism、Pan-nationalism
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Types_of_nationalism

種族根本就冇定義
好明顯全世界唔同地方對於種族就有唔同睇法,甚至同一個地方都會有唔同睇法
例如非洲部落對於種族嘅理解已經同歐洲人好唔同,呢樣野冇話咩邊個啱邊個錯,人地非洲部落混戰嘅時候仲早過你歐洲民族主義誕生,你冇理由用一個遲嚟嘅Terms嚟到定義人地早黎嘅話人地錯架
希臘人有幾多係古希臘人descendants,保加爾人係咪保加利亞人祖先,突厥人係咪土耳其人祖先?
你個問題咪就係覺得認漢族係無問題,但係又覺得我地發明香港民族來解構漢族有問題咯
咁復到國未知唔知點解復唔到呀因為得個講字呀屌你老母,你又學佢地討論翻3,4千年啦
你估獨立似你D快槍手1分鐘就完成咩
圍頭人似乎喺充當「統治者代理人」方便有悠長歷史。

另外,官方歷史將圍頭人當成香港歷史主綫呢種敘事方式係錯嘅。新界併入香港時,香港已經開埠50年。圍頭人相對上屬於「後來者」、「外來者」,佢哋自稱為「香港人」嘅資格甚至不如開埠之初就住喺度嘅印度人。
睇嚟巴打有睇開

張保仔係個悲劇人物,如果佢冇投降,佢肯定係完美嘅英雄人物,堪比香港嘅King Arthur。

佢本人處境同當今香港某啲人亦好相似。投清係想安樂富貴,點知清廷永遠都唔會信任佢,被林則徐呢啲根正苗紅士大夫排擠,而舊時紅旗兄弟又視自己為反骨仔,欲殺之而後快。最後一代豪傑鬱鬱而終。
1841年開埠時艇戶同陸上常住居民係各佔一半
首先 最早講緊由中原落黎嘅係10世紀鄧氏果邊,差唔多要成千年後先有客家人槪念
另外學術界都有討論其實新界d圍村人嘅祖先係咪只係自願漢化嘅輋、畬等南方原住民,所以唔一定係原住民俾外來/南遷中原人趕走
香港本來同中原皇朝既接觸就少
開埠150 年更加係同中原皇朝斷絕來往咁滯
要正名香港既獨立性根本就唔駛用啲咩「自古以來」既假說
淨係150 年建國史已經可以完美詮釋香港自成一格既道統

如果Sundaland假說係真,咁香港人嘅搖籃喺冰河時期結束就已經沉到就依家南中國海海底。
Tui
Tui
非洲起源嗰度你講得啱
但你對NMTCN都似乎有誤解
你有冇認真花10分鐘睇下NMTCN同DNA testing suggest路線嘅分別?

你係出呢個post之前我都唔知NMTCN,我之前嘅認知一直係Austronesian languages由北向南spread
此前我唔知第一個人類原來50,000年前就嚟到新幾內亞
所以我一開始就係見到你第二幅圖諗緊新幾內亞北部嘅太平洋點會有人
人類正正就係由西面非洲一路向東遷徙到東亞/印支之後先落到東南亞最後去到太平洋島嶼

所以非洲嗰段就抹咗佢啦係我錯
但係下面嗰段仍然適用

Wilhelm Solheim就係唔覺得文化係由北向南傳播,佢覺得東南亞最早嘅陶器有嚟自印支嘅特徵,所以就先suggest Nusantao(proto-Austronesian)有個複雜嘅貿絡去cultural exchange,然後慢慢係菲律賓南部印尼東北部發展成Pre-Austronesian向外擴散
後期佢修正理論,吹到30,000年前就已經有貿易圈,所以佢嘅Theory主要由兩部份組成:
1 Proto-Austronesian—NMTCN將印度支那半島嘅文化傳到去菲律賓
2 Pre-Austronesian—NMTCN將印尼東北部菲律賓南部嘅南島語族文化傳到其他東南亞島嶼及你講嘅香港一帶

可惜1只係憑着一啲pottery「相似」嘅特徵(morpho-stylistic similarities)就推測有貿易互動,甚至上推到1萬年以上,未免太過牽強,所以至今仍然未有考古發現可以證實

2更加係同out of taiwan有衝突(contrast),學界視前者為後者嘅alternative。但係最近已經越來越多考古發現同埋DNA Testing支持(或者補充)後者

例如The prehistoric peopling of Southeast Asia就支持太約4000年前之後,有幾波人分別沿菲律賓(Austronesian)及沿印支(4000年前遷入嗰波係Austroasiatic2000年前遷入嗰波係Kradai)遷入東南亞,同一時期呢班來自東亞嘅農耕民族亦都為東南亞帶來農業,因此稻作同馴養動物亦係由北向南以相同路線傳播

現代東南亞人嘅DNA就係由呢班East Asian farmer(AustronesianAustroasiaticKradai)同埋較早進入東南亞嘅Hòabìnhian hunter-gatherer組成

換句話說,Austronesian嘅祖源來自East Asian,而唔係NMTCN suggest嘅印支半島,而Austronesian亦都唔係NMTCN suggest嘅由南向北擴散,而係調返轉頭由北向南擴散

DNA testing結合考古發現有好充分嘅證據支持現代東南亞人嘅祖先係由東亞地區由北向南遷移,相反NMTCN就只有一啲唔充分嘅推測,兩者高下立見喎

就算樓主唔update最新嘅DNA testing都唔好唔提out of Taiwan呀嘛,明明係DNA testing之前out of Taiwan先係mainstream
你介紹NMTCN唔緊要呀,我覺得都幾有趣,但至少講埋點解唔係其他主流theory,等人判定、辨別,而唔係用「權威人類學家」包裝,將一個未有定案嘅theory講成事實咁,一葉障目
問題咪就係佢想用呢班古代棲息、甚或只係路過香港,又同大部分而家嘅「香港人」冇咩血緣甚至文化連繫嘅古香港人,嚟夾隔整個「香港人自古以嚟都係自己民族」嘅觀點囉
不過你反問又啱呀,土耳其個埃爾多安之前咪搵一次叫人cosplay各種突厥-鄂圖曼嘅騎兵打扮嚟打J囉,好似樓主咁囉
民族發明就係咁玩,差別只係泛文化主義(突厥/中華)穩定性低過語言民族主義(香港民族)
樓主有冇睇過下關於Y-chromosome嘅研究
用呢個方向去探究香港民族基因會易明D喎
所以我好愛同尊重東南亞人
特別冇同香港隔住ge 印馬泰緬菲越
Late Pleistocene係12,900-11,700年前
early Holocene係12,000-7,000年前
講到成萬年前,成個東亞都冇幾個地方入左新石器時代,成個東南亞更加得Hoabinhian磨下石仔,要遲到~4000年前先開始有農業同陶器,標誌開始進入新石器時代(時間上亦都同east Asian farmer遷入吻合)

1萬年前無證無據真係點講都得,從步入新石器時代嘅時間嚟講,嶺南又真係早過東南亞太多,至少廣西嘅甑皮岩遺址係~12000年前已經進入新石器時代,一路到~7000年前,雖則無農業但起碼有得玩下陶器甑皮岩遺址前承~1.2-1.7萬年前嘅廟岩洞穴遺址,好明顯獨立於東南亞發展

最後,我覺得討論1萬年前真係無乜意思,仲要佢又證實唔到佢啱(調轉我都證實唔到佢錯),最重要係東南亞連新石器時代都未到,情況就有如係有智人家鄉都係非洲一樣

講到尾都係要講返呢啲「先民」究竟同現代香港人有乜連繋
我唔反對樓主所講蜑家人(水上人)有可能係古越人嘅後裔,但佢哋係咪構成香港原住民人口嘅主要部份呢?

根據1841年英軍佔領香港島後做嘅人口普查,水上人(in the boat)只係有2000人,佔當時人口26.8%

而當英國攞埋務農人口佔大多數嘅九龍半島同埋新界之後,水上人佔人口比例進一步減少

Source: https://commons.ln.edu.hk/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.google.com/&httpsredir=1&article=1002&context=jchkhlp_talks
(呢個劉智鵬雖然奶共,但佢身lingu教授,搵呢啲資料應該好易,冇乜理由亦都冇動機連20世界上半葉嘅人口普查都要做假)

之後香港人口一直膨脹,讀過下歷史嘅你都應該知道北方移民成為左香港主要嘅人口增長來源,尤其係二戰之後,10年間人口由200萬升到310萬,理應只會進一步溝淡水上人嘅比例

而1961年人口普查的資料顯示,在當時香港3,100,000人口之中,有超過150,000人於船上生活,佔當時香港人口只有5%
Source: https://www.hkmemory.hk/MHK/collections/public_housing/coastal_squatters/index_cht.html
1960年代之後政府採取鼓勵水上人上岸嘅政策,之後再做嘅人口普查就應該冇再特別count水上人嘅數目

1960年代同70年代都繼續有大量北方移民

總結:水上人人口唔算少,但又遠唔到prominent
無論係計總人口定係原住民,水上人都冇可能構成人口嘅主要部分
我唔反對香港民族呀,你邊到見到我反對
我亦都唔係大中華fans,如果有人肯聽嘅話我一樣會同佢解釋中華民族係100年前嘅新發明
我只不過係反對係「僭建歷史」啫

呢個係學術台,我expect會有較客觀嘅學術討論

睇中國歷史好簡單,我得一個原則——當中國係外國咁處理,但好難,所以問自己一個問題:同樣嘅野套用落歐洲你會唔會照咁comment。。

如果有人先入為主帶有雙重標準嘅話,咁我就覺得佢係濫用學術之名去欺世盜名啦

Ps我都唔係歐洲中心論fans,有時除左睇中國歷史同歐洲歷史,接觸下其他地方嘅歷史就會視野開闊啲,呢個世界唔係剩係圍住中國or歐洲轉
漢人專指殖民地的編戶齊民,只有春秋戰國、五胡十六國、五代十國、北洋軍閥時代編戶齊先係有祖國的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞