美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
飲食為主,香港太早步入現代化,一直以黎沿海既女仔先豐滿,食得海產多。
香港女仔近呢幾十年太揀飲擇食,營養不良咁。其實男仔都係。係去返呢十年八載先吹返個風要健康注重飲食姐。
我講奧斯曼主要係講支那民族主義既建構方式,如果你要同國力比較既話只會係斯托利平改革之後既俄羅斯
當然香港獨立就係基於支那會因各種原因解體既假設,如果呢個假設唔成立香港根本無機會獨立,只會變成中國邊緣既一個普通城市,理論就不再重要
你咪走去同意大利人講羅馬人唔係你祖先咯,民族發明都係講個認字,支那人認到山洞頂人同北京猿人添,香港呢個名都係來自蛋家話,你唔滿意咪叫翻xianggang咯
見到好多人話血統論,其實Solheim理論並非用血統去界定nusantao。

Nusantao比較似一種面向海洋嘅生活模式,當一個族群放棄咗海洋,就算佢哋祖先係Nusantao,都唔合符Solheim提嘅定義。
你可以google Sundaland,好多人認為係東方Atlantis。

一派認為人類出非洲後首先就到咗Sundaland,然後呢度成為孕育文明嘅其中一個搖籃。

留意sundaland同東非人類起源地幾乎同一緯度。人類沿同一緯度嘅遷移容易快速過南北向好多。
咁香港又有幾多%三皇五帝秦皇漢武嘅後人?
祖先呢D野 文化認同係製造出黎架嘛
好似你一個係美國土生土長既黑人熟美國歷史多D定非洲佢鄉下歷史熟D咁咁佢係美國人定非洲人??
佢信All men are created equal 定非洲 部落長老大撚哂多D丫
Sundaland係東南亞 都多research
我想搵嘅其實係中日韓台之間啲陸橋 / 東海黃海渤海continental shelf
聽講台灣同沖繩之間海底有大型古蹟,唔知係咪你想搵嘅嘢。
whatever啦, 民族論本身都行唔通, 更加冇必要再加減嘢. 你搵多十個八個祖先又點? 穢土轉生佢哋出嚟幫手打?

「香港人」嘅身份認同一係文化 二係利益 (大陸人月入4位數, 辦事能力低能), N年前已經夠晒理由分家.
再補充Wilhelm Solheim嘅觀點

1. 學術界對華南沿岸嘅史前考古所知不詳,因為中國考古學者對此冇興趣。

2. 中國學者嘅近代傳統係,文明由黃河一帶發展,所以佢哋只對呢個地區有興趣。

3. 史前嘅華南住民係南島/南亞語族,對文明發展影響不少於北方。

4. 東印度及中華文化由東南亞文明基礎上發展出嚟。

5. 華南屬於東南亞文明一部分。
Tui
Tui
Tui
Tui
Tui
上面話以文化分都唔係progressive
所以要反喎
就係嗰啲文青病 喺自己comfort zone出力, 總之有做嘢得, 就算行錯方向都唔可以停

民族定義對現實係零幫助, 係啦當全世界都認同香港人祖先係咩海洋民族啦, 然後共匪咪話中華民族由今日開始+1, 變成57個民族嘅統稱 跟人哋定個遊戲規則去玩仲想贏人?
Tui

漢字「舟」 嘅原型係Nusantao嘅雙體獨木舟。印證Solheim所講,中華文化係由東南亞文明催生。
Tui
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞