美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
Tui
Tui
水上人有好多係有錢人
第一批所謂既“華人”精英其實就係水上人同英國人既混血兒
何東家族?
其實你promote 人地唔一定受,有人本身傾向ethnic base既,就自然會受呢套,有人傾向civic nationalism既就自然會受果套,各有各推,都係喺唔同人心目中建立一套獨立論述既理由姐。兩邊都推廣仲好啦。

如果夠批判性思考,仲可以去諗下點解分離主義一定係負面tim。
自古以來
諗多咗,果啲係明清2代有官身嘅落黎建村。

香港n年前果啲土著係 以前漢族叫南蠻/百越嘅地方, 不過秦朝之後被併入。 之後朝代無力嘅就退出廣東/西留俾我哋啲山蕃自己玩,有力嘅就併合埋管治。

成千年嘅頻繁交流 (通商,走難,合併,流放) 離離合合都夠洗到大家分唔到邊個係邊度。

淨係知石器時代已有原始山在香港定居,唔係傳統漢族。你睇四川嘅三星堆之類呢啲文化都係同香港呢啲當年嘅蠻夷之地差唔多,都唔係由傳統漢族聚居地發展出嚟嘅文化。

不過頻繁交流幾百年就同化咗。
東亞維條毛咩, 東亞海盜最強都係打到正規軍首尾難顧,保到呢度保唔到果度,最後遷界搞掂。

維京直接打到正規軍收皮, 遷界9縮入內陸? 惡到沿河入嚟打9你照搶都仲得。
由於中史係由帝國官方政治宣傳品構成,海盜嗰邊又好少會留低自己嘅文獻,所以好多人都唔知東亞海盜有幾巴閉。

但由堂堂大明國、大清國要後撤邊疆厲行海禁,你大約估到海盜集團嘅實力。

1800前後,由於有歐洲人同場見証,我哋知道當時嘅海盜曾經

1. 擊殺虎門總兵、淅江水師提督
2. 沿珠江燒殺搶掠
3. 圍攻廣州府
4. 力挫葡清聯軍
5. 在英國皇家海軍及美國雇傭兵包圍下突圍而出
6. 壟斷南中國海航線
7. 沿海設會計部管理「買路」費
8. 艦隊規模超越歐洲歷史上所有海盜集團

https://youtu.be/6Dqb84ovJow

https://youtu.be/-p2lhxUqMMQ
維京人燒9埋倫敦 &
打到自己血脈嘅後代變英國統治者喎

最後變英國本土維京(撒克遜人) + 法國境內維京公國(諾曼第人) & 北歐維京人嘅 社交/內戰圈。羅馬時期英國本土嘅當地人凱爾特人在當時完全收咗皮咁濟。

之後咩中世紀英法大戰 ,撒克遜人 vs 諾曼第人百年大戰但互相又有血源關係嘅其實就係
定居在英國嘅維京人 vs 定居在法國嘅維京人。

撒克遜和諾曼第人分別就係維京人當年打完當地人之後留在當地定居嘅維京人後代。北歐海盜潮係俾維京人自己在英法嘅後代收皮的。

維京人猛到超人咁款, 一般幾有傳奇色彩嘅海盜真係未必夠比........
人哋係成族人都海盜,仲要打到幅射範圍嘅人民都變成自己嘅族裔喎........
到底係同化咗做自己族人,定係被基督教同化咗教徒,呢啲真係觀點與角度。

到底東亞同歐洲海盜邊個勁啲,我認為冇答案,亦唔係我想講嘅重點。

我只係講出好少人聽過嘅海盜歷史,等大家知道傳統嘅中史只係以孔觀天。
蠻夷之地係中華視角,越嚟越多証據顯示沿海嘅物質文明超越華夏核心地帶。例如南越國有羅馬式石造建築、波斯及非洲器物、大型造船廠。

Solheim亦認為東南亞文明係早過中華文明。
Sundaland有可能東南亞文化,包括香港原住民嘅搖籃。
Tui
Tui
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞