美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
Solheim個理論70年代出,同二百年前美國獨立會有咩關係?

人哋介紹相對論量子力學又對你個「現實」有咩幫助?唔通成個學術台要排隊同你認錯?

不如你改名叫國師發花癲啦。
今次就開啱喇
又醒起你連尖沙咀喺香港定九龍都唔識分
量子力學冇用? 你手上部電話已經有用到量子力學嘅知識, 唔識唔好衝出嚟柒

同埋你成個post畀人質問海洋民族關今日香港咩事, 你就次次都spin 水上人幾十年前有幾多萬, 又話而家會再多D人有水上人血統, 又話水上人習俗創造今日嘅香港, 即係你擺明有政治目的(為港獨加碼). 駁唔到就話人理解錯, 想spin去齋講考古研究

港獨本意係好, 但個"研究"走偏晒. 你D歷史對現實冇影響冇助力, 即係架空歷史小說 連文學意義都冇.

人哋講明賣雲吞麵,你屈人賣酸辣粉,然後話人唔夠辣。真係服咗你。

好彩Solheim睇唔到你啲留言,唔係死咗都起返身。
又嚟呢啲混淆視聽。

住喺英國嗰班人唔識香港都唔奇,但印度或遠東前綫嗰班又點會唔知香港喺邊。咪求其搵個懵丙話未聽過香港就吹到英國人唔知香港喺邊啦。
Sol你老母啦, 你同青山城邦班屎忽鬼成日開口埋口老師點點點有咩分別?

唔夠人拗就搬個死人出嚟賴人搭錯線

一係你而家直接承認你哩個論述係對現實冇影響, 純粹得閒得滯, pin起埋個留言
個post第一句就話明介紹Solheim,唔提佢唔通提李白杜甫?

對現實點會冇影響,有其他學者都喺Solheim觀點上繼續研究。好似Bill Hayton本書咪參考咗Solheim個理論。有興趣可以follow,好戲在後頭。
講咁多,所以歷史博物館要裝修囉
有冇影響可以wait and see

你哋留言又對現實有冇影響?點解你又要留言?

令壽堂生你出嚟又對香港現實有冇影響?使唔使make a statement話對現實冇影響先出世?
本來介紹人類學家關於東南亞文明嘅學術post,你哋幾位又「政治主張」、又「背書」,又逼人聲明對現實冇影響,又唔畀人喺學術台出post。真係歎為觀止。如果Solheim未死 ,怕且被你哋拉去跪玻璃都似。

Solheim套理論成本書寫咗出嚟,你連睇都未睇過就話人空想。真係唔知邊個空想多啲。
我問緊, 唔係問Solheim. 你到底係白痴定係文盲?
你拎人個理論為自己政治目的背書, 但又唔肯認. 到底有咩不可告人嘅目的?
「有冇影響可以wait and see」? 而家咪叫你講囉, 你講唔出即係冇, 冇你就收皮, period.

我喺度留言係有現實影響, 所有睇到我留言嘅網友都知你係on9, 唔需要理你套行入歪路嘅理論, 繼續專心港獨.
D文史撚真係好撚廢, 話相對論量子力學冇用已經睇得出佢係好撚無知

成日做埋D冇撚用嘅嘢, 但就算做自己熟嗰範都係唔科學、冇數據

靠文青救香港就真係死得
批鬥完人再問人攞source

我呢刻唔想畀,等你柒夠先畀。請你繼續。
政治主張
政治目的
背書
行入歪路
不可告人的目的

你兩位寫啲嘢真係有陣徐......
就你D語言咋

好地地一早有香港民族論, 整多個海洋民族出嚟做乜?
人哋出晒journal paper都被你話空想

係呀你連登學派最權威好未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞