美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
痴撚線
漢人只係蠻族對降虜既統稱來,就好似海洋民族係由台灣原住民到波利尼西亞人既統稱,日耳曼人係德國到荷蘭到瑞典既統稱來
放長雙眼啦
類似,蒙古人攻陷金國之後難得逐個逐個區分咪叫你全部都係漢人,攻陷宋國之後全部叫南人
女真人攻陷明國之後全部投降既都叫漢人
土耳其人攻陷拜占庭之後投降全部都叫希臘人
西班牙人攻陷美洲之後全部都叫印第安人
解釋下點樣注定?即係the future resembles the past?

學人講邏輯

台灣去中國化嘅發生時間點係幾時開始?咪就係實際管治上獨立咗,先再去令其他人承認囉 你可唔可以唔好再用回力鏢打自己
唔係一早?用少啲假設性思想啦白痴

同埋我最撚憎陳雲同青山城邦班契弟,寧願佢哋死都好過林鄭班人死。唔信自己起我底。

你係咪表演緊拗唔贏就打稻草人+捉鬼術+你熱狗?
不如你講下係香港人唔脫離中國人既身份既前提下,點説服中國唔將香港特別行政區變成香港市?華夏聯邦?永續基本法?

主張去中國化既人一早已經隨住臺獨思想出現,係要去到1990年代之後先執行,我提早主張有問題?
呢個假設對你無利就唔比人假設
國民黨敗走台灣之前就去中國化?屌原來你歷史都麻麻地喎。請問邊個時空係台獨思想先過台灣人被中國人統治?

當下搞民族論有問題,因為你係浪費緊精力,連畫餅都唔係,方向錯晒

獨立咗之後我理撚得你話自己係火星人啦,你自己都識講民族係創作出嚟
嗰啲係歷史,你假設做乜?on top of 一個冇發生過嘅假設去推演自己理論有咩說服力?咁不如假設你係超人可以一拳打爆成個北京,咁咪最簡單
從來主張去中國化既都唔係國民黨,你居然會用國民黨自己都無主張去中國化,同林鄭無主張去中國化所以香港無需要去中國化有分別?
唔好spin, 你淨係答我台獨思想幾時出現
搞民族黨浪費緊幾多精力?搞得理論個d知識分子本身你都唔預上戰場嫁啦
同樣道理,上得前綫個d你都唔預人地有能力去搞理論建構
你其實係咪認爲得一批人同時做一樣人就可以成功?出來做過野未呀?
由台共成立開始
又要多謝d打手幫手推po
佢地係漢化畲族
畲族又叫做「山哈」 即係山人咁解
畲族會拜狗神盤瓠
明清開始漢化 自然改拜其他神
但我地仲可以喺佢地嘅廟睇到狗崇拜嘅色彩
例如台灣嘅十八王公廟
另外喺語言上都睇得出 客語入面嘅苗瑤底層語
冇咁科學咁講 睇服飾都睇知唔係漢族
你又假設搞理論嗰班一定要搞同一個理論?

不過你都啱嘅,會搞不切實際嘅理論嘅嗰班都唔會預佢有咩建樹 連分析能力都出事
有冇成功?

記住你係支持future resembles the past㗎
台共-黨外民族勢力-李登輝-民進黨
你話有無成功?
我地從來無話過我地一定要搞同一套理論
學苑搞公民民族主義,陳雲搞華夏文化,我地幾時有干涉,反而係我地一講民族發明就成批打手入來
目前世界上都係認同「一個中國」喎,用返你嘅定義大部分人都唔承認佢哋唔係中國人喎

你又識假設如果冇泰國,又唔見你假設中台之間冇美國

你成套理論自相矛盾到痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞