美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
本身香港歷史博物館個新石器時代都講緊香港係東南亞文化
去到有皇朝觀念嘅商代就隔硬屈香港同中原有聯繫,又變咗大一統脈絡
好撚煩呀,獨立到先講啦,成撚日打飛機,你同強國人有乜撚分別

教育局嘅教材,雖然文字冇提過,但圖畫入面嘅香港先民好明顯有南島文化特徵。

不過到最後思考題都要夾硬同中國拉返關係。
水上人佔香港人口幾多,有一半以上都係大陸走落黎,仲唔計秦朝嗰陣殺左幾多南越既男人,只留返啲女人
香港去到六十年代重有幾十萬水上人,都未計埋街飲井水嗰啲。

基因研究亦証實水上人無論父系定母系都同漢人冇乜關連。
http://www.wetoasthk.com/【港識%EF%BC%8E冷知識】港產文物逆襲大英博物館?!/

香港出土銅劍,刻紋類似大浪灣石刻,同秦漢文物好唔同。
呢啲歷史就係為爭取獨立正名,以往香港人太多大中華膠,一中思想深入民心。
所以新界原居民先係正統香港皇帝甚至大中華
up
睇下D港女腳粗又無波就知唔係北方種, 同D東南亞種好近似
越南妹超正
越南人身材同港女差咁遠?
香港應該讀多啲東南亞史
新界原居民係北方落嚟嘅客家人,一千年歷史都冇。
以前中亞草原都好多游牧民族,最後一定居落嚟,就消失咗。呢 D 海上游民,都差唔多。一上岸,就比本地人同化咗。
依家講緊香港原住民唔撚係中華民族
仲有新界嗰班咪又係北邊嚟,原住民被佢哋趕咗去香港南部同大嶼山
越南打過越戰, 應該有好多同美軍打咗亂種
on9唔追溯歷史你同共產黨有乜分撚分別
仲好意思話人
我太公太婆打仗喺汕頭落黎算唔算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞