美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
前面已經講過,全世界都係認中國個套,即係Chinese=ethnicity=nationality,係得你班華語知識分子會圍爐話華人不等於中國人
係呢個情況之下成本最低既做法就係直接話香港係唔屬於Chinese ethnicity,而水上人/ 南粵人呢d只不過係通往呢個目的既不同手段來
原住民支持國民黨而且高呼自己係中國人
前面打錯
點樣全世界?

全世界認同中國嗰套 = 全世界認同民族國家先可以獨立?兩者有衝突時邊度大d?

如果證明香港人唔係中國人就可以獨立,咁過去年半打咁多所謂國際戰線係做乜?

咁係咪即係只要中國有人用更多「證據」「數字」令世界上更多人覺得香港人同中國人同族,你就放棄獨立?
要undo翻香港人自己發明既大中華理論係要一定時間
咁你個source又証明咩?
咁你覺得而家邊樣迫切d 邊個做法更快見效?

等你糾正完700萬人眼中嘅祖宗係邊個先再搞實際操作獨立?
開始覺得樓主可能係共諜,誤導人思考方向,偏離現實操作

花晒d時間精力去無謂嘢度
你呢度有好多邏輯錯誤
獨立一定係要以武力為後盾,無既成事實,任何理論都無用
理論係製造做既成事實之後先有作用,我從來都無將呢個因果關係反轉,反而係你打緊稻草人
兩者根本無矛盾,你製造左既成事實之後,咪需要理論證明點解香港人值得擁有自己既國家,而唔係繼續成爲中國既自治城市
我咪指緊你個邏輯問題囉,問你佢個理論對事實有咩用

即係未中六合彩就諗點樣洗筆錢?
前面講過,呢個世界根本無純粹既civic nationalism
就算係美國都有wasp作爲文化骨幹
你製造既成事實唔等於人地要承認你,人地承認你亦唔等於你既下一代唔會認翻自己係中國人
所以你話獨立實際上只係將張彩票放左入投注站,未等於係中六合彩本身,民族發明就係行完“中”既呢一步
理論係Solheim嘅,我點敢居功

覺得嘥時間可以負評後離開。
Huntington就係講類似既野
Who Are We? The Challenges to America's National Identity (2004)
你先邏輯有事喎大佬,你而家講緊民族分離係獨立嘅必要條件 頭先先講完要武力

我講實際操作係講緊政治經濟武力嘅手段呀,唔係行出嚟話獨立就獨立,民族思識實際上嘅作用喺邊?你要聚人心起碼都要畫塊餅,即係你獨立嘅目的就係為咗全世界認同你唔係中國族而唔係要脫離中國政治影響?
當將來出現集體排華既時候,慢慢同人解釋civic nationalism, Hongkongers are ethnic Chinese but not Chinese nationals
你都幾得意,認自己係中國人反而可以脫離中國政治影響,但建立香港ethnicity就脫離唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞