美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
Tui
Tui

《你不是流着中國人的血嗎?荒謬!根本就沒有中國人的血。》東講西讀

每當香港人批評中國的罪惡或抵抗中國人的入侵時,中華人民共和國的民族主義者和香港一些缺乏思考能力的人,總喜歡說:「你不是流着中國人的血嗎?這樣討厭自己的民族,離開香港吧!」

這句話,有兩個嚴重邏輯問題,顯示這些人的智力有嚴重缺陷。
一)這裏是我的家,為何要我離開而不是你?
二)何謂「中國人的血」?你有否聽過「流着美國人的血」或「流着印度人的血」?中國人根本不是一個民族,這可從三方面去拆解:1.民族,2. 語言,3. 基因。

1. 民族:
所謂中國最少有56個民族,「中國人的血」究竟是那個民族的血?
如果是京族的血,又是否同時流着越南人的血?
如果是朝鮮族的血,又是否同時流着韓國人的血?
如果是蒙古族的血,又是否同時流着蒙古國人的血?
如果是俄羅斯族的血,又是否同時流着俄國人的血?
如果是哈薩克族的血,又是否同時流着哈薩克斯坦人的血?

因此,為了血統純正,按照民族主義者的邏輯,中國應分為56個民族國家,而以上舉例的民族也應和「母國」合併。歐洲的德國,也許要和奧地利、比利時和盧森堡合併,英國、加拿大、澳洲和紐西蘭也要統一了。

2. 語言
所謂中國"至少"有十一大語言版塊,包括粵、閩、晉、吳、湘、贛、客家、藏、維、蒙和北方官話等,如在歐洲,這至少會分為十一國。

3. 基因 - 南北基因大不同
• 長江以南,尤其福建、廣東、廣西至雲南一帶的人,黃種人(白種人的分支)基因afb1b3的比例佔大部份。
• 長江以北,矮黑人+棕種人ag+acg基因的比例佔大部份。
• 東北三省,愈往北,蒙古人種特徴ab3st就愈明顯。
• 西北新疆,不用説,有明顯的高加索白人fb1b3基因。
如以基因區分,至少又可分為三至四國。

「流着中國人的血」這句話絕無邏輯,所謂中華民族,中國民族主義,只是由民國開始至今中共政權用來愚民的手段。今天如你對人講民族主義、講血統論,即代表你向人宣稱自己是個沒腦袋的愚民。

民族國家,狹隘民族主義這些觀念早已被文明國家所棄;現代文明國家,是由不同種族血緣但擁有共同文化和價值觀的人組成,而這些人民,是為公民。

試想想香港和中國之間有否共同的文化和價值觀?

Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind. — Albert Einstein.
民族主義是一種幼稚病,是人類的麻疹病 - 愛因斯坦

Nov 2013

https://www.facebook.com/readbeforeuspeak/photos/a.1490404987878317/1490161794569303/?type=3
即係我地係南亞人?
依家証據嚟睇,香港人同泰族關係最密切。
原本亞洲既歷史,就有過萬年
五千年一向係共產黨為左統戰工作而講既
sor樓主借個位

【詞彙聯想】5分鐘玩個遊戲,就可以幫廣東話研究出一分力
https://lih.kg/2250282
講到尾都係要講返呢啲「先民」究竟同現代香港人有乜連繋

坦白講香港目前大部分人口應該都係中國近代遷移落嚟?
就算水上人係先民遺留
都同而家大部分香港人無乜關係
香港到60年仍然有15萬人住喺艇上。
但問題係香港如果要真正實現獨立必須要將我地既根源追溯到係英國獨立前已經存在

問題乜嘢係「我哋」
英國嚟之前香港係已經有水上人
但係同而家嘅香港族羣構成差好遠啵
噉佢哋點樣主動形塑香港而家嘅共同體意識?
唔清楚咩叫共同體意識,不過有幾點係歷史事實
1. 水上人係香港最早原住民
2. 水上人促成香港開埠
3. 水上人有抗拒帝國官僚嘅傳統
4. 水上人喺開埠前已經從事海洋貿易好耐
但係而家喺香港抗拒帝國官僚同埋從事海洋貿易嘅
都唔係水上人/其後裔

而且目前香港人抗拒帝國官僚同埋從事海洋貿易嘅文化
亦都唔見得係承傳自水上人
何以見得香港冇水人人後代?15萬人人間蒸發?

咁你又認為香港人係咪有熊氏或秦皇漢武後代?
何以見得香港冇水人人後代?15萬人人間蒸發?

噉而家抗爭班手足,係咪大部分都有水上人血統先?
最起碼我就唔見佢哋咁提起,亦都唔見香港近年嘅抗爭同水上人嘅歷史關係有幾大

咁你又認為香港人係咪有熊氏或秦皇漢武後代?

我根本唔在乎不論係將「香港人」上溯至 水上人 定 某啲中華民族圖騰
我都覺得同香港民族建構無關
冇錯,你講嘅同個post都冇乜關係。我只係介紹Solheim嘅學術觀點同埋香港開埠前歷史。
我一開始亦都唔係回覆你嘅comment
雖然你個主題同個post冇關,不係你提供嘅資訊就唔係事實,所以我有必要糾正。

香港到60年代仍有15萬人住喺艇上,可以推想今日仍有可觀人口係水上人後代。
可觀
但唔係大部分
你話水上人同今日大部分香港人冇關,呢個我又有必要糾正。

香港開埠係由水上人促成。無論係咪水上人,只要你生活喺香港,你就享受緊開埠嘅成果。

如果你覺得只有直系祖先先同你有關,咁九成九嘅歷史都係唔關你事,亦冇必要喺呢個歷史post討論。
而家嘅制度同文化,有幾多係水上人嘅先?

如果你淨喺計促成影響的話
噉中共影響仲大添,無中共迫害,就無咁多人逃難落嚟,噉就無後來嘅經濟起飛

問題你想講民族起源
噉水上人點解可以叫係香港民族嘅起源?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞