美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
香港有幾多原住民先 中部份都係5 60年代 你呀爺呀嫲個代落來香港
中國自古以來都係屬於香港
Tui
好簡單,因爲水上人同原住民已經是比較獨立的群體
除了水上人和原住民根本無更好既alternative,你話南粵人活著49年移民呢批人更加根正苗紅
所以策略就係係水上人上面製造一批獨派,再將其他人打成民族叛徒
因爲個批根本係蠻族來,係明帝國時期已經高度自治,你唔去比苗、瑤、番特殊待遇根本無辦法統戰

其實你對比下越南既民族分類同支那就唔難發現好多被視爲漢族一部分既語系可以被進一步細分
我意思係:你個「舊帝國投降者即為漢人」唔成立
大工程之外,
大堆同水上人無咩聯繫既香港人,點由此建立認同?
呢批係咪屬於明國直接管轄既subject都係問題
如果我講得唔清楚我修正為前帝國齊民編戶既對象
我前面講過,水上人係初民,即係第一代香港民族
第一代之後自然可以有第二代,第三代,第二代係南粵人,第三代就係49年之後進入香港既新移民
好似美國白人一樣,以WASP為主軸,後來慢慢加入德國移民,愛爾蘭移民,意大利移民
你無答我問題...

今日有水上人認同既香港人有幾多
就算成功吹起「水上人唔係漢人」論
其他事實上同水上人無關既香港人如何由此建立認同?

wasp在美國立國之初係主流係事實
之後其他人加入
但今日水上人明顯唔係香港主流

你個玩法反而似係,當年13州美國人去論述印第安人非英國臣民
作為離英既基礎
問個人類學家,點解唔直接問下你阿爺個阿爺邊度到落嚟
你可以當面問吓。
嗰個人類學家係美國人黎,佢話問佢阿爺邊到落嚟真係笑咗

藍絲會員宋慧喬應該比老鳳追擊到傻咗
又係嗰句,你啲咩民族論述我冇興趣,不過我要更正你對Solheim理論嘅誤解。

Solheim係指出Nusantao起源於東南亞,而且香港水上人係Nusantao嘅直接後裔。但不代表華南其他族群並非來自東南亞。

事實上,Nusantao深入內陸後,可能放棄咗海洋生活,改事農業。咁佢哋就唔再算Nusantao,但仍然係Nusantao嘅後代。
文盲西真係咪手撚學人留言,睇多次我個留言喇柒頭

Btw, 你唔係以為有人會將d on9 仔當一回事?你唔提佢我唔知佢追擊我
Tui
Tui
新清史本身咪就係反映漢字史料片面同虛偽。

只不過清朝有大量非儒家士大夫文獻,其他「朝代」就冇咁好彩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞