美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
你而家做共諜我咪要理

人哋個理論可以好中性,不過你拎住個理論有政治目的,反嘅就係你
二戰韓國人
其實你係咪陳雲黨來?
即係只要中國承認香港係南亞族,但照樣有現今一切對香港嘅權力影響力你都ok?
支那承認我地係唔同族就即刻宣佈self-determination啦,仲同你講耶穌。
馬來西亞華人夠話自己係中國人,咁點?新加坡又大把華人,南北韓係同種族添啦

根本你都係講唔到個實際用途,民族論連一把槍都不如
相反,大馬華人同新加坡華人就係因爲華人呢個身份繼續成爲支那滲透東南亞既白手套
去中國化唔徹底既後果,就係後代繼續同中國藕斷絲連
但佢哋嘅國家實際上就係唔屬於中國

你要講間接影響,連美國歐洲某程度都受中國操控啦 藕唔藕斷絲連咪又係睇當代掌權者

你又解釋下民族分離完嘅香港,點樣100%同中國斷絕來往。定係你諗住香港國搬去火星?
馬拉華人話自己係中國人啦,馬拉政府有冇趕佢哋走?

對中國嚟講香港咩人根本唔重要,佢要嘅係利益

你d文史哲係咪咁白痴
唔需要同你講絕對論
中國要滲透一個唔承認自己係華人既香港肯定要比承認自己係華人既香港困難好多
當然香港獨立好大可能已經代表中國已經解體,唔解體香港獨立既可能性近乎零,去左華人呢個身份可疑鎖死埋任何中國重新統一既路徑
你留左華人個身份係度咪更加容易比人統戰咯
馬拉華人留得低係因爲馬拉人實際太仁慈,如果用印尼1968年個種手法根本係可以斬草除根,印尼華人宜家邊個敢話自己唔係印尼人
香港人係海洋民族係東南亞人係南蠻
呢d全部都係發明出來,正如中華民族都係發明出來
好矛盾喎

又係你自己認同世界上有非民族國家,但講中國問題就要用返民族角度;

有同種族但又被承認嘅獨立國家s,但香港又唔得;

咩「困難好多」,支爆但「重新統一」哩d純粹係冇量化又脫離現實嘅空想,支都未爆就諗點阻止佢復活?你short㗎?

話世界認同中國但冇最update嘅統計數據,即係2019 2020冇事發生過?連台灣都就嚟官方地同美國結交啦;

話獨立要武力手段,但講唔到民族論提供咗咩武力手段;又係你話歷史上嘅民族論係鳩嗡,要成功咗先講,而家香港成功獨立未?

當初搞香港民族論都係因為普遍香港人缺乏獨立意識先多管齊下,但2020年底喇大佬,個世界過去半年嘅改變大過之前嗰10年添啦,你瞓醒未?
咁即係承認咩種族同獨唔獨立根本冇影響啦

兜咁大個圈講廢話
點解海洋文化係一個生活方式,漢文化係一種文化本身就係民族發明既結果來

咩叫漢族,漢族其實只不過係對於上述生活習慣既人既籠統叫法來,係元帝國時期,南人就唔屬於漢族;清帝國時期台灣既漢人很多都係平地上的熟番,漢化賜姓就變成漢人,即係等於羅馬人呢個概念,你猶太人可以透過取得羅馬公民權來成爲羅馬人
前面已經講左好多次,得中國有同種族必須成爲統一國家既呢個意識
所以你係中國隔離仲要同中國係同一種族你注定就係要成爲中國尚未統一既領土

台灣就係一個例子點解取得實際獨立都仲要去中國化
你唔去中國化既結果就係美國根本無辦法同台灣建交,中國係聯合國只可以有一個代表,呢個意味住中華民國永遠係台灣無法正常化既阻礙來
另一方面,中國如果嘗試武統台灣,只要台灣未獨立都係屬於内戰來,甚至連侵略都未算
按某啲學者嘅睇法,「華文化」係「印度化嘅生活習慣」,而「漢族」係「採用印度化習俗嘅漢字族群」。
馬來西亞同中國隔住過泰國,如果唔係一早變成中國既一個省,馬來人係五十八個少數民族其中之一
陳雲粉有無常識?
順帶一提,泰國點解要泰國唔叫暹羅本身就係民族發明同去中國化驅使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞