美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
Tui
樓豬最大嘅毛病係成篇嘢明顯有政治目的(justify香港民族),但佢做唔到點樣relate歷史同現實(現實係香港獨立唔需要佢嘅歷史觀點,同時大部分港獨派都唔係水上人後代)

畀人駁兩嘢就話人離題,死都唔認講緊血統論

結論:文青就係垃圾
呢度係介紹Solheim嘅學術觀點。我控制唔到你諗乜,不過你唔好將幻想嘅嘢強加於人哋啦
Tui
都好牽強啦

本身唔需要用哩段歷史證明 純粹浪費時間
我都估到你玩乜,你又想搵一兩個英國人講過幾句嘢,類似話香港好難發展成貿易港。然後就無限發揮話香港根本冇貿易活動。

不如你做返啲認真嘢好過啦。
陸續有來,歡迎追看
你寫信去叫全世界學術機構同圖書館將Solheim啲書同paper放去幻想文學嗰欄囉。
人類學研究,即係Solheim嗰瓣,咪就係史料嘅一種。

考古証據亦係記錄嘅一種。

我知你諗乜,你覺得要士大夫寫嘅先算係「史料」嘛。不過sorry喺我眼中只係政治宣傳品。要接受自己花咗半世人鑽研嘅只係政治宣傳品,呢點係好殘酷。所以我唔會逼人接受呢點嘅。

至於英國人點樣揀香港,可以有好多原因。你講嘅唔算錯,亦同我講嘅冇衝突。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞