美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
自古以黎
北方都唔係傳統漢人啦,三國之後全部胡人或混亂種
TLDR:簡單啲講就係Wilhelm Solheim嘅NMTCN係一個1960年代outdate嘅concept,現代DNA testing支持人類係由北向南、經兩條路線,由亞洲大陸遷徙到東南亞and太平洋島嶼
家豬、雞、狗等人類馴養動物及稻米等人類馴化作物亦係由同樣條路線遷移,

想問第二幅圖嗰度,點樣解釋新幾內亞北面嘅西太平洋有一個人類起源,咁嗰一波人類究竟係來自邊度?海中心上岸?我真係想像唔到

現代考古出土嘅人骨支持Out of Africa theory,即係話我地嘅祖先,智人anatomically modern human (AMH),係離開非洲去到西亞,然後再spread再到東亞,再東南亞

而你所講嘅南島語族Austronesian peoples都有好多個migrations model
Wilhelm Solheim嘅Nusantao Maritime Trading and Communication Network係1960年代提出嘅concept

但學界最主流嘅model一開始係Peter Bellwood提出嘅Out of Taiwan model ,而家隨著DNA testing同其他考古發掘,似乎支持有另一個Out of Sundaland model prevailing Out of Taiwan model,人類係沿着兩條路線由亞洲大陸由北向南遷徙至東南亞,而並非相反

即係咁

Model for plausible migration routes into SEA.
Source:McColl, H., Racimo, F., Vinner, L., Demeter, F., Gakuhari, T., Moreno-Mayar, J. V., van Driem, G., et al. (2018). The prehistoric peopling of Southeast Asia.. Science (New York, N.Y.), 361 (6397), 88-92.
https://science.sciencemag.org/content/361/6397/88
呢份paper係2018年啱啱出,有來自世界各地最頂尖學術機構嘅參與,用DNA Testing重構東南亞人類遷徙嘅過程,幾乎係為n年嘅爭議一錘定音
而最重要嘅係,另一個由ANU Philip J. Piper出2017年嘅paper,家豬、雞、狗等馴養動物(domestic animals)都係由北向南遷徙,亞洲大陸向東南亞島嶼遷徙同2018年The prehistoric peopling of Southeast Asia份paper關於人類DNA鑒定嘅結論一致

Source: Piper, Philip J., et al., editors. “The Origins and Arrival of the Earliest Domestic Animals in Mainland and Island Southeast Asia: A Developing Story of Complexity.” New Perspectives in Southeast Asian and Pacific Prehistory, vol. 45, ANU Press, Acton ACT, Australia, 2017, pp. 251–274. JSTOR, www.jstor.org/stable/j.ctt1pwtd26.22.

至於稻米,野生稻米原本係南亞and東南亞,但隨着氣候變化向北到達長江流域,跟住人類開始馴化(japonica domestication),同雜交水稻(hybridization)
稻米同樣係由北向南傳播到東南亞

Source: Fuller, D.Q. Pathways to Asian Civilizations: Tracing the Origins and Spread of Rice and Rice Cultures. Rice 4, 78–92 (2011). https://doi.org/10.1007/s12284-011-9078-7

至於更加遠嘅太平洋島嶼,
由於無文字,南島語族亦好少遺留一啲好持久物品可以鑒定年份,所以人類遷移到太平洋唔同島嶼嘅時間都係靠估,雖然唔係有一個準確嘅時間,但大致上都支持時間愈長,遷移得愈遠、愈深入太平洋島嶼呢個model

(上面呢幅圖好明顯仲係用緊我上面講到outdate嘅Out of Taiwan model,但冇阻礙幅圖想表達嘅意思)
如果有能力抵禦寒冷, 去到美洲唔係問題!
方法就係去到俄羅斯遠東再去阿拉斯加咁就可以去到
Wilhelm Solheim自己後來都推翻左改為講Austronesian仲包埋日本韓國

有自己民族自信根本無必要學支那個d自古以來,美國人會講自己自古以來同英國人唔同?接納最少三千年都係中原帝國圈內根本無問題,日本和服到家下都叫吳服,有自信根本無必要隱藏外來或同化左既文化
事實上所謂中華民族本來係偽命題,佢自己都講五族又何來一族,而春秋時秦楚都係外族人,商朝睇周就己經外族
停止做d打飛機行為,好好定義香港民族仲好
Wilhelm Solheim就係認為文化同族群喺環南中國海有多條路線傳播,並唔係舊派認為嘅單純由北向南。

呢樣同人類起源非洲有咩衝突?唔通希臘文化傳入埃及又違反咗非洲起源論???

重有你提出嘅文章咪講緊好多嘢起源自MSEA同ISEA,正正支持緊Solheim嘅理論。

太平洋島嶼嘅傳播,亦同Solheim講嘅嘢冇衝突,再次証明咗環南中國海係個文化中心。

海洋族群如何由東南亞散播到香港,成為香港人嘅祖先。
入到集中營大把時間比你講歷史啦柒頭
你哋呢啲認真質疑,準備俾樓主同班支持佢「開拓歷史」嘅兒登仔skip啦
之前講粵語、講開埠歷史嗰啲post佢都係咁嘅樣

唔明點解樓豬要擺副「建立香港民族就要證明香港人、文化嘅起源同中華文化冇關係」嘅姿態——我支持香港人研究香港呢個地方以前存在過嘅歷史、文化
但佢一路啲「研究」都冇考慮過香港而家有幾多人口,係真係一直居於香港、descend from佢一路口中嘅遠古海洋民族

西方列強介入東南亞,其實就係恢復咗Nusantao嘅自由貿易網絡。
呢個post係分享Solheim嘅學術研究,同你哋講有咩關係?

唔通食飯屙屎都要提住中華文化?唔提就唔啱?你哋個個post jur住,真係令人莫名其妙。
3千年直接陸地連接加黃河甚至江南胡化時走難既人口基本上講基因及文化同古漢人既差異無意義,就好似猶太人發現自己基因上難以同中東其他人加以分別一樣。要分既分開胡化既北方同南方仲簡易。而且個所謂海洋文族包埋成個支那地區南部緣海地帶,者係福建甚至上海都包括在內,睇唔到有幾分別下。
要反所謂大中華直接刺穿本來就不存在而係民國有目的建立既假像就得,更可以直接分裂整個支那回歸春秋時多國既理想狀態
中國是香港的
無波根本係飲食同無運動既問題
猶太人復國都講足二千幾年,依家幾分鐘嘅討論就唔耐煩
水上人其實算係未正名民族,後來中國怕麻煩先歸類為漢族
查實漢族根本唔算係一個族,只係一個miscellaneous 嘅劃分,凡係分唔到、唔識分嘅人都被計入漢族。
其實有名,叫蜑(疍)家人

根據歷史人類學,係一班未融入到中國嘅「化外之民」
係大約宋至明代左右比陸上人排斥趕落海,清朝雍正曾經下詔要執返佢哋返嚟,但淨係收啲有少少錢嘅上岸,窮撚都繼續係做賤民
但其實如果唔係清朝玩完,過多一、兩百年佢應該可以「消化」晒佢哋

但即使如此,中央政權仲係成功拉攏蜑民,你睇下而家嗰啲漁民組織幾撚紅,次次漁農界都選民建聯就知啦

1980年代有班人類學家同蜑民做口述歷史嗰陣時,佢地已經話自己係中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞