美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
因為樓主個民族論嘅基礎錯晒

淨係叫你拎條數出嚟prove有幾多你會當係香港人嘅香港人係咩海洋民族,你都做唔到。冇數據仲有乜好講?

香港民族嘅建立無需要再加多個新祖宗

陳雲華夏都係錯,佢核心思想就係大中華+反智迷信
臺獨向來都唔抵觸一個中國,臺獨本身就係一中一台,你搞清楚先入來講野啦盲毛
你只係負責解構當然係最容易
成個南方都係咁樣成為漢人㗎啦
台灣平埔人只係遲上賊船
其實你睇香港人個樣都知係東南亞種
中國嘅一中係包埋台灣丫嘛柒頭 又偷換概念

你講香港民族嘅問題咪又係中國中心

你邏輯真係好差下
中國五毛叫香港人做馬來種越南後代其實無叫錯,誤打正著
所以我而家咪話你聽你行錯咗囉,返去改啦
所以咪要發明一中一台,而唔係去同中國爭奪正統中國既地位咯,
當全世界承認台灣唔係中國,理得你中國包括太陽系
成個po係得你話要用香港反攻中國建立香港帝國,笑大人個口
其實好多嘢真係有直覺。

例如點解香港人咁鍾意台灣日本。
另外十幾萬菲傭印傭喺香港生活,大家相安無事。

但某啲族群一湧入香港,就火頭四起。

你睇返Austro thai japonic理論,真係茅塞頓開。當然呢啲唔算嚴謹學術論證,不過有啲嘢的確可以訴諸本能去體驗。

事實佢係唔受中國管治先再去令其他人認同台灣唔係中國;你而家嘅做法係調轉

邏輯白痴講咁耐都錯 你真係低能唔係扮
咁所有人類都係黎自非洲嘅後代
咁你有冇全球人類一家親嘅感覺啊
Ps呢個都唔係嚴謹嘅學術論證
理論上你同鼻涕蟲都有親。
Tui
Tui
認同呢位師兄講既野,好多中國象牙塔歷史學家只係"學"(背)歷史,盲從教科書史觀,拎歷史教科書說史,而冇去批判歷史/質疑教科書史觀,老實講呢班只係政權既工具同做一隻「御用文人」棋。

之前有人提出過幾得意、更加乾脆既觀點,就係其實 史觀 >>> 史實。因為,例如就算六四屠城呢個史實擺喺到,如果某條友係皇漢大一統既統治者階層史觀既話,就算佢知道六四屠城呢樣野係真,佢都會覺得六四層城冇問題+係有效做法。所以同固執教科書史觀既人去講史實係哂氣,應該spread多啲多元化史觀,令教科書出身既人知道教科書史唔 = 一齊。

Fact-check到某啲符合史觀既史實故之然好,但唔合史觀既史實就可以bypass咗佢。何況對家史實都唔實正又多bug,但係就用到歷史科普及教育fool到好多人。

所以"南粵人"呢個term其實不失為一個冇乜bug既史觀、又符合香港現實政治狀況去用既一個史實。
因爲隔離有個國家覺得只要你既祖宗來自該國既領土範圍,
你就係屬於個個國家既人
最慘既係全世界似乎都buy呢套,覺得香港人係種族上屬於中國人
我覺得你首先要論證點解要喺中國個遊戲規則贏先當贏,佢點諗係一件事,你個目的唔係要證明你唔係中國人

你自己舉咗英國美國都唔係民族國家,近d嘅仲有南北韓、新加坡
前面已經講過,全世界都係認中國個套,即係Chinese=ethnicity=nationality,係得你班華語知識分子會圍爐話華人不等於中國人
係呢個情況之下成本最低既做法就係直接話香港係唔屬於Chinese ethnicity,而水上人/ 南粵人呢d只不過係通往呢個目的既不同手段來
認同呢位師兄講既野,好多中國象牙塔歷史學家只係"學"(背)歷史,盲從教科書史觀,拎歷史教科書說史,而冇去批判歷史/質疑教科書史觀,老實講呢班只係政權既工具同做一隻「御用文人」棋。

之前有人提出過幾得意、更加乾脆既觀點,就係其實 史觀 >>> 史實。因為,例如就算六四屠城呢個史實擺喺到,如果某條友係皇漢大一統既統治者階層史觀既話,就算佢知道六四屠城呢樣野係真,佢都會覺得六四層城冇問題+係有效做法。所以同固執教科書史觀既人去講史實係哂氣,應該spread多啲多元化史觀,令教科書出身既人知道教科書史唔 = 一

Fact-check到某啲符合史觀既史實故之然好,但唔合史觀既史實就可以bypass咗佢。何況對家史實都唔實正又多bug,但係就用到歷史科普及教育fool到好多人。

所以"南粵人"呢個term其實不失為一個冇乜bug既史觀、又符合香港現實政治狀況去用既一個史實。
Tui
去到台灣唔出聲有時分唔到香港人同台灣人。
你話元叫宋人為南人你事實
話清叫明人為漢人非事實

滿清好清楚苗、瑤、番等分類
我認為建構香港民族理論同行動不衝突
但選用「海洋民族」論係策略錯誤
因為貨真價實的水上人大部份自認中國人

你之前指台灣原住民都比較自認中國人
你無留意「台灣人非漢人」既論述在早十年八年多人講
近幾年反而少人提
原因可能就係台獨論述幾多台灣人血統非漢人都好
原住民反而認同中國,血統論就顯得好奇怪
Tui
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞