美國人類學家:香港海洋民族起源於東南亞,先於中華文明發跡

517 回覆
438 Like 28 Dislike
呢啲係你個人諗法,同我冇關。至於Solheim本人點諗,你可以去問米。
要justify香港人唔係中國人
只要你用人類學、語言學、歷史、文化嘅角度
去證明粵客閩唔係中國人 只係漢化嘅原住民/mix
已經輕鬆解決左支共所講嘅中國人血脈
咪講左民族發明就係一大班互不相干既人認祖宗既過程
係年輕人裏面找出一批更正苗藍再將其他打成香港民族既叛徒就得
民進黨都係用呢招來對付台灣原住民
又有邊個人可以斷定點為之conclusive。呢個世界係不斷有新証據新理論㗎啦,點會有標準答案。

除非好似地平論咁,証據強到九成九証明係錯。我又唔覺得Solheim嘅理論唔值得研究同分享。
法國人認Vercingetorix係法國人係咪代表只有高盧人先係法國人?

根本學術就係為政治服務,全世界都一樣,
好多歷史技術員就係見樹不見林
有一班人(其實來來去去都係個幾個)唔肯接受香港人有屬於自己既歷史,你就算將南粵人認做香港民族既祖先(which is one of my approaches)呢批人都會話根本就無南粵人得支那人
台灣原住民不見得有大中國情懷
而且同漢人有明顯語言差異,現代台灣人認原住民為祖
會突出同外省人差異

樓主個「海洋民族在香港」
無自己語言、過漢人既節、認共匪為合法政府
策略上唔知做咩9

美國人獨立,唔需要論證自己同英國人唔同源
客家人好似係拜漢帝嘅,應該同族
原住民係國民黨既鐵票倉來,支持國民黨但唔認自己係中華民族

如果香港同中國係北美殖民地同英國既關係,香港根本就唔需要獨立;
問題係中國唔似英國,
英國係一個歷史上無變成民族國家既封建王國
英國係無天下需要一統呢個概念
美國獨立等於分公司獨立一樣,對於圍繞住君主制而唔係所謂不列顛民族來構建既英國係無影響
但中國尤其是共產黨既歷史使命就係要重新統一清帝國既版圖
所以中國係要論證炎黃子孫呢類野,英國唔需要,否則威爾士-蘇格蘭-英格蘭聯合王國根本唔會存在,得翻以威爾士卡迪夫為首都既不列顛帝國
因爲隔離有個國家覺得只要你既祖宗來自該國既領土範圍,
你就係屬於個個國家既人
最慘既係全世界似乎都buy呢套,覺得香港人係種族上屬於中國人
本來你講啲嘢同我個post係唔啦間,不過有幾點我又要糾正。

1. 粵語/蜑家話就係水上人嘅語言
2. 水上人同漢人某啲節日係共通,但到底係邊個學邊個都唔講得埋。所以你叫佢做「漢人的節日」係個片面描述。
3. 台灣原住民當中有位叫羅志祥頗有中華情懷。所以你話台灣原住民冇大中華情意亦唔啱得晒。
無辦法,Chinese已經同時係ethnicity同nationality,世界公認,即使個basis有問題你要重新推翻仲不如自己發明另外一套
1.講緊台灣原住文連語系都同漢語唔同
唔可以用漢字記事
粵語點計都係漢藏語系一員

3.講一般情況
水上人多為漁民,佢地就長年選民建聯做代表
特首選委全部建制

台灣以原住民血統為(其中一個)建構民族的基礎
原因在於唔會有大量原住民走出來話「喂,我都係中國人」
而你個玩法,搞笑在班水上人絕大部份認為自己係中國人
漢藏語系都係按照政治劃分,點解越南文之前係漢藏語系後來變成壯侗語系,呢d全部都係政治來

台灣原住民尤其是老一輩大把話自己係中國人,其實你有無留意台灣新聞
所以樓主個問題就係佢嘅學術對現實政治係零影響
原住民支持國民黨而不認為自己係中國人
對建構台灣民族已足夠有用
而水上人支持政權更認為自己係中國人

英國唔需要民族認同
但美國獨立,一樣打九佢,係唔夠打/維持成本過高先放手
對中共其實一樣
你唔需要解構佢個中華主義
呢D係虛

實在D,令佢管治香港成本高到接受唔同先係實事
我覺得你首先要論證點解要喺中國個遊戲規則贏先當贏,佢點諗係一件事,你個目的唔係要證明你唔係中國人

你自己舉咗英國美國都唔係民族國家,近d嘅仲有南北韓、新加坡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞