岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
我唔知啦,其實都完全唔同位既,雖然係附近
其實好多頭頸癌first line treatment都係電療 可以去睇下腫瘤科先 電療一來唔需要做手術 二來又可以preserve到原有器官功能
你自己都話唔做手術有咩就自殺
橫掂都係點解唔做完睇晒結果先
呢個決定太容易
宜家有得揀既一定試左先
拖耐左冇得揀後悔都冇用
搵多一兩個醫生拎意見
如果呢個方法係最好既就快快安排
即使要死都唔應該受住苦死
死都要死得靚
做手術唔係免費
唔知佢邊度做
但政府做同免費差無幾
錢唔係考慮因素
我都係啱啱切完腫瘤出院冇耐
自從確診之後我對生命既野諗通左好多,生命真係唔在於長短
所以我好理解亦都尊重你既決定,希望你活得開心
已經問左,話會超痛苦
問題係近眼....,可能電盲
我鼻咽癌好返 但d 味覺都食唔返以前既味道
mk.下次幾畤覆診,和醫生商量有乜辦法留倒隻眼才做手術,鼻竇癌點都手術為先,電療點都影响到眼,咁後生無左隻眼真係好難接受,但係遲啲上左腦又麻煩,共振3日有結果,應該自己去取,不過醫健通在醫院都睇到,我食左一星期藥,感覺個鼻竇好似细左坩,希望慢墁宿细晒就好,暫時未有乜副作用。
Take care
波叔,明白你關心MK仔,但言談間好似老豆教仔咁
有時好多野大家都係逆來順受,開心過每日先係課題
我對仔無咁好,對個女好啲,妳點呀,心情好似唔係咁好喎,家庭好大壓力?妳要支撐住呀
講唔開心,我老豆比我更唔開心,連覺都無覺好訓
最近知道老母無可能變返以前咁
MK仔唔想人逼佢做手術,唔好成日提住 會好大壓力架
點都好啦,大家都要加油,做自已想做就好,開開心心面對。
其實我明
不過由一開始我已經決定唔做手術
雖然我唔做手術,但唔代表我完全放棄生命
我都試緊中藥,又食下生桐咁
得唔得,我唔知
但我覺得年中大把人都中癌啦,都要學識接受死亡
至少好過好多人,你望下沙田電單車單新聞
因為一條仆街衝燈,咁就走左,留低成個屋企添
我依家只會當每一日係bonus咁去睇,無人知下一秒咩事
最緊要活得開心
我同你諗法差不多
本來八月份我媽要鋸走隻腳到而家可以唔洗做手術
我而家當阿媽有一日得一日
如果我係你,我寧願靚靚仔仔咁死,都唔想做完手術唔知點咁死

外人講乜永遠都好易
唔想俾到壓力你
食多D好西
但有冇話咩原因唔洗做手術?
我星期五覆診,我諗QE都100%又叫我做手術
可能又轉我去腫瘤科,但其實我連電同化療都唔會做
由佢算,反正依家生活又無任何轉變
但我如果選擇做,就真係180度大改變啦
怕我媽做手術承受唔到麻醉藥而死
可能做左手術我會永遠無左佢
佢既痛苦又會多左

所以做唔做手術我都尊重你
HUG YOU
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞