岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
加油💪🏻
好好生活落去
世界咁大
人生仲有好多野要做
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
樓主,我上一個post都有入黎,依個post發現你情況好似更加嚴重,我諗你咁夜都唔訓都係訓唔著啦。我個人淺見,既然都咁嚴重,唔做手術半年命都冇,做左代價又咁大,又冇隻眼又毀容,做左仲要咁高機率復發都係要死,不如唔好做啦,有尊嚴快樂咁活埋如下既日子,做哂所有你想做既野,好好地大喊一場,然後唔好再喊,再傷心,每一日都開心玩盡佢,咪再諗你個病,做好接受死亡既準備,成件事可能就冇咁可怕。我係你我會幫自己安排埋葬禮,整個告別會叫好朋友一齊講再見。
做手術 再整容
方死咁多年都冇科技
我諗我都會
希望活得精彩
你唔係我可能諗法會唔同,比你參考下我既想法,但如果係我既話,我寧願死左佢,都唔願意咁活落去,我覺得比人推入手術室切眼毀容,再痛苦咁治療,仲恐怖過死,如果做完好大機會冇事,先會考慮下做唔做。
想知你發現有問題嗰陣既症狀
巴打加油 講多最後一句
如果你仲諗緊做唔做手術
不妨快啲問吓醫生意見 因為時間好寶貴
始終你後生身體機能一定比其他人好 康復機會都大啲
若果你選擇做手術唔好諗會唔會醫唔返 一定要諗好返去邊度玩 始終條命係自己你可能覺得之後要人照顧會帶到麻煩比人冇尊嚴我都明白 但係肯照顧你既人一定唔會介意
不過如果你選擇左做手術就要相信自己捱得過康復既日子 因為心態對癌症病情都好緊要 可能呢度有人分享癌症醫唔返既例子 但你都要記住醫返既例子都有唔少

同埋我覺得未來整容技術咁先進都可以考慮整下手術影響既位置 樓主加油如果最後你決定左唔做手術 盡情玩盡佢啦做想做既野
同埋外國都有唔少國家有安樂死 唔好自殺咁痛苦死啦
加油,純粹見你個名就想串你MK仔,見你經歷就唔講了

27歲就要面對咁大既考驗,上天對你都幾唔公平
希望有多D人陪你生活,有人關心好緊要
Support
爬文睇到症狀 祝樓主可以痛痛快快
個人覺得除咗屋企人都無咩好擔心
做香港人實在太撚辛9苦
加油巴打,我最近個腸胃都成日唔舒服都好驚自己有事,本身身體唔好丶由細到大吸二三手煙丶加上做過兩次手術長期食藥(手術完頭三個月)丶好返之後皮膚無啦啦出蕁麻已經知個免疫系統壞咗,我成日都覺得自己過唔到35歲(今年27)
多數癌症都係不幸多
大把人生活健康都中招
一個專業運動員都有癌症
佢係煙鏟嚟
可能呢個係因素
想問下樓主而家瘤的部位痛唔痛的?
我想知呢一款係會痛到死定無乜感覺的Cancer

另外鼓勵樓主不如開個Blog記錄低最後幾個月的心路同生活歷程,等更多人可以了解你更多。

係一個生命教學。
其實係眼痛多D
我瘤個位如果按摩下,就會痛
不過果一種痛係好似肌肉酸痛咁
普通人應該唔會當係一回事
應該都冇得救算啦
會痛,會毀容,手尾長,暫時黎講最慘既癌病
每個人都有唔同既因素支持佢活係呢個世界上
有人因為怕死,有人為左人生成就,有人為左家庭
你諗諗你做人為左啲咩,呢個手術做唔做你自然決定到
果幾年可能會好辛苦喎
好多因為延醫出現嘅拼發症會出現
你覺得點叫有尊嚴?
要家人照顧叫唔叫有?
家人陪看病有?家人陪治療有?
家人餵藥餵食?醫護照顧又有無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞