岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
我真係做唔到決定 希望你可以積極面對 ..... 盡量唔好向最差方向稔, 呢度好多人撐你 .... 祝一切順利, 好運 ...
好慘🙏🏻祝福巴打 但係老實講人冇事先做到世界冠軍 生命可貴呀
一齊搵佢尋仇 你2個都要加油
我爸爸十個月前因為癌症走咗,喺佢生命倒數嘅時候接觸咗信仰,信咗耶穌,令佢死後有盼望,第時可以喺天家重聚
巴打,有機會接觸下信仰,有心靈寄托,釋放壓力都好,獻上誠心祝福
正負評我都唔會俾 ,因為我唔係樓主,唔知你身邊既人,事,對生命既睇法。

但假如設身處地,我會選擇用剩低幾年時間去體驗從未試過既生活。

我唔相信人死後就係結束,反而我會抱住期待既心態去面對。

有人建議信宗教,有信仰係好事,但我既睇法係,人信耶蘇係因為希望死後上天堂,唔需要再受苦,初衷既諗法就係唔想受苦。無論相信咩宗教都好,都要清楚宗教背後既初衷,如果係違背自己既意願,倒不如自己幻想一個屬於自己既神。

我個人係相信死後會去另一個世界,呢個係我個人既信仰,我心中既神,反正無論有咩信仰都好,都唔會影響到死後既去向,倒不如去幻想一下自己心中既嚮往。

多人相信唔代表存在,幻想亦唔等於虛構。以上係我個人既諗法。

死唔可怕,可怕既係人對在世既所有事依依不捨,導致心理壓抑,不如放開心情,好好享受剩低既日子。

希望我既設身處地可以對樓主有所啟發,加油。
MK、還要上班嗎?你抽组織有冇留院住呢?我醫生要我留一晚、驚留多血。
每日都要上班
每日仲好精神活潑可愛
你去搜下資料再決定
斷食有長有短
可以逐少逐少試下
唔好一下子斷一星期果啲
試下intermittent fasting (姐係一日內16個鐘唔食,8個鐘食野,eg only 12-8pm 食)

如果係健康既人就盡量唔好食過量
你見而家啲人有咩糖尿病,心血管疾病都係因為我地食太多糖/碳水化合物
因為糖係好重要既能量source
所以人天生係會crave 糖
但我地而家生活富裕,唔憂食,變左上左癮咁愈食愈多
個身體用唔哂就用脂肪去儲存啲糖
(糖尿病就係儲得太多,個儲存功能overload儲唔切,啲糖就留返哂係血度,所以成日慣左血糖高,一低少就暈,出冷汗,迫你食糖)
所以搞到呢啲病痛愈來愈多,愈來愈早出現

所以而家有keto diet ,啲人係真係斷哂所有碳水化合物
我就覺得健康既就唔使咁嚴,均衡飲食就好夠(或者間唔時斷下糖清一清個儲存)
但有以上病痛果啲就應該試下

唔食糖,主要係迫個身體用返儲左好耐既糖
盡量食多啲菜,用菜代替碳水化合物既份量,
如果好想食飯,亦可以用椰菜花切碎代替飯
但要小心薯仔,蕃薯呢啲都好重碳水化合物,所以要睇清楚邊種菜
一日食幾種唔同色既菜就最好
整個沙律呀,炒下肉同菜,食少少生果咁都已經幾好
可以當我up噏
鼻竇嚮頭中心位,有咩事唔係就咁瞓覺死咗就算。
會有好多併發症辛苦一輪先走得到。
當然,手術後電療化療唔荒好受。
做唔做手術都係獲得一大輪身體大受折磨日子先可以死,諗下有冇嘢想做,計算下夠唔夠時間,盡量留返條命,我相信你會慢慢發現自己原來仲有好多嘢想做。
姐係只可以食菜?同生果?
其他野完全唔食??
如果蛋呢??
最好係菜同肉,高脂肪同蛋白既野食都可以但最重要係低碳水化合物,所以蛋都可以
生果都有果糖會轉做葡萄糖所以都係唔好淨食甜既水果,牛油果就唔錯

我自己未開始嚴格生酮飲食所以講唔到個經驗係點
我淨係識個理論
但我而家已經食少好多飯,慢慢去調節個身體去適應少啲糖既飲食
同會做16-8果種斷食,遲啲會試1-2日
再加到3日以上

如果想轉快啲都可以,身體通常都會頂得住(但最好逐少逐少試先,人人身體反應啱同)
啱啱開始轉diet 個身體一定會有啲唔適應
會係咁令你覺得肚餓,要你食野(因為係生存機制同埋我地慣左定時食野)
到過左最餓既時候就會好好多
因為個身體get 到你係唔會有野食住
要轉mode 去維持自己生命
呢個時候就係正正身體開始去用你儲左既肝糖
開始將肝糖變左酮體(ketone body)
正常細胞可以用ketone body 造能量
但癌細胞唔得,
所以好有效去斷佢米路餓9死佢

我都睇到斷食可能對癌症病人有啲harsh,
所以好多人都生酮飲食就算
可以食野但又有效果

巴打可以睇下生酮飲食有啲咩選擇
呢啲網幾詳細,雖然唔係話啲科學研究網頁
但講得幾詳細全面
https://www.peeta.tw/ketogenic/what-is-ketogenic-diet/
https://medicalinspire.com/web/posts/21573/%e3%80%90%e7%99%8c%e7%97%87%e6%b2%bb%e7%99%82%e3%80%91%e7%94%9f%e9%85%ae%e9%a3%b2%e9%a3%9f%e6%b3%95%e5%8f%af%e6%8a%97%e7%99%8c%ef%bc%8c%e5%88%b0%e5%ba%95%e6%88%91%e5%80%91%e6%98%af%e5%a6%82%e4%bd%95/
認同麵麵你既諗法
雖然我無經歷過,唔能夠確實站係你地角度諗

但我自小已經認為與其辛苦咁活多幾年,不如快樂地/正常地活埋剩低既時間仲好,做啲從來唔敢做既事
而且我會寧願留返保險啲錢比屋企人好過,再唔係去旅行用黎享受

藥好貴,手術有風險,治療有副作用,不幸啲講句除非成功率好高,否則只係延長痛苦,又無得好似普通人咁過,連試新嘢嘅機會都無埋,何必貼錢買難受

唔係勸放棄生命,而係我認為生命應該要過得至少正常快樂
純粹個人想法,有錯勿屌
照佢一開始咁講科學家同醫生係唔會建議
因為佢地要研究藥去賺錢

我問過醫生佢就話西醫唔會叫病人唔食糖
3日完全唔食野?淨係飲野?
另外想問下血cancer可唔可以試
有啲人直頭唔食唔飲成個星期都可以

當然咁極端係要慢慢逐少逐少練出黎
要令身體適應
所以唔建議一開波就3日
試下intermittent fasting 再加鐘數/日數

任何人都可以試
但可以就問下醫生意見(但醫生都唔代表啱哂,佢地應該唔會建議你試,因為一陣有咩事佢地揹鑊,所以醫生全部係求安全,跟指引就算)
但都係切記要慢慢黎
同埋要聆聽身體
真係好唔舒服見頭暈呀果啲就要停
抖一抖下次再試過
因為人人身體個狀況同反應唔同

癌症病人身體虛弱啲就可以試生酮飲食
姐係低糖高脂高蛋白既飲食
咁就起碼斷左個糖源先,又可以食野唔會搞到咁虛弱

健康既人就可以慢慢試斷食
我而家都係intermittent (16-8)斷食
因為我有最嚴重鼻敏感,都擔心會有機會變鼻咽癌
所以會試下斷食一日,慢慢再加長
睇下咩科學家/醫生
我覺得好多人都都未知呢樣野既重要性
我自己讀癌症都係啱啱先真係了解

主要係學術界已經俾錢控制左
其實好多研究都係biased
因為研究要用好多錢
咁lab 要搵好多錢去Support
好多大公司(尤其製糖/同糖有關既食品既公司)會俾錢啲lab去叫佢地做啲對佢地有利既實驗

同埋斷食咁撚易做,啲藥廠咪唔使賺錢?
所以整個系統有少少想ignore 呢個方法
想啲人用藥,咁佢地就賺大錢

同埋醫生讀完醫都好少再update 自己啲知識
所以佢地只係會跟一路以黎既指引去指導病人
(咁樣會地唔使揹鑊,你明的)
所以佢地可能仲會叫你跟食物金字塔,咁就錯哂

所以係既,已經有好多科學家證明到斷食係減少好多過敏反應同病,同埋會令癌症減少
我而家都搵緊paper 去了解多啲
所以而家啲都市病大多因為我地食得太多糖/碳水化合物

另一個方向去理解係,我地人好多年前係以捕獵為生,亦都冇食物儲藏方法
所以捉到就食哂佢食到好飽
之後可能幾日都捉唔到就餓下

所以其實我地身體係進化到有機制可以捱到一陣餓
冇野食可以用儲左既脂肪黎維持生命
甚至細胞可以將自己啲organelle 回收再用黎做能量(個過程叫autophagy)

所以係我地生活太富足,慣左一路有野食
食到多過要自己儲哂啲脂肪唔使用
咪愈來愈肥
食太多糖,啲胰島素用極都儲唔哂啲糖,
啲糖就留哂係血度
慢慢變糖尿病,心血管疾病
祝福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞