岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
所以你試中藥、其實靚仔和錢都無生命咁寶貴,如果你係我個仔、我就要你珍取到最後、無論结果係點、盡左力、始终後生、如果醫好還有好多日子
啱啱見到尼個post,未追post。但係絕對支持你任何決定。

即使我話做手術可以延長你嘅生命,但做完手術之後嘅生活,都係由你自己去面對。無論我話可能無你想像中咁差,可能會點點點,其實都係好不負責任。所以我理解你點解唔想做個手術,亦支持你任何決定。

其實西醫就點都會叫你做手術,既然你唔想做手術,就不如試下中醫。
如果我係你個仔
我未必想爭到最後
安心的活
有尊嚴過
安心的去
後生要咁長命,面對餘生的苦難仲悲哀
睇下斌仔我要安樂死
總之最後都要報告出散、等醫生说出點做、機會如何,如果治療有一半機會我都不會棄去治療,需然62歲、我郁吳想走住。
你係姑娘?
住油尖旺個班居民都唔係太樂觀
世事真係難料,趁後生真係有咩做晒先
Mk、我的右邊鼻哥呢幾日都塞塞哋,訓覺一定向左,如果唔係兩邊塞晒、靠個口,你的右鼻呼吸有無問題、訓覺有無問題?
佢係一個孝順女
我係左鼻,所以同你相反
唔係啦
最近榕光社有個廣告歌上左腦
無論我們講乜對你都唔洗負責任
所以你的人生要點過就隨心
做唔做手術,要唔要延命都up to you
咪亂講俾高帽我
你有事仔女都會關心你,照顧你
而家我媽開始排老人院啦
要排起碼四年
我都係左鼻、不過現在右邊都塞塞地。
四年時間真的很長,不過最緊要健健康康等,
自從佢入左醫院七個月
每一日都係獎勵
不過唔期望佢等到
已經無得健健康康咁等
佢等到我等唔到就仆街
同埋我都想有自己的人生
講真,其實依家都唔係淨係一隻眼
而係我個範圍真係好大
我都唔知點樣形容
我問每一個醫生都話好罕見,而且又後生
同埋未見過咁大
住七個月醫院、又唔可以探病、点見倒佢、其實你媽會不會想到會拖累你呢?
見唔到,開頭幾個月爸爸怕我情緒唔好唔俾我探

當時三月份爸爸有恩恤可以去探

當然插了胃喉、昏昏迷迷

然後反反覆覆不打出來了

我五月六月七月去了三四次左右

去到八月初去了一次
然後就下了禁令不容探病
那段日子就苦了
每日爸拿字條上去病房代轉交
媽的手被綁了好幾個月,如同人間地獄
不敢回想

至於拖唔拖累,她有感覺的,對我們來說體力與精神維持現狀是最好的。入唔人老人院是後話,如果照顧唔到都要入私營。
難聽啲講句、好似吊住條命坩、醫院無講出得院、都唔知住到幾時、你都好想見見吧!,
而家返左黎一個月啦
已經好左好多
但同以前差好遠好遠
在醫院生不如死
返到黎屋企我地做死
但其實都okay
波叔,趁住仲行得走得,好好出去睇下風景
M K、我都想睇中醫、有乜好介紹、有朋友介紹一個级我、不過最快要下個月4號。你覺得你個中醫如何?
其實我覺得中醫只係為固本培元
而且質素好參差
睇中醫都會睇到窮
無辨法、醫院等得太奈、老婆叫試、無理由唔聽老婆話,反正都在家無所事事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞