岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
巴打第幾期
祝福你
好難做決定
明白你心情

同你差唔多大,中過急性白血病,之後淋巴癌3期,暫叫康復中,但我感覺到我都唔會有好耐,生死有命,咩決定都好,唔好比自己留低遺憾

我成日諗,要我死但同我講仲有時間,可以做想做嘅嘢,係就係早d,都已經比好多人好,起碼可以有個準備,嘆下又好,同朋友真正盡情咁玩,食好食嘅野、買想買嘅野(平時唔捨得洗嘅錢),已經比好多人勞碌一生,茶記凍飲$3都要慳唔捨得嘅人,但突然有意外而離開嘅人幸福百倍

但最後我有機會都會一試,那怕醫生話得30%,我都要去,因為我已經冇遺憾

除非醫生宣布再冇任何野可以做,咁我就會好好安排自己最後嘅’大事’

我不怕戰敗,我怕不戰而敗
我廿歲頭發現有基因病,外國案例可以試換骨髓,但失敗,最後仲引發急性白血病,再換骨髓成功,之後隔左年幾有淋巴癌,我諗都係基因問題多

3期係已擴散

可能道高一尺,魔高一丈
一個問題被解決,但亦有可能衍生出多一個問題
坦白講,如果係肺癌胃癌大腸癌呢D,我都會努力去醫
但呢個係頭部,我真係接受唔到.....
明白每個人接受程度唔同

與其痛苦活著,不如享受最後一刻崔燦

希望奇蹟會出現喺巴打身上
加油
X光只係 two dimensions,好受角度影響,唔可能幾日就差咁遠。
我都覺得樓主要問清楚所謂毀容係去到乜嘢程度,整形手術又可以幫到幾多。有冇呢方面較先進國家如韓國、美國。

另一方面都要問醫生估計手術加後續醫療成功 (如5年存活率)機會有幾大,再作取捨。

工作就將來再算,搵啲唔使對人嘅工種。
巴打你星期五睇完醫生
希望你會聽到好消息
聽埋先決定
我希望咁大件事好好同父母商量下

點都好,絲打都會陪著你走
如果要毀容入棺材無得留個最好印象俾心愛的人
係慘過死
加油呀巴打!!
巴打你兩個post 我追晒,
發現你唔做手術嘅意志堅定咗。

你唔止一次強調如果係其他部位嘅癌症,你都會盡力去醫。但係鼻竇癌,要切除左眼同毁容,所以令你卻步。

睇得出你唔怕皮肉之苦,但接受唔到以後無晒生活質素。生理同心理密不可分,假如你完全無動力去挑戰呢個手術,我讚成你用最舒服嘅方式去過埋剩下嘅日子。

希望你唔好誤會,我唔係建議你「放棄自己」。
盡力完成心願,無遺憾,有尊嚴咁走,先唔係「放棄自己」。

樓上有人問咩叫「尊嚴」。
响MK 巴嘅角度嚟講,就係唔想咁後生就毁容,唔想受歧視眼光。就算醫返好,都要面對住漫長嘅後遺症等等。 我個人覺得呢d係 MK巴嘅尊嚴。

支持你,祝福你。
唔做=仲可以享受幾年時間(估算)

得罪講句
幾年<<你係預幾年後死? 定有幾年quality life?
如果你如幾年後死, 咁你有quality life既時間不多
癌上哂腦的話, 根本頭痛到孖啡止痛都無用
根住你可能會唔認得人, 零治理能力etc...
我預呢半年至一年
咁如果做手術時,佢已經發現上腦呢?
咁我到時求生不得,求死不能
其實有無諗過去瑞士安樂死?
如果預半年至一年
俾我會唔做
睇下有無得電細少少個瘤
等有quality of life, 通常電療副作用細好多
之後再差落去就安樂死算(預番要廿幾萬)
點解要咁多$死?
安樂死唔係話想死就死到
要好多評估
但如果你有日要行到這步眾籌俾你安樂死
我會支持的
自殺要好大勇氣,燒炭死的人屍首腐爛得好快
無一種自殺方式係完美
我媽都係鼻竇癌先50歲
醫生都唔知咩原因點解有
發現個時已經第4期 醫生話做手術都無用
因為擴散左好多地方
所以要靠電療化療
電療完真係有縮細個鼻粒腫瘤
化療副作用好大 但係過左之後
個人精神左 食到野
建議巴打電療化療左先決定做唔做手術
我其實發現左2個原因可能有關
就係木製傢私
我2-3年前淘寶訂過一樣木製產品,其實都唔算屬於傢私
只係我用完一次後一直放係我房,可能同甲醛有關
另外都係2-3年前,我淘過一支清潔牆身噴霧,噴房牆身
我只係諗到可能同呢2樣野有關係可能令我吸入中招
如果唔係就係呢大半年個3萬隻做既後果
但可能我差D,因為我已經入侵左眼
你聽日問下醫生係咪關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞