岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1040 Like 459 Dislike
講緊一世喎 外人講就緊係輕鬆啦...
https://www.youtube.com/watch?v=NtxK3cPmrEw
好認同呢個女仔 講加油係冇用架
呢個病
有無頭痛
咁大既決定 唔係堅定左就唔勸佢
所有事都有正反兩面
聽多d再決定唔好咩
我只係唔想樓主只睇反果面之後說服自己唔醫
的確有好多例子係醫左仲衰 醫左仲冇質素
但亦都有好多人醫左 雖然最後都係走
但佢醫既時候感受既愛 換黎既時間 做到佢想做既野
令自己無憾咁走 一樣有好多例子呢d例子
我已經唔係攞奇跡
醫得番好曬果班咁不顧現實既去比較
只係想樓主再諗清楚 唔好覺得做完手術毁左容 冇左隻眼呢個世界就仲只得番無盡既痛苦
放棄呢個決定 你幾時做都得 醫醫下做又得 捱唔住又得
但把握機會治療既機會唔係幾時都有得做
呢刻放棄左下次就未必再有得比你揀
巴打

我明你唔想做手術,但惡化你會極痛苦
所以點都搵啲方法試下
唔知你有冇諗過
但可以試下斷食

癌細胞好依賴葡萄糖去生存(google: Warburg effect) ,比起正常細胞更依賴
佢地係用另一個pathway 去製造能量,但效益低好多

所以如果你斷食(好一段時間,你可以上網睇下,有短有長,長就效果明顯啲但可能要慢慢train下先),癌細胞會比正常細胞快啲頂唔住餓死

我覺得如果you have nothing to lose, 可以搵下資料然後試下
依家有,多左頭痛
No,周慈x醫生
我覺得佢ok,幾有heart
鼻竇引流
一直追住巴打個post,愈睇愈心up,我會為你祈禱,希望有奇蹟出現。
一步一步咁行啦
而家佢應該照左CT先
再等多一個月好多變數
你都係為佢好
但佢只係27歲
唔係47歲
我試吓唔食糖
咪聽佢亂up
唔食野 體重一跌
你既抵抗力都會跌 個人一累仲大獲
唔好返工啦,做你想做的事啦。
我諗起 ,Hospital Playlist 最後嗰集。
之前個鼻都有一邊都腫痛
去左睇醫生話係發炎擦左啲藥膏就細左
近幾日又腫痛見到你個po 驚驚地
絲打
就係27歲我先咁勸佢
我明而家有病果個唔係我 我根本唔明個種感覺
我講既野對有親身感受既人可能係離曬地 但我只係唔想樓主放棄
我講既野可能好殘酷
樓主就算做完手術 生命都可能唔係好長
佢地上面所講既毀容冇左隻眼成世 都可能只係短短幾年 或者只係一年半年
唔存在咩就算醫好左都成世仔唔同
做手術只係換時間比自己做多D自己想做既野
對唔住
我打既野或者過份左或者只從我立場角度出發去勉樓主所難
但我都真係只想樓主無憾
到突然有一日後侮自己無試過
This is our decision to live fast and die young.

Kids—MGMT
假設樓主想做手術,做手術本身已經好難頂,但大家都知手術之後先係真正嚟料
點解要咁辛苦呢? 為咗啲咩呢?
支持你決定
MK巴,我唔知講咩好
只有你自己可以決定你嘅命運。
下個月再睇埋報告,到時先決定。

大家都為你好,有唔同嘅意見,你係咪好心煩意亂?定係依然偏向唔做手術?

呢段時間,休息多d,唔好太操勞。
保重。
Hi,你係咪成日都喺財經台?
好似認得你
圖都冇張 你話你睪丸癌都得啦
如果有另一半
有家人
有目標就會唔同

要跟隨佢的內心去做
每樣野都係give and take
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞