岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
我2014年去照過心臟 CT,preventive check。
Touch wood 有大病一定要自費出去照,拎報告返公院醫。公院 Ultrasound 宜家要排92星期。
係囉我就係咁講
同埋食少啲野點都唔會慘過化療電療同手術
希望佢肯試
?.? 請問你係咩病?
唔介意起我底我有個圍爐區
傾下計
巴打,求報告
已經試緊
巴打,我識醫生,肯同你網上傾下,有無性趣聽多個意見?
其實依家我問咗好多個
佢哋都係一律建議我照pet ct
我諗更加多嘅都俾唔到啲咩意見
公立嗰度又冇安排我照
淨係安排下月照ct,mri,應該想照埋其他地方睇吓有冇問題
所以其實都係慢慢等
呢個時間咪試吓啲偏方囉
不過都多謝巴打你,或者我有需要再問你
pet ct 可以叫佢寫張紙轉介去私家照都係9k 左右
公立轉介有半價
我見其實個concept 唔錯
斷食係難捱,尤其係開始果陣
同埋淨飲水會流失一啲礦物質(因為你出汗屙尿都會一路流失)

骨湯入面多數就係有膠質有蛋白質脂肪同埋一啲礦物質,鹽同維他命,但冇糖/碳水化合物
飲左叫做可以補充返同埋有啲有味既野飲下,等你舒服啲可以捱耐啲
因為始終而家斷食個主原意係想切斷哂糖/碳水化合物,唔係其他營養,所以補充返就起碼幫手維持返其他既機制運行

我見好多人對飲骨湯算唔算斷左個斷食有唔同意見,但飲骨湯因為冇碳水化合物,所以唔會影響到身體入面Ketosis ,所以老老實實我覺得就唔錯,尤其身體健康麻麻/已經有病果啲,至少令成個過程冇咁辛苦冇咁harsh
你想係可以既,係寡啲囉
但最好換下唔同菜,吸收下唔同維他命/礦物質

你本身唔食肉?如果唔係食下唔同既肉都好

我覺得食野始終係享受,就算生酮飲食都有好多唔同combination ,慢慢發掘下令自己食得享受你會持久一啲

同埋我自己覺得如果冇咩病痛,就唔使咁嚴格生酮,最緊要係自己盡量減少食糖/碳水化合物,令自己消耗糖分盡量大過你進食既糖份就得
好似可能你尋日食左好大碗飯,咁第二日咪餓下或者唔食飯咁,最緊要搵個可持續既方法,唔好虐待自己唔係你會好想放棄
加油!希望有好消息!希望在明天!
其實真係好難揀

我比左正皮 只係想鼓勵下樓豬
但其實你唔做嘅我完全明白
巴打.睇晒所有之後

我只係想比一個擁抱你

因為除左咁,我無野做到

加油!希望你得閒就update
假如係對付癌細胞
咁樣食一個星期7日以上(極少糖/碳水化合物)
算唔算係餓死癌細胞而嗰身體係可以承受到嘅方法
平時for健康當然不是咁極端
但for抗癌這是一個可行的辦法嗎
算係
都係生酮飲食個原理
但要維持個diet更長時間先會有效
一星期唔太夠
所以最好變到習慣咁就可以持久啲咁解
明白
現時有冇研究/數字大約係顯示癌細胞喺糖/碳水化合物嘅情況下先會有機會餓死
https://t.me/le0o0o0

你tg揾我啦
連登廢事用ig
大把
我覺得你可以先搵搵個原理係點
姐係癌細胞點解會依賴葡萄糖,google YouTube 好多
可以俾啲paper 例子:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452336417300420
https://scholar.google.ch/scholar?q=cancer+cell+glucose&hl=en&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart#d=gs_qabs&u=%23p%3DP2qAKPeNXfMJ

你都可以search Warburg effect ,呢個簡單易明啲

想詳細睇既就搵Dr. Thomas Seyfried,佢係主力研究癌症係一個線粒體/代謝失衡既病,YouTube 佢有talk 。

線粒體有問題會令癌細胞十分倚賴葡萄糖去生存(因為佢地代謝葡萄糖既方法比起正常細胞效益好低,你睇到上面張圖,正常細胞一粒葡萄糖可以造>36粒ATP(能量分子),但癌細胞唔識用正常細胞既方法,只能用另一種方法,但效益好低,只能造2粒ATP。姐係話,佢地要用好多葡萄糖先造到相同既能量,所以對葡萄糖好大需求,造唔夠能量就生存唔到

以上係簡短講左,你再係YouTube 搵應該好多人講
樓主知唔知原因/主因係咩
因為我都長期鼻水倒流 照過鏡同ct都話無咩特別
上天安排,咁快翻發?你無用鏢杷?
上次乎術後半年覆診一次、次次都冇事、冇藥食、今次鼻竇係吳係叫番發冇人知?
咁樣你有冇照pet scan ,係可以照到身體那裏有癌細胞,私生要萬多元,政府醫院排期可能耐啲,不過可以問吓醫生可唔可以寫紙去私家醫院照,之前半價至7折都有
就照、點半。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞