岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1040 Like 459 Dislike
終於
支持住啊波叔
祝您順利
照嘅過程,醫生或技師已經知道結果,有時問吓佢會比貼士你,也會話無事
點解巴打要受呢d苦,好慘
除非好熟,一般宜家係唔會講。 否則一定個個即場問。醫護好小心,唔會亂俾意見,要跟返程序 ----- 出咗報告先,再由醫生講返俾你聽。
照就照咗、下星期一先有報告、不過都未見得到醫生、要22号抽完组織再约得、不過昨早上見過腫瘤科醫生佢叫我做埋個遲力共振佢、醫院幫我排、今日取期、不過都吳會早得去邊、等O下等O下的日子好難過、由3號知道有事到現在好以過左好奈咁!平時無病玩O下馬仔、波仔好块過、現在睇報纸都無心機……
我哋都係老頭,大半生都經開唔少困難,回頭望返轉頭就知道一切係過程,時間、經歷會令我們更懂珍惜身邊嘅人
我覺得就冇咩所謂
但當然我都係比較支持係食物入面攝取
始終呢保健品都係加左啲添加劑去增加保存期同埋整做一粒丸
但我上網見都有人係斷食果陣食黎補充維他命同礦物質

普通人老老實實真係冇咩需要
只要係均衡飲食有食品同蔬果都已經夠
尤其我地而家根本唔缺食物
因為人每日只需要好微量既維他命同礦物質
食多左都唔會吸收會排返出黎
而啲保健品通常都幾高劑量,至少會已經夠一日甚至幾日所需
所以多左都係屙返出黎
某啲維他命攝取過量反而有反效果
威院等得仲耐過QE痴線
請問會唔會有依賴咗補充品
而令身體唔識/減少自行製造嗰種物質嘅情況出現?
好詳細
感謝解答
M K祝你好運,我的電子掃描報告己出、己經擴散左、個肺和個坐圍都有,都要抽左组織先算、見一步行一步
波叔,祝福你要打贏呢場仗
樓主都係
樓主,睇到留言覺得你好堅強好理性,同時好心up點解咁嘅事要發生喺好人身上
無論任何決定都支持你,其他人點睇唔重要,生命對得起自己就夠,希望你可以完成所有心願,無悔無憾
今日照完pet ct,下星期先拎報告
其實都無乜擔心順其自然
琴日去威院,2個醫生答我,十分詳細又解釋
做手術,威院答我左眼可能可以保到,要喺小腿cut一骨肉,放返上面上面支撐眼,但係都有機會清唔晒,同埋之後電療,隻眼其實都未必保得住,因為可能會電傷眼,最後隻眼其實都係冇用
變左其實切唔切隻眼,個成本代價都係無變過
其實見完D醫生,都幾感概
因為佢地日日返工咁見病人法其實係好撚辛苦下......
令我都嬲既係點解呢班醫生無加人工同OT
反而個3萬隻有就算D醫生月入6位數都係咁話.....
因為真係值得更高,而唔係比條林鄭不停打壓
你要加油呀
我下星期先出報告,
但無論擴唔擴散,我都應該未必做手術啦
所以希望大家都活得精彩啦
加油, 巴打!
仲要年年CUT 醫療開支都痴撚線架
原本啟德新既兒童醫院會裝最新質子機 但比班保皇狗反對左話貴冇裝到
巴打支持你,keep住update我哋呀
希望你喺剩餘嘅時間都過得開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞