岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
咁你應該認錯左我同第一講食生蒜果位
冇話有冇用既但最重要係打碎左再放十零分鐘先會有更多殺菌既物質
做係一定要切除左眼?
有啲人會係斷食個陣飲骨湯(豬/雞骨、西芹、紅蘿蔔、洋蔥) 唔知有冇用呢?

我自己清水斷食通常3日就頂唔住 飲咗骨湯就頂到6日
你講得啱
但分別在於,蛋白質同脂肪係係血糖同肝糖都用哂既時候先會拎出黎整血糖
係餓冇野食既時候先會用到(m
姐係唔會過量製造令血糖亂升
而係就住用去維持身體機能(因為係冇野食既情況慳得就慳)

但如果係食糖/carbs,佢地係消化過程拆到做glucose ,吸入血,令血糖升高,再由胰島素將多左既血糖儲入肝做肝糖,以不時之需
問題係你食幾多就會有幾多糖入血

以我地而家生活習慣就係過多
所以先有呢啲疾病出現

所以兩者有唔同,一個係好有organization 既機制去整葡萄糖,另一個係我地飲食太多糖/carbs而造成過高血糖
其實可唔可以一個星期7日每餐都只食蔬菜加雞蛋(不加任何調味料)
不求味道 只求飽肚
咁食法你堅持到幾多日呢?
等左一日、中午食左一餐飯、冇得做出院找數195元。Mk、我明日中午做正電子掃苗12400元、話可以由頭睇到落腳、有冇擴散到。
希望巴打唔會留遺憾 做晒你想做嘅事
同埋好佩服巴打對生死嗰種淡然
邊度有咁平可以做
我仲諗住去養和
我上網見啲人話報告好似養和最好
香港體檢及醫學診斷集團有限公司
九龍彌敦道348號地庫二層.
唔知係咪因為醫生轉介可以平啲。
我老豆早三個月做都係7xxx
公立轉介好平
MK加油、我就希望你和我向前面對、有機會在耳鼻喉科病房相見
破相就破相啦、其實第一次見醫生話破相冇眼、我都接受吳倒、不過事後想想、不做就死硬、仔女都未结婚、未想走住、博吓啦、其寳由细到大我都係靚仔一名,不過面對現實。接受。
養和部機最新
MK你可吳可以回Q.E寫轉介信呢?点都平啲。
其實時間沖淡係唔會接受唔到,
人嘅適應力強到你唔信,
關鍵係有冇令你生存嘅動力。

當然呢一刻去諗一定好難接受,做完手術個moment更難接受。如果要選擇,細個嘅我可能會做手術,因為對未來仲有希望;依家大個咗我會揀一死了之,因為我覺得我人生本來已經無乜意義,再無埋隻眼破埋相生存係世上都係徒添痛苦。但我嘅例子唔適用於你,有冇意義係你話事,人地嘅諗法聽下就算。

睇你都決定要做手術,咁就唔好再諗話破相後點點點,成日想一切回復到未出事之前,只會畀太多壓力自己。做完手術身體健康再諗點樣執靚仔啲,重返社會需要嘅時間一定漫長,成日諗住好易屈到有心理病。
我爸爸有醫生轉介信去照pet-ct 都係全身連埋前列腺先10300 佢係去仁安到照
養和係最貴因為部機係比較新都追蹤擴散既野比較準
你最好搵醫生攞轉介信照會平過你直接去 個陣問過養和照一樣既野要13500

比你參考下價錢

明明我無諗過做,你邊度見到我話想做
我想照埋pet睇埋姐
我有信呀
我見到你話去養和以為你決定做嘛

你已經有決定咁就最好,我講到咁豁達但其實我個人成日都做唔到決定,個心羅羅攣仲辛苦
樓主,我最近屋企人都不幸驗到癌症 我book左養和照MRI同PET CT, 禮拜五book禮拜二就有得照, 等多一日就有報告,價錢萬幾蚊,(如果公立安排要等好耐)個人認為值得比呢筆錢。

Anyways, 我都係一個貪靚既人,有一排內分泌失調生到成面暗瘡,已經搞到情緒病。所以我都唔知點投,你最後做啲咩決定,我地都會支持你
SLS BTW記得保持心境開朗
無論你最後決定做唔做手術都支持你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞