岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
樓主同麵麵都要加油

我都有試過重病, 但有過重病先知邊個係真朋友, 真心care 你既人
feeling alive 先係最重要
我覺得生命唔在乎長短, 有無真正活著先係重點
就好似打機, 1000 個鐘但內容空洞, 有咩好玩呢
我爸爸上兩星期因為癌症走左, 以下既野, 岩聽就聽, 唔岩聽就唔好放心入面.

人人都會死, 問題係時間 地點 原因.
我覺得生命係質同量平衡, 唔可以過度傾斜去其中一面,
你要有一定既生活質素, 活下去先有意思.
同時間你唔可以過度縱慾, 否則身體受損, 時間就會唔多, 享受得少左.

呢個天秤點樣平衡真係人人唔同, 不過我爸爸走之前, 每日都係痛苦, 打既嗎啡量係非常之高, 佢醒既時間就係想自殺
但奈何手腳無力 好催心

所以, 如果必然地會死, 我會選擇唔做,
無論變個人生階段都好 都有佢放唔低既野
所以去做自己呢刻最想做既事就好
祝你好運
屋企關係不回應

但真係好多病人,醫生要用好高EQ去處理
你又唔可能發脾氣
但好多老人家或病人真係好痴線
個女人我現場睇,其實真係好好笑
我平時都好少唔開心
Sad都改變唔到D咩現實嫁啦
係既
我都好多謝個D朋友
樓主 我個正評係用想同你打氣 老實講呢個決定我都唔敢下決定
加油 祝福你平安無事 早日康復
呢個種癌症常唔常見,會唔會10個人就有一個中?
我就係計過做完手術之後既後果
我覺得我負擔唔到
所以我唔想做
我真係唔知,不過每個醫生都話少見
加油啦巴打
真係決定唔醫就快啲做想做嘅嘢
時間真係唔等人
有咩想做要即刻去做
再拖就真係嚟唔切
想問下d 新式既免疫治療,質子治療係咪都用唔到?一定要開刀?
樓主有冇食煙習慣?
既然覺得自己真係無辦法接受
希望你釋懷做自己最想做既事
經歷過見到親人癌末臨終見既痛苦
真係會反思第時我自己會點樣選擇
我而家每日後悔緊無好好同佢過好最後既日子
醫生話要切左眼 通常都係癌細胞已經入侵左視覺神經組織同左眼
做任何放射治療都一定會盲
同埋香港唯一一部質子機係養和都未用得,最近都要台灣先有
免疫治療更加唔係隻隻癌細胞都岩用
我都係睇新聞話李宗偉用質子治療醫好咋,anyway 我支持巴打任何決定
加上我呢隻瘤好毒
八掛問一下
呢位巴打真人識我?你個名
巴打
珍惜時間
已經諗緊去邊,但好難諗
我?我都係有病個陣四圍搵資料搵返黎
李宗偉佢係鼻咽癌同我一樣 好彩未入侵到顱底骨
如果唔係 就算用質子治療都會盲
免疫治療係某幾種癌特別有效,其他唔係無用,只係機率非常低,而且燒錢,通常要打兩個月先知有無效
我又係叫阿輝
巴打,無論決定如何,支持你! 有咩想做,做曬佢先。
巴打 俾個大大擁抱你
毀容可以整,死咗就咩都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞