岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
我覺得你做完應該接受唔到自己
到時自我形象咁低 街都唔敢出
行過無啦啦有小朋友叫你怪物 之後佢老母唔係鬧佢 而係叫佢唔好望啦
又返唔到工搵唔到工(唔知你洗唔洗返工 可能你好有錢)
然後再諗人生仲有60幾年都係咁要不見天日/比人當怪物
應該會睇唔開自殺死

不過唔好因為人地好有道德咁同你講要做 因為生命最緊要/唔好做因為好痛苦
而影響你決定

你無論係死左 定餘生受折磨
係到留言既人影響你決定既人都唔洗負責
由第一個post追到依加...即使唔識你但都好心痛.都feel到你係一個好好既男仔.

做手術係會無咗隻眼同毁容.係極難受.但可能執返條命.

屋企人試過淋巴癌醫生話得返半年.最後好返到依加已經過左15年!
事實上你手術後亦會有好大變化好難捱.無人可以幫你承擔你既痛苦.

但係你有講你好想去旅行.不如你稔下你做完手術有機會好返.可以唔只去一次旅行.可以去好多次!
你仲可以見到你想見既風景...

亦都知你講偏向唔做...如果依個係你最後既決定.唔好浪費時間工作.搵你要搵既朋友.做自己想做既野.到最後都可以無遺憾!

加油!不過真係好希望有一日會見到你再開post講你打低左病魔!
本人絕對明白你感受,

因為我有罕見既腮腺癌,

由頭髮‘’的水位‘’一路經過耳仔/耳道侵蝕到耳背,

牙骹骨下顎骨頸淋巴亦有小小,

所經之處全部要切除,

所以手術令我冇了半隻耳仔 + 半邊面癱+

大面積植皮(疤痕由耳落到鎖骨),

耳仔隆都要封埋(左面永久失聰),

隻腳跛跛下(取皮疤痕1呎長)

另類自爆

我原本都有諗過唔做手術

(而且醫生只比我1~2個鐘考慮,因為太緊急,所以個時佢已經預先book定幾日後既手術室)

但我搵到繼續活下去既目標,

就係有個錫我既老母,

由睇醫生,入院,探病,覆診,到而家電療都一直陪我,

(見到佢我終於明白背影篇野既意思,真係喊出黎)

所以我決定如果醫好,之後要更加孝順我老母,

另一方面,毀容帶黎既別人眼光,開頭都好在意,但人大左經歷過咁多野(雖然只係2個月,入院時見醫生姑娘嬸嬸全部都好好人好盡心,自己心態都有d唔同,有時都想做下義工幫下人),

自己由初頭閃閃縮縮唔出街到而家出去買衫直行直過慢慢揀(最多帶住帽,不過有時落街已經帽都唔帶剩帶口罩),習慣左其實又冇乜野,反正避到一時避唔到一世,由別人望飽佢,

而家我仲怕我嚇親人地多d而唔好意思,所以都係睇自己咩心態。

最後雖然我唔會比意見你,但真心希望巴打真係要諗清楚有冇其他目標令你繼續活下去。

(家人/好友或其他事,我第二目標係賺1000萬做遺產分比屋企人/好友,雖然妙想天開,但都算是一種動力)

Ps : 而家每日QE可能見過我,如果見到就互講句加油吧
唔係,無睇財經台
因為有名同ID,所以要遮
不過如果唔信嘅話都冇辦法了

右邊實色嗰個就係瘤,正常要好似左邊咁樣黑色陰影
都要返工香港奴隸
你講得啱,我唔會接受到
加油呀你
咁應該係波台
唔係好男仔,毒撚一個
其實毒撚一個更開心
電療、化療都不可以、如果擴散都不可以做手術啦!点算
我和你一樣10月3号c.T结果鼻竇癌、都在QE跟進緊、眼睛都話留吳倒
下星期一抽组織化驗星期三做正電子掃描睇擴散成點先算
你幾歲?
唔好打殘體字ok?
就算你同我一樣鼻竇
都唔代表你個瘤嘅組織同我嗰個一樣
我對電療化療冇作用,唔代表你嗰個都冇作用
除非你嗰個都係同我一樣,咁就有啲奇怪嘅
因為正常呢個病都幾罕見
都係果句,好大機會係呢一年半green object
一勞永逸就話啫
但會復發太唔值得

當然重有如多考慮因素
最緊要知道自己想要點樣嘅人生
我擴散左去眼
62歲、如果醫得好、手術電療都要做、我都黑仔三年半前腎癌手術冇左一边腎、依家都不知道係吳係走左上去。
有冇問過醫生有冇機會用到免疫治療
要等所有結果出晒來先算。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞