岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
MK、我今日見腫瘤科醫生,驗组織结果出左,話係腎癌番發轉移到鼻,要食標靶藥,2個星期一萬,如果加免疫治療就一個月六萬,我就食標靶先,再申請支助。😭
好貴呀,如果我都類似咁,基本上我必定放棄
醫生話報左社工找我、應該審查批就二至三星期批倒、不過唔知審查上限資產幾多先批、我先食兩星期先試試有乜副作用先。
-
而家撒馬利亞基金可以分期付款買藥
屋企經濟如何?
有乜事上蘋果日報眾籌
今日交文件给社工,都唔知批唔批,我的強積金己拿出來,都唔知幾多資產先批。
社工姑娘話食8個月藥,藥費十八萬附近,應該自資萬五元附近,其他應該都資助倒,係關愛基金,萬伍元我的醫保都claim倒。
標靶藥資肋批了,自己出多一仟元附近攪掂。食左幾日無乜反應。
祝福
希望聽到你個瘤細左的消息
你地幾個都要加油.....我希望好多年後可以係呢個post見到你地仍然健健康康咁留言
mk如果磁力共振结果出左,無擴散其他地方,應該肯做手術和治療好番機會好大,如果不做,電療、化療又無乜用、免疫治療和標靶又貴,都不知點算,我估醫生都會叫你做手術多,你過幾日都應該要見醫生,睇吓點做算,還後生珍惜生命。想清楚?
其實如果保倒隻眼做手術傷口好番都應該唔會好難看,同醫生商量下點樣可以保隻眼最緊要。
MK巴 最近見點
前幾日去完聖保碌照ct同mri
個姑娘講野幾好笑幾得意
我之前已經照過,所以知D流程,但佢照簡單講我知
我話未照過mri,佢又慢慢解釋,話部機勁共勁共,叫我唔好驚
最近還可以掛,都係食緊中藥,每日生食蒜
呢2日塊面左邊個瘤位,有D紅,唔知叫唔叫紅疹,又唔痛唔痕
其實都係正正常常生活咁無乜特別
活得幾開心
訓棺材咁 訓咗落牀 唔好開眼
最緊要就係正常生活
唔好諗太多
㨂唔落正評定負評
自己人生自己㨂
祝君安好
無睇晒post,我爸都有過鼻烟癌,好彩係唔駛咁大手術,都醫到半條人命。前幾年又差啲中風,之後睇咗個支那中醫
Ok 廢柴唔知點放tg link,不如巴打放
你比個名我,我加你就ok
巴打加油
我只係有情緒病 幾年前已經成日會想自殺咁啦
但係見到你地咁樂觀 我都要努力咁過好每一日
希望呢個post可以開到100 1000
Btw 樓主家下有無諗住做手術果d?
由頭到尾都冇
我覺得做人一定要樂觀
唔係話要好積極咁樣面對任何問題
係個人面對任何問題嘅時候,都盡量開心同放鬆去面對
遇到挫折後,你可以唔開心,但一定要盡快放返低唔開心嘅心情
喺香港就一定個個都難捱,捱得辛唔辛苦可能大家冇得揀,但選擇乜嘢心態去捱係我地仲可以揀
我都有朋友有抑鬱,又係自殺嗰啲問題
咁個個人遇到嘅問題都唔同,我唔可以話佢決定啱定錯
但我都希望嗰啲朋友樂觀啲面對任何問題
冇必要去尋死,因為好多時佢哋都會諗埋一邊
或者淨係需要一個人去開解佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞