岩岩check到中鼻竇癌(你問我答)#2

1001 回覆
1041 Like 459 Dislike
我諗咗好耐
都係好唔想做手術
好似真係冇乜人理解咁
我覺得我接受唔到手術後既一切生活轉變

做手術=毀容+切除左眼(仲有機會復發)
唔做=仲可以享受幾年時間(估算)

正評:做手術
負評:唔做
祝福巴打
諗左好耐,我無咁既勇氣參與依個決定。。
手足加油
我明你諗咩 比我都會唔做我知好多負皮
但毁容唔知點生存落去
巴打幾歲? 幾時發現?

祝早日康復
27 呢幾日
有咩病徵令你去驗
可能過多十年八年會有新科技,可以修復返毀容同整隻人工眼球呢
唔死就有可能等到
有咩病徵
咩決定都好 都會支持你 巴打加油
做咗手術之後都大把野煩
理解到點解唔想做手術
同樣覺得無咩資格比意見 支持巴打做既決定
不過可能好快擴散到全身 頭痛果啲都幾係野
覆診再問下醫生點樣比較好同舒服啲
祝福巴打
巴打條片係點
我照完ct都係發現左眼下面有類似腫瘤物體
但醫生話係鼻竇炎有膿兩個月後做手術
覺得現階段好難評論
記得巴打好似星期五覆診, 睇下到時醫生點講(第幾期/康復率幾多果啲先?)
點都好, 巴打要加油啊
我完全明白你既感受 因為我都有癌症

唔知既人肯定會亂咁鼓勵你一定要咩生存落去 要樂觀正面咁去面對

如果你一話唔想做手術 佢地就會問你點解要放棄

其實佢地根本唔明呢個世界真係有生不如死既時候
就好似毁左容之後 成個世界會用咩目光望你 佢地只會當你係怪物咁睇

d人成日話唔好介意人地既目光 但又有幾多人可以做得到 係呀 講就好容易 因為佢唔係親身感受個個呀麻 當佢地係毁容個個係佢地 佢地又可唔可以咁易唔理人地既目光呢

再加上冶療個時個痛苦 又可能會引發其他病發症 就算幾堅強既人我都覺未必捱到呢個時刻

我有時都覺得以其生活得咁痛苦真係早死早著

不過我冇你咁慘 我只係甩頭髮 甩d唔甩d咁 就算帶左帽都會睇到 好核突

最後我亦都冇話叫你唔好做手術 你做咩決定我都覺得係岩既

最後最後 當你真係覺得好唔開心既時候 唸番下以前開心既事物啦 或者做d自己一直想做既野啦
同埋其實我覺得你自己已經有答案做定唔做架啦

你上黎問都係想人地支持你做既決定架姐
俾麵神燈一燈...
梗係咪做,活在當下,人生得意須盡歡,呢幾年玩盡佢,你做完手術可能仲多幾廿年命,但你唔會開心,人點都係死架啦,早死係福氣黎,可以快d離開呢個不知所謂既世界
多謝你呀老母麵
我唔會忘記你曾經搞到我D熊打曬靶嫁
巴打 我無能力去參與你依個投票
我深信好多人想你做手術係因為唔想眼前有一條生命消失係自己眼前
但係無人會明白理解或者親身感受過進行治療期間所產生既痛苦

我只可以講
你就算去做手術也好 唔做也好
我深信咁多位巴打都會繼續同你前行

加油
你唔做手術一樣係腫到成隻怪物咁
我知,但到時我會自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞