有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike

其實人地memes 有格式要跟
班人冇接觸過/了解過就自由發揮
自由發揮又唔係做得好又尷尬
自己做錯跟手仲要屌返屌人嗰個
解釋左第二個有咩問題 連登冇得置頂幾個comment 你睇住個個先
話錯嘅會唔會太原教旨主義
傳神得來仲戲謔到現實,咁都話錯?
一定係符合本身嘅implication先叫用得啱?
你get到乜野?
佢得一組字 咁都有得類比?

利申 唔係 meme 專家
都係唔明錯乜

講格式嘅話,你個網啲meme原本都有好多用法,有啲都唔只3樣,有啲都係zoom中間嗰行其中幾粒字

講內容嘅話,香港人係有好多訴求(當然其實zoom咗嘅港獨都係其中一個),但共產黨講嚟講去都只話香港人追求港獨,搞亂國家,的確係忽視晒其他民主、司法、中港矛盾、警暴嗰啲問題,唔肯面對問題根本。

個meme有咩錯??定係你想話 zoom香港獨立個港獨,唔係曲解咗嘅意思,所以錯?
好彩我乜都冇做過,咁就唔會比話我做得唔好

Btw, 識得笑,其實幾好笑
連登仔就係咁
外國都有人整錯個笑點,外國人都會,更何況唔熟外國culture嘅香港人? 善意提醒就算啦樓主
講得幾中
...原來樓主咁低質
上下兩組字畫蛇添足
緊係中啦 5個都有各自既問題 上面班人唔撚識就話好笑又話我屌手足
求圖
表達左咩意思?
大隻嗰個照講殺人就正常返啲了
樓主真係好撚柒
自己一本通書死腦筋,人地改變用法都達到目的就話人錯
你係分化撚 五毛
第二個好柒,一,三ok
單單部相機已經將對波個句斷章取義左
再加其他野落去咪混淆晒成個idea囉
明唔明呀
外國人無共鳴啫
立意同香港社會有關嘅點解會無共鳴?

同埋你比張外國 meme 我無睇過嘅話一樣唔好笑無共鳴咖喎
再者一張 meme 嘅意義咪又係一個 community 賦予佢嘅
meme 去到一個新地方 無 common cultural background 嘅話佢根本只係一張圖

個人愚見
Meme 嘅意義係應該由一個 community 嘅人共同賦予嘅
而唔係外面嘅人話佢係咩就係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞