有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
放鬆啲啦香港人, 一齊整meme
https://lih.kg/760365
整得多咪慢慢正囉
外國大把 off 曬嘅 meme la
不停整先會進步
睇到上面D人點定義meme真係笑死人
meme根本冇定義
佢可以係一個字 一張圖 一個動作

只有good meme 同bad meme
執着定義根本係on9仔懶醒傻閪
首先要用返香港人做背景
同埋個meme 係用來突出小朋友所講嘅行為

所以有時嗰個行為唔一定係*commonly agreed* to be socially unacceptable,但呢個meme嘅作用就係用來突出,作者認為個行為咁鬼unacceptable,「連個殺人犯都要怕左佢咁大鑊」,帶出鼓勵大家一齊despise 呢種行為嘅作用

例如可以大隻佬一直係殺人犯,而令到個小朋友講:
“我睇TVB”
“我仲有去飲Starbucks"
“我平時中意飲喜茶食海底撈”
“我用支付寶”
“我係熱狗”
“我撐警察”
呢個係漫畫唔係meme
你駁緊乜嘢淨係講呢幅嘢唔係meme咋,唔好癡線啦
點解唔係?
meme可以係漫畫,唔代表所有meme都係漫畫你老竇係男人,係唔係全部男人都係你老竇啊條友真係唔識㗎喎
呢張本意係諷刺人「淨係識睇對波(香港獨立)」

但in some sense呢個practise同大部分(男)人係重合,好似你po張J圖連登仔都話「對波好大」,喺呢個context之下,反而強化佐個合理性,變佐:「我淨係睇對波(香港獨立)唔睇其他嘢有咩問題?」

同埋,帶唔出「全句係好,斷章取義係差」既message,因為全句係大波,斷章取義(鏡頭)都係大波。
meme一般要有二次創作原素而且要大範圍spread過,呢幅嘢頂多時事漫畫level邊到中呀
比左個框佢地
就死跟跳唔出個框
1.二創元素有呀
2.「要大範圍spread過」,why?
3.邊忽係時事漫畫?

到底依啲定義係邊到黎
如果係咁 邊到黎第一張meme
但係你哋連漫畫定meme都分唔清作#1嗰3條友應該都有common sense過你哋,邊個先係on9仔懶醒傻閪
查wiki啦,差完你話到俾我聽佢邊度符合meme嘅準則,我同你say sorry
揸機嗰個咪大大隻字寫住共產黨
想知邊到有strong definition 去 define 你所講嘅野?
Wiki? Which wiki?

我問你咁多問題你自己有概定答案應該好易答架喎
我自己觀察都見到好多memes 都係用錯format/擺錯位

但通常過一排多左人整/整多左就會高質返
忍唔住講多句,你個例子真係好奇怪,諗下都知唔make sense:

聽到個細佬犯左貼文宣之後,個大隻佬就嚇到坐開?

即係你想表達咩?你想表達貼文宣嘅手足好凶狠連大隻佬都要驚?

如果係想表達今時今日苟政猛於虎,咁明明小朋友畀人亂拉坐監,大隻佬點解要驚小朋友?係都只係驚個政權同警察啫?驚個受害者做乜?

得罪講句,好多人都好似你咁,唔明白放左啲嘢入去之後個邏輯仲通唔通,先搞到咁多古怪meme
...用錯meme屌返人八股文
你都好嘢
想知你睇meme係為左個meaning定係個框架?
我#470分析左

你用錯Meme 根本係帶出左奇怪意思,完全唔通
wikipedia.org

1. 原作本身無散播性,佢又同原作幾乎無關係,淨係借用人哋角色,又唔係任何一個meme嘅亞種。如果你畫一幅漫畫然後叫佢做meme但係冇人理你,佢都只可以判別為漫畫。
2. 自己wiki,meme要可以自我複製,改變同傳播,當然你可以話呢個係一個新嘅meme型式,但係好明顯佢冇咁大影響力
3. 當我講錯,係諷刺漫畫

哂時間覆咗你,希望呢個世界所有人都識得用維基百科啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞