有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
你知唔知咩叫歸謬
咪就係要指出對家嘅荒謬
照你講 呢個世界冇反諷 1984 animal farm都係歌頌烏托邦哥頌極權啦
你成個回覆都冇point㗎喎
我打左咁大段字解釋大隻殺人犯「驚」個文宣小朋友呢個反應係幾咁唔make sense
你覺得make sense嘅,咪又打段字解釋下點解個大隻殺人犯要有個咁嘅反應囉,究竟表達到啲咩囉
如果你覺得你個用法係一種「歸謬」,咁唔該你解釋下呢個歸謬邏輯點work。點解大隻殺人犯「驚」個文宣小朋友,會可以顯示「送文宣小朋友坐監」係荒謬?

我梗係知呢件事係荒謬,我梗係知可以有反諷,問題係你所講嘅用呢個meme嘅方法唔work丫嘛!

唔係識講一個technial term「歸謬」、識講啲名著嘅名,就證明左任何野㗎。你係冇證明到你個用法點解work呀你明唔明呀

就係回覆緊你個point
Proposition: 殺人犯罪大惡極大家都知
>>殺人犯唔尋常嘅反應反襯入到手足罪係幾咁荒謬
>>所以入手足罪係荒謬
>>所以手足冇罪

舉1984做例子 因為個諷刺都係同出一轍
我問你:
點解大隻殺人犯「驚」個文宣小朋友,會可以顯示「送文宣小朋友坐監」係荒謬?

你就答
>>殺人犯唔尋常嘅反應反襯入到手足罪係幾咁荒謬

你只係state多次你個設想,你冇解釋過
事實係,A「驚」B,根本唔會連結到B嘅出現係「荒謬」
哦咁算啦 我錯啦
認錯就乖啦
香港人最鐘意踩香港人
樓主已經係個例子
當中文係個meme 連登就係reddit
你問緊點解要跟個format
典解5 da 5p g

冇話唔得 不過一眾連登仔會話你on9

玩得起係可以唔跟
吾支持港獨https://md.hkgolden.com/view.aspx?message=6474309&type=CA&&&page=1
問題而家唔係個回事 只係on9 5p字
用改歌做例大家用同一首曲
而家改到五音不全
批評下你就話人唔識客觀欣賞
要填得啱音係食古不化
冇話唔比你作聖詩
但你唔係qbear出咗名作聖詩咪只係柒
網絡創作嘅嘢唔駛咁認真 聽得明咪得
咁都唔認錯
你應該好似某人講咁改名叫中國
麻麻 有啲唔跟Format但有創意 有啲跟Format但本身條橋少尷
首先根本冇人話係畀鬼佬睇

其次

唔熟個culture就出少句聲
成班大愛左膠死都要撐啲唔啱嘅meme
同白左一撚樣
好多都尷喎 你係諗住型定點
樓主呢類雞蛋裡挑骨頭既人好撚煩,企係道德高地到指指點點,推高整文宣門檻
咪就係恥笑緊你呢種人囉柒頭
美國果然出產大波,可以一戰可能只有小遙
講笑話之後自己解釋返
唔好夾硬嚟啦
就當畫蛇添足、畫公仔畫出腸呢啲都pass曬
有啲「meme」嘅問題已經唔係格式咁簡單,而係連個基本概念都錯

就好似玩black magic咁,明明你估唔到,但就係要喺度拗,話「根據呢條[自己作嘅rule]嘅話我都冇錯」,死都要講到自己明咁
更何況black magic同meme一樣,講完要暰時間解釋先get到嗰下已經fail咗
佢哋係咪唔明
其實整完張「meme」之後要落一大堆註腳解釋返幅圖點解嗰下已經輸咗
你口咁講但你啲meme係跟format
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞