有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
唔怪你 小小蠢姐
佢冇睇過原圖

即係好似我而家將阿源張「不要再說了」句字幕改做「好撚難食啊」之後用嚟做食評,一定尷到喊。
咁我想知
「因為黑警覺得佢係暴徒 所以用更暴力嘅方法殺左佢」

依個Logic通唔通?

同埋呢 我地一直係到講緊「點用」,唔好再拎啲「咩黎」 嘅例子出黎
邊夠連登仔蠢 meme都理解唔到 上面仲有班柒頭問呢張個張算唔算係meme
唔需要去理會原圖概念 同一張meme講同一個問題
引導你思維既方式都可以有好多種
唔講咁多 即刻駁嘴
唔知點解好多人覺得唔跟原圖就係用錯
你都戇鳩 唔理原圖咁用張圖做乜

你知唔知啲 meme 點嚟
我寫左一大Pat 嘢個meme 本身嘅logic,你求鳩其其寫啲嘢又要我幫你解?你點解唔自己寫一Pat 嘢解釋點解你個logic 通?點解你個logic 適合配嗰兩張圖?
我一直問緊點解要跟原圖個Logic
一次又一次重覆話原圖係點原圖係點
屌你老味真係書本味出曬黎
蠢係一件事 你做錯係一件事
有啲錯反而係聰明人先錯
你既錯係你以為自己足夠聰明

聽我講我知你小激動 咁多人關注
但一兩星期個post就會沉 冷靜啲去睇
到底自己講既做既有冇錯 加油
你試下解釋你個logic 同點解配兩張圖,畀大家評下邊個logic 切合圖意多啲囉。淨係識用啲恥笑emoji 係冇論證到嘢㗎。一啲建設性都冇。
Meme 嘅原意說係要認識張原圖 再改變咗個內容 但個思路要一樣先好笑 戇鳩鳩 無料扮四條
「佢射死左個細路
點解?
因為佢係暴徒」

小弟自己整 點睇
所以我再問
你係覺得meme圖框架重要啲
定係meme圖意義重要啲?

好似呢個 meme 要玩 LOL 嘅人先識笑 唔通我鳩改到佢做

左邊:The sword she told me not to worry about
右邊:My sword

咁又好撚好笑啦喎?白鳩痴 弱智仔仲出嚟獻醜
死要面會比起認錯更難睇
咁如果你拎比無玩lol嘅人睇咪一樣唔好笑
你係中左人地心入面講緊嘅野咪就係一個good meme
唔中咪bad meme囉
樓主未到個層次 應該幾熱衷連登同人討論姐
俾啲時間連登發展
我對射人Meme 嘅解釋:
「A好地地坐喺度,B射死佢
B對鏡頭講句嘢,句嘢係問點解射死佢(句嘢內容係along this line 都係meme架構一部份)
成件事就係戲劇性地帶出,A冇端畀人射死,始作俑者B仲要扮無知:“賊喊捉賊”」

你對射人Meme 嘅解釋:
「佢射死左個細路 點解? 因為佢係暴徒」

你竟然仲有臉問我。你個問題係無意義嘅二元對立。
幫佢地加油😂 樓豬唔係有心既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞