有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
我覺得樓主四個例子入面,除咗2,3嘅對白有改善之外,其他都未至於尷尬

唔覺得meme係有必要死跟template嘅格式,但包含樓主入面有幾個嘈得最勁嗰幾位喺呢個問題上都係矯枉過正
你用拎飯呢個例子咪又係錯

幾時有主動拎免費野?
行過聞到臭唔講得?
淨係列出唔好嘅?係因為搵唔到一張你覺得係好嘅?
但最尾嗰句發言,我睇完之後就正正係麻雀仔咁樣
香港人整meme限死左係政治野,所以發揮唔大,明明唔岩既都迫住塞入去
行過條街有陣屎味有錢收啦掛 又唔屌得呀?又唔見我去自己洗街呀?
Can’t help if you’re annoyed lol 佢真係畫蛇添足喎

咁我都係批評吓 我又冇佢以後咪撚再整
樓主5毛 大家唔好再推
第一張已經錯得好緊要
用左人哋張圖但係完全冇左個笑位
你覺得呢個係meme?
咁唔見你咁做個重點就係唔會咁做吖嘛傻仔 自己駁自己
係樓主自己話驚俾外國人睇到
樓主講真話又俾人負評話熱狗分化撚
咪都係道德撚玻璃心
連登係咁架喇 600負了
咩叫meme
Share一下高學歷廢青巴嘅教學文

我係一個喺4chan浪費咗12年光陰嘅廢青,對於「香港人文宣唔識玩meme」我有嘢想講。
https://lih.kg/1971006
咩叫meme係外國文化 "meme"一詞只係近十年外國首先有人提出既詞彙用以統稱呢d透過文字影像短片媒介流傳爆紅既網絡文化 以前講既潮文潮語 阿源cap圖都已經係香港既meme
基於呢個定義,有人話"香港人唔識meme/香港不嬲無meme文化"呢句就根本就係錯
你想講既係:香港人唔識玩外國果種template/ key context圖
結論:

連登40%既人識分是非對錯
60%:我係香港人!我係手足!香港人改人meme比香港人睇有咩問題!你屌手足分化撚 block
香港人唔做足100分會被人鬧
講英文講錯少少都屌
攪到個個唔咁講
國際線無人

我覺得有好過無
任何野都要試
笑撚死
食免費飯點解唔可以屌啲免費飯難食?
有心幫人同食物質素差有咩關係?
同路人有心做嘢但係質素差唔批評得?
How and why?
警暴同民主自由都有focus嘅價值
但最後都係影住對波但斷章取義

Template本身都係由人定義姐,咁點解有人喺圖上加上新嘅定義而又冇違反本來嘅原則就係畫蛇添足就係錯先?

呢D咪原教旨主義囉,仲要係講緊一張二次二次創作

資訊量大少少唔代表畫蛇添足,我覺得加上去仲有層次咗
問題係嗰幅圖本身有佢反諷意味
係諷刺啲人「淨係」睇到一part細節,忽略其他「重要」野
而家咁放就變咗暗示香港人唔重視其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞