有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
你依家寫meme定係寫詩

仲有呢張
自嘲
我係一個喺4chan浪費咗12年光陰嘅廢青,對於「香港人文宣唔識玩meme」我有嘢想講。
https://lih.kg/1971006
令我諗起八仙
其實香港人由細到大
對自己都無咩信心
已經好怕衰怕柒

連網上整吓meme都俾人不斷批評
咁撚多高質meme你唔拎出嚟講
是搵幾張差少少嘅就話香港人整嘅好尷尬
我就話正負評反映咗你個post有幾尷尬囉
連登不嬲死抄爛抄無創意
明明以前高登咁多改圖但係要抄鬼佬pepe
樓主講嗰幾個我覺得口有大波妹嗰幅好啲,其他錯格式之餘都唔太好笑
我建議可以玩多啲本土嘅meme素材先,慢慢學
根本係條友主觀認為meme 要跟死格式做

meme 係網絡文化黎,唔係死嘅。甚至會有人專玩扭meme 個concept, 玩 bonehurtingjuice 同埋antimeme.
meme 有格式係為咗方便理解,而呢個香港獨立其實同個meme 嘅concept (只係睇到自己想睇嘅嘢) 係一樣,無相違背。
連登?pepe?邊到
meme唔可以係漫畫
香港人本土創作又俾你屌
Get到就係好meme
證明樓豬唔知meme嘅真正意義
你個counter example都唔啱呀

小朋友講嘅野應該係啲唔犯罪,但extremely socially unacceptable,to the level of criminal or extremely barbaric 嘅嘢

例如食Pizza有菠蘿、用水沖煮好嘅飯

貼文宣唔係Socially unacceptable,只係畀政權屈啫。根本成個meme 咁用好錯
八股文派係咁
老實講意思都係人比嘅姐
理解到咪得囉
你話真係連主次都搞錯
令到人r曬頭就話姐

就好似平時用英文傾計咁
外國佬唔會捉你grammar
但香港人就點都會串一串你
我都覺我會畫完係跟唔足原圖意思
但有時係諗唔到畫咩就用返d memes做基礎圖
完全同意樓主。成堆人根本捉唔到個神髓就用。不過見成串落來嘅討論,真係明或者會care 嘅人真係少之又少。可憐你都係對牛彈琴
創作有分好同唔好

整meme就真係有分啱同錯
meme係分類唔係媒介黎
漫畫、影片、GIF、音樂都可以係meme
就好似deja vu 或者係il vento d'oro都可以係meme
用台灣嘅用語類似嘅叫「梗」
驚get錯 100毛ig 宮崎駿啲戲個po算唔算meme
射死人嗰個meme

畀人射死嗰個應該改做“香港”、射人嗰個可以係“黑警”、“中央”、“政府”,再對住鏡頭講“點解年青人要整死香港”,就改返啱了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞